Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
9a04ebf9a8c41c35439d4412b1d3e492.jpg

Tóth Ilonka - Akiért a csalogány énekel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1957. június 28-án reggel 6 óra 48 perckor, a budapesti Kisfogház egyik, erre a célra kialakított helyiségben megöltek egy leányt. A Magyar Népköztársaság Bírósága a jogtörténet egyik legzavarosabb, legbestiálisabb koncepciós perében hozott ítéletével a 25 éves medikát, Tóth Ilonát, az Orvosegyetem büszkeségét sújtotta halállal.  

Film készül Tóth Ilonkáról. Az 1956-os forradalom mártírhalált halt fiatal orvostanhallgatójáról, akit aljas módon koholt vádak alapján ítéltek halálra a kommunista gyilkosok. Élete és tragikus, szívszorító halála filmre kívánkozik.

A készülő nagyjátékfilm rendezője Szilágyi Andor, akinek nevét ismerhetjük, hiszen  ő rendezte többek közt, a 2006-os Mansfeld filmet is. Jelenleg a film megvalósításához adományokat gyűjt a ProPatriArt Alapítvány, mellyet olyan nagyszerű emberek hívtak életre, mint Dr. Körmendy Béla, Dr.Prof. Papp Lajos, Dr.Prof. Iván László, Dr. Csókay András, Makovecz Imre, Tőkés László, Dr. Pákh Tibor és természetesen Wittner Mária. 

Pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínház, dísztermében tartotta az Alapítvány első jótékonysági rendezvényét, a Tóth Ilonka film támogatása érdekében ahol, a Szolnoki Szigligeti Színház, Balázs Péter igazgató rendezésében egy nagyszerű, felemelő estét varázsolt a meghívottak szívébe, lelkébe. A nagyszerűen megkomponált műsort, egy korabeli filmhiradó részlete nyitotta meg, ahol láthattuk Tóth Ilonkát a bíróság előtt. Ezt követően Kondor Katalin, az est háziasszonya lépett a színpadra és köszöntötte a megjelenteket.

A műsorban nagyszerű művészek léptek fel, ékesen bizonyítva, hogy Balázs Péter nagyszerű csapatot hozott össze Szolnokon. Öröm volt nézni a csodálatosan megkomponált kortárs tánc koreográfiákat, melyek ötvözték a klasszikus balett, a népi tánc és a modern tánc számos elemét. A prózai és zenei produkciók is színesítették, emelték az est színvonalát. Olyan nagyszerű művészek léptek fel, a teljesség igénye nélkül,  mint Mécs Károly, aki Jean Gabin örökbecsű kupléját adta elő nagyon magas színvonalon, Kautzky Armand, aki sajátos orgánumával egyedien jelenítette meg Remenyik Sándor versét, Tolcsvay Béla, Petrás Mária, Döbrentei Kornél és Kubik Anna, aki olyan átéléssel adta elő Tóth Bálint Magyar litániáját, hogy könnyeket csalt a nézők szemébe. Nagyszerű és felemelő este volt, köszönet érte a az ProPatriArt Alapítványnak és a szolnoki színház társulatának.

Most már rajtunk a sor, fogjunk össze és segítsünk, hogy elkészülhessen ez a nagyon fontos film. Állítsunk együtt méltó emléket Tóth Ilonkának!

Váltson mozi(tégla)jegyet!

Ezen mozijegy ”megvételével” a Tóth Ilonkáról, az 1956-os magyar forradalom mártírjáról készülő nagyjátékfilm megszületését támogatja. Több jegy megvásárlása esetén nevét feltüntetjük, mint TÁMOGATÓét, valamint szeretettel meghívjuk a ”Tóth Ilonka-Akiért a csalogány énekel” című film 2012-es V.I.P. DÍSZBEMUTATÓJÁRA, vagy akadályoztatása esetén dvd-én juttatjuk el címére.
Támogatását a 14100024 16057849 02000000-es számlaszámlára várjuk.
A csekkre, kérjük, írja rá: ”a Tóth Ilonka film támogatására”
Köszönjük!

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Kultúra (9) Autómánia (61) Mondom a magamét (7654) Egészség (50) Flag gondolja (36) Belföld (11) Történelem (18) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Jobbegyenes (2815) Tereb (146) Gasztronómia (539) Életmód (1) Mozi világ (440) Politika (1582) Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>