Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
31520959ce72a9015c3a25c7e2ad8c99.jpg

Finomfőzelék feltéttel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az üzemi konyhán nagy volt a sürgés-forgás. Nem akárkit vártak ma látogatóba, magát a Nagy Vezért. A fekete-fehér kockás kőpadlón a konyhás nénik úgy mozogtak, mint a bábuk egy sakktáblán.

„A fiú ott feküdt a strand gyepén, szemben a tűző nappal, Krisztina kezét fogva. Hunyt szeme előtt sárga karikák táncoltak, majd a karikákból egy sárga, halott, egykor perzsák lakta város bontakozott ki. A városon túl – tudta – édesvizű patak folyik, és zöld, ismeretlen nevű fák levelei remegnek a nyugati szélben.”

Hajnóczy Péter- A halál kilovagolt Perzsiából

Volt, aki lólépésben, volt, aki haránt és volt, aki csak megfontoltan egyesével lépdelt a kopottas, repedezett padlózaton. A hypó, a rántás és a sülő hús szaga keveredett a balról gáztűzhelyek, jobbról pedig zsíros”fekete” mosogatók övezete helyiségben.

 

Az ebédlőben az ételkiadó ablak mellett egy palatáblán fehér krétával írva volt olvasható a napi menü. A leves elmosódott volt, a desszert a többszöri áthúzás miatt kuszának tűnt. Csupán a főétel, Finomfőzelék feltéttel volt kristálytisztán olvasható.

A Konyhafőnök is megérkezett időközben, hiszen ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy személyesen felügyelje a nagy készülődést, hiszen ma illusztris vendég fogja meglátogatni üzemi konyháját. Szürke trapéz szabású öltöny nadrágjának szára úgy repkedett a lábai körül, mintha egy életéért küzdő, szárnyát verdeső madár volna. A nadrághoz tartozó zakót meg sem próbálta felvenni, hiszen szinte bizonyosan nem érte volna körül puhos, bojler testét. Amint meglátta a palatáblán krétával szedett szöveget vörös lett a feje és virsli ujjaival ingerülten letörölte a Finomfőzelék feltéttel szöveget, majd krétaporos kezét határozott mozdulattal beletörölte a kissé hugyfoltos trapéznadrágjába.

Ezt követően berontott a konyhába, felrúgott pár vödröt, félre tolt két konyhás nénit és egy hirtelen mozdulattal, a nyakánál fogva kipenderítette a fiatal szakácsot a konyha mögötti zárt területre.

-          Mit képzelsz magadról, te kis pondró? Ezzel a proli moslékkal szúrjam ki a Nagy Vezér szemét? Ki akarsz rúgatni? – üvöltötte tajtékzó fejjel és habzó szájjal.

Majd addig ütötte a srácot, amíg az a földre nem rogyott. Azután még a földön fekvő szakácsba kettőt belerúgott, majd le is köpte.

A kis közjáték alatt megérkezett a Nagy Vezér is, teljes kíséretével. Helyet is foglaltak a hosszú vászonterítővel takart, végtelennek tűnő asztalsoron. A konyhafőnök letörölte homlokáról az izzadtságot, lemosta a kezéről a szakács vérét, majd az ebédlőbe lépve széttárt karokkal üdvözölte a Nagy Vezért.

-          Legyél üdvözölve, drága barátom! – szólt a Nagy Vezér, majd érdeklődve, fürkészőn folytatta. - Remélem, van még nálatok abból a mennyei finomfőzelékből, feltéttel, amit annyira szerettem gyerekkoromban?

-          Hát az csak természetes Nagy Vezér! Csak neked készíttettem a legjobb szakácsunkkal. – válaszolt a bojlertestű konyhafőnök és letörölte gyöngyöző homlokáról a verítéket.

-           Krisztina! – kiáltotta, és buzgón intett a konyhásoknak, akik villámgyorsan szervírozni kezdték a napi menü főételét, a Finomfőzeléket feltéttel.

Közben hátul a konyha mögötti zárt részben a fiatal szakács vért köpött a macskakővel borított gépkocsi beállóra.

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Gasztronómia (539) Heti lámpás (318) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2807) Vetítő (30) Sport (729) Gazdaság (711) Belföld (11) Politika (1582) Autómánia (61) Tereb (146) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7625)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>