Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
35e5d84966731e70fbf88475d89101d5.jpg

Athenaeum Kiadó könyvklubja: Menon Club - A Teleki merénylet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Öngyilkos lett Teleki Pál, vagy egy titokzatos nemzetközi összeesküvés része volt a halála? Mi a titokzatos Menon Club? Kik a tagjai? Léteznek e egyáltalán? 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a regény. Benedikty  Béla egy kitalált, de nagyon is elképzelhető, lüktető elméletet mutat be remek történelmi regényében.

Ebben a történelmi időszakban Horthy Miklós és Teleki Pál hatékony intézkedéseinek köszönhetően ezrével fogadták a Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából idemenekülteket, többek között a zsidókat(!), akik nem jutottak arra a sorsra, ami szülőhazájukban érte sorstársaikat…

Magyarország Jugoszláviával örökbarátsági szerződést kötött semlegesítése és talán egy lehetséges szövetséges megnyerése céljából. Az 1941. márciusi belgrádi németellenes fordulat után azonban Hitler éppen Jugoszlávia ellen kívánt magyar katonai együttműködést, amiért cserébe revíziós lehetőséget ajánlott fel.

Teleki Pál korlátozott mérvű és leplezett együttműködéssel próbálta elkerülni a szerződésszegés ódiumát, majd a hivatalos álláspont szerint 1941. április 3­ra virradó éjjel a Sándor­palotában öngyilkosságot követett el.

Teleki az ominózus este még felkereste gyógyíthatatlan beteg feleségét a szanatóriumban. Ott telefonon értesült róla, hogy a németek megkezdték átvonulásukat az ország területén. Hazament a Sándor­ Palotába, ahol állítólag újabb telefont kapott. A halál 1941. ápr. 3­.-án hajnali fél 3-­kor következett be az orvosi látlelet szerint. Íróasztalán két borítékot találtak, az egyik Horthy Miklós kormányzónak szólt, a másik titkárának, Incze Péternek.

A kormányzónak írt búcsúlevél igy szólt:

" Főméltóságú Úr! Szószegők lettünk­ gyávaságból­ a mohácsi beszéden alapuló örökbékeszerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét. A gazemberek oldalára álltunk, mert a mondvacsinált attrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen , de még a németek ellen sem! Hullarablók lettünk! a legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok. 1941. ápr. 3. Teleki Pál "

 A levél hátsó oldalán ez állt:

" Főméltóságú Úr! Ha cselekedetem nem is sikerülne teljesen, és még élnék, ezennel lemondok. 1941. ápr. 3. Mély tisztelettel Teleki Pál "

Azóta is vita tárgya, hogy ­ hivatalos verzió szerint ­ öngyilkos lett­e, vagy meggyilkolták? Valóban tőle származnak­e búcsúlevelei, netán hamisítványok? Kinek vagy kiknek volt az érdeke, hogy félreállítsák, és ezek a körök tényleg elmentek ­e a végsőkig céljaik érvényesítéséért?

Halála mindenesetre sorsfordító volt a magyar történelemben, a háború nélküle indult. 
A németekkel az addigi ellenkezés együttműködésre változott. Elképzelhető, hogy meggyilkolták, s az öngyilkosság látszatát keltették azok, akiknek ellenkezése nem tetszett, s együttműködést szerettek volna.

A Da Vinci kód mindent elsöprő sikere óta tudjuk, hogy az emberek nyitottak az összeesküvés elméletekre, főként akkor, ha a saját történelmükből villannak fel azok a titokzatos, meglepő és olykor nagyon is elképesztő történetek, amelyek okozói, kiváltói voltak történelmünknek.

A Menon Club most nekünk, magyaroknak kínál egy izgalmas, kusza, nemzetközi szálakkal átszőtt összeesküvés elméletet.

A könyv fülszövege:

Benedikty Béla örvénylő történelmi regényt írt a világot mozgató láthatatlan erőkről, az államok kiszolgáltatottságáról, az államférfiak végzetéről és a civilizációnkat irányító titkos gondolatról. Magyarország, 1941. A Trianon revízióját szem előtt tartó „vonakodó szövetséges" és a jugoszlávok „örök barátja" pengeélen táncolva próbál kívül maradni az Európát feldúló háborúból. Hiába, az ország miniszterelnöke, Teleki Pál öngyilkosságot követ el. De valóban öngyilkosság volt? És ha nem, ki állhatott a talán nem is igazán váratlan merénylet mögött? Kiváló hírszerzők (a titokzatos Menon Club tagjai) Európában és a Közel-Keleten nyomozva próbálták elhárítani a magyar állam vezetőit fenyegető veszélyt, miközben fényt derítettek a kontinens sorsát a háttérből irányító pénzemberek európai és közel-keleti terveire is.

Benedikty Béla sodró lendületű fikciós, de ugyanakkor történelmi tények mentén haladó regénye nagyszerű szórakozás. Egy magával ragadó időutazás a magyar történelem nagyon érdekes, de ugyanakkor fájdalmas korszakába.

Cs. B. - FLAG Kult.

]]>]]>


A könyv megrendelhető az alábbi címen:]]>

http://www.li
]]>
]]>ra.hu/hu/jcbs/139430972]]>

Benedikty Béla: Menon Club - A Teleki-merénylet

Megjelenés ideje: 2014
ISBN: 9789632933627
676 oldal
Méret: 135 x 215
Tisztelt olvasók!
 Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7667) Vetítő (30) Heti lámpás (319) Jobbegyenes (2818) Életmód (1) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Kultúra (9) Sport (729) Gasztronómia (539) Tereb (146) Autómánia (61) Politika (1582) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>