Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
18c94570888c62bf176d402ad958ce62.jpg

Az eladható Örkény

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jól működik képregényben, plakáton és társasjáték-alapanyagként is. Örkény maga a magyar groteszk, az életműve a mai napig inspirálja az alkotókat. Hogy kiket és hogyan, kiderül az Akvárium Klubban rendezett kiállításon, ahol a "Van egy perced? – Alkoss!" című pályázatra érkezett munkákból látható egy kis válogatás.

Még egy szűk hétig bárki megnézheti, mit kezdtek Örkény István üzenetével a 14–30 év közötti kreatívok. A „Van egy perced? – Alkoss!” című, a Hungarofest Nonprofit Kft. és a Salver Productions Kft. által közösen jegyzett pályázatra több száz pályamunka érkezett film, fotó, grafika és vegyes kategóriában, ezekből nagyjából százat láthatunk Budapesten az Akvárium Klubban. Dél körül, közvetlenül a nyitás után kísértetiesen üres a hely, a jegyárusító kolléga pedig a biztonsági őrhöz utasít az Örkény-kiállítás ügyében. Vele végül sikerül leboltolnunk, hogy résnyire elhúzza „a klub felújítás alatt van” feliratú térelválasztó tolóajtót, amin keresztül be lehet slisszanni a tárlatnak is otthont adó, hátsó szobába. Örkénynek biztosan tetszett volna.

A tévésarok sajnos nem felhőtlen időtöltés

Fotó: Máté Péter

Annak ellenére, hogy kis kiállításról van szó, érdemes rászánni egy órát. Már csak azért is, mert legalább 30 percet ácsorgunk a tévésarokban, ahol a pályázatra beküldött filmeket és animációkat vetítik. Nem lesz felhőtlen időtöltés – nemcsak azért, mert elkényelmesedett társadalmunkban valamiért az a szokás terjedt el, hogy ülve nézünk filmet, hanem azért is, mert a kisfilmek közül több is akadt, ami nem igazán sikerült. Városi tömegjelenetet nézegettünk szerelmespárokkal és vattacukorral (hasztalan próbálva felismerni ebben Örkényt és/vagy a groteszket), aztán Örkény jelentkezik a túlvilágról egy rádión keresztül, ami jó ötlet, de szerintem a film forgatókönyvének íróján kívül senki nincs, aki irodalomelméleti kérdésekről társalogna a túlvilágról telefonáló íróval. Miért nem kérdezte meg inkább, hogy van Ottlik? Persze ezt a filmet is egy egyperces ihlette, Örkény megírta már, hogy járnánk pórul, ha Petőfi csörgetne meg hajnalok hajnalán. Az tényleg groteszk volt. Talán nem véletlen, hogy a zsűri itt nem osztott első díjat, második lett Zemankó Anikó Kötelék, a harmadik Engelmann Péter 10 deka turista lesz című filmje.

Nagyon-nagyon érdemes viszont kivárni a képernyő előtt, amíg a versenyen kívül szereplő animációs kisfilmek következnek, mert ezek már sokkal ötletesebbek voltak, feledtették az álldogálás kellemetlenségeit is. Itt találkoztunk a tárlaton először Farkas Milán nevével, akinek szintén animációs filmje szerepelt versenyen kívül, de úgy látszik, egész iparágat készül építeni Örkényre, mert vegyes kategóriában ő nyert a kiállításon is egyedülálló Örkény-társasjátékkal, és egy illusztrált Örkény-válogatáskötet is dicséri a munkáját. Aki kíváncsi rá, hogy dolgozik egy Örkény-specialista, nyomon követheti a munkát ]]>itt]]>.

Gazdálkodj okosan helyett most már játsszunk Örkényt!

Fotó: Máté Péter

Majdnem az  összes alkotóra igaz, hogy nem nagyon vonatkoztattak el az egyes Örkény-művektől, amit valamennyire meg is tudunk érteni. Örkényt talán csak önmagával lehet magyarázni. És bár a pályázat célja többek között az újraértelmezés volt, sokszor inkább illusztrációk születtek, mint értelmezések, de ez szintén nem olyan nagy baj. Ahogy az sem, hogy az alkotók általában nagyon ismert egyperces novellákat választottak. Amíg nem olvastam a pontos pályázati kiírást, meg voltam győződve arról is, hogy itt csak és kizárólag egypercesek jöhettek szóba. Pedig nem, de úgy látszik, ez volt a legerősebb inspiráció. Az egyperces végül is az egyik legismertebb márka a magyar irodalomban, ezt használták ki például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, akiknek egyetemi feladata volt az Örkény-év arculatának megtervezése. Itt is jó ötletek születtek, ha valóban gyártanának ilyesmit, talán az egyszeri olvasó sem tudná megállni, hogy poénból meg ne vegye a befőttesüvegben tárolt instant pocsolyát, az egyperces teafiltereket vagy a különböző módon kivitelezett, Örkény-műveket tartalmazó lemezeket. Bárcsak olyan gazdag ország volnánk, hogy ilyen kampányokkal készülhetnénk minden nagy írónk századik születésnapjára.

Örkény István így, úgy, imígy, amúgy, imígyen, amúgyan

Fotó: Máté Péter

Elkeseredni viszont kár lenne, inkább érdemes megnézegetni a Wolfnéről szóló fotósorozatot (kategóriagyőztes lett Tarnóczi Jakab munkája), esetleg Tongori Szilvia szintén első helyezett grafikáját az örkényi Használati utasítással, és kár lenne elmenni Az élet értelme című egyperces képregényváltozata vagy a Tébolydában című novella szürreális ábrázolása mellett. Egy szobányi megelevenedett örkényi grimasz, a megtekintése rajongóknak mindenképp kötelező.

mno.hu - rKissNelli

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7237) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (531) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2719) Tereb (146) Történelem (16) Autómánia (61) Gazdaság (693) Belföld (10) Egészség (50) Kultúra (6) Mozi világ (440) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Flag gondolja (34) Heti lámpás (279) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Életmód (1) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>