Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
c4b0bad4aba720c32eb12af554202568.jpg

Kakukktojás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kakukk más madarak fészkébe rakja le a tojását, ezáltal más madarakkal kelteti ki a saját kis kakukkfiókáját, aki a kikelése után szép lassan, módszeresen lökdösi ki a fészekből azokat a fiókákat, akiknek valóban abban a fészekben volna a helyük.

Ez a természet furcsa játéka. De a kultúrtörténet és a néphagyomány nem volt rest és a kakukktojást, mint olyat felhasználta az oda nem illőség szinonimájaként és mára már a nyelvünk sajátjaként üdvözöljük a kakukktojást ebben az új szerepében.

Sajtóhír.

Stohl András lesz Alföldi Róbert István a királyában Koppány.

Mint az köztudott a méltán népszerű Szörényi–Bródy- rockoperát  Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház leköszönő igazgatója rendezi. A vélhetően újraértelmezett mű augusztus 17-én debütál a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az István, a király előadásának aktualitását a jubileum adja: augusztusban lesz kerek harminc éve, hogy a városligeti Király-dombon hatalmas érdeklődés mellett először mutatták be a darabot.

Alföldi remek szereplőgárdát válogatott össze. Feke Pál lesz a címszereplő, a csíksomlyói előadásban sikerrel bemutatkozó Novák Péter pedig a táltos. A krónikás szerepét Blaskó Péter kapta és Saroltot, István anyját pedig Udvaros Dorottya fogja alakítani. Érdekesség, hogy színpadra lép az ősbemutató két nagy ikonja is, Varga Miklós és Nagy Feró.

Egyetlen oda nem illőség illetve kakukktojás éktelenkedik mindössze az előadás csinosan formálódó fészkében.

Stohl András, mint Koppány.

Ízlelgessük egy kicsit, képzeljük el lelki szemeink előtt Vikidál Gyula erőtől duzzadó alakítását, majd képzeljük el Bucit, amint izmos felsőtestére állatprém feszül és varacskos copfok ékesítik hajkoronáját.

Nem vagyok benne biztos, hogy az alternatív, liberális, polgárpukkasztó rendezői filozófia oltárán fel kellene áldoznunk Koppányt is, aki bár pogány volt, igaz magyarként a népéért és az eszméiért küzdve énekelte hajdan sokunk örömére, hogy:

Szállj fel a csillagokba

Szél könnyű szárnyán szállj

Kárpátok gyűrűjéből

Szállj fel szabad madár!

Szállj messze, szállj magasra

Szél könnyű szárnyán szállj

Új tavasz hírét vidd el

Szállj fel szabad madár!

Van egy olyan érzésem, hogy a csillagokba magasan szálló madár kapcsán nem feltétlenül a Kakukkra gondolt, talán még Bródy János sem!
 

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gazdaság (694) Sport (729) Történelem (16) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Politika (1581) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2724) Irodalmi kávéház (531) Belföld (10) Kultúra (6) Mozi világ (440) Mozaik (83) Mondom a magamét (7252) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Tereb (146) Flag gondolja (34) Heti lámpás (281) Autómánia (61) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>