Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
60652db61c72563a673606787156736b.jpg

Szent tehenek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Választópolgár legyen a talpán, aki most eligazodik a kormányzati kommunikáció sűrűjében: vajon jó vagy rossz, hogy ismét jön az IMF? Ha az IMF az egyik, akkor a gazdasági növekedés a másik szent tehén, amelyről immár „terv” is született. De kezdjük a valutaalappal!

Persze jó, hogy „jön” az új nemzetközi pénzügyi kölcsön. Tudniillik ha nem kötnénk újból hitelmegállapodást a valutaalappal, akkor nem tudnánk finanszírozni az államháztartást, miután nem vagy csak nagyon magas hozamra vásárolnák a befektetők a magyar állampapírokat, a forint pedig elszállna, miként azt tapasztalhattuk a Moody’s hitelminősítő lerontása után.

Egyébként meg rossz is, hogy újból itt lesz az IMF! A leendő hitelkeret ugyanis azt jelzi, nincs pénzügyi stabilitás az országban – a Nemzetközi Valutaalapot rendszerint akkor szokták segítségül hívni, amikor már a kutya sem veszi az adott ország befektetési eszközeit, történetesen a forintot és az állampapírt.

Hogy újabban rákaptak az IMF-re a nálunk gazdagabb, nyugati országok is? Igen, ám ez számunkra nem vigasz – legfeljebb az érintettek pechje. Mindazonáltal túl sok választása nem volt a magyar kormánynak: ha ugyanis nem szorgalmazza az IMF-kölcsönt – amelynek formája most teljességgel mindegy –, beszakadunk! Kárhoztatni ezért nem kell a második Orbán-kormányt, miután 2002 és 2010 között ennek fundamentumait az előző, MSZP–SZDSZ- kabinetek teremtették meg. Fontos azonban hozzátenni: kilóg a sorból a Bajnai–Oszkó-duett, amely legalább megpróbálta „válságmenedzselni” az ország pénzügyeit.

Hanem – és talán ez a legfájóbb pontja a jelenlegi helyzetnek – nem látjuk a gazdaságpolitikai paradigmaváltást. Márpedig az új növekedési terv nem számít annak, még akkor sem, ha tetszetős: főleg újraiparosításra, importkiváltásra, földrajzi előnyeinek kihasználására épít a javaslat. A növekedési prognózis konkrét felülvizsgálatát azonban nem találjuk meg benne! A hitelezésről – például mi a helyzet a vállalati hitelekkel kapcsolatban?! – mint növekedési motorról ugyancsak nincs szó benne. Ráadásul túl ambiciózus az a célkitűzés is, miszerint három év múlva tíz helyet ugranánk a versenyképességi rangsorban.

Ezzel szemben az úgynevezett belső gazdasági szereplők olyan gazdaságpolitikára vágynak, amely bizonyítottan bevált. Nem olyan nehéz ez: vegyük alapul a régióból a cseheket vagy az osztrákokat. Úgysem lehet nem ortodox gazdaságpolitikának tekinteni, ami most folyik – leszámítva a rendkívüli adókat és a magánnyugdíjpénztárak „átvételét”. Csak egy példát említek. A magyar gazdaság növekedése szinte kizárólag az exportra épül! Utóbbival pedig csak az a gond, hogy a magyarországi cégek hetven százalékát nem érinti. Eközben a várva várt Széll Kálmán-terv nem indult be, vagyis az oly sokat emlegetett államháztartási reformok zömére várni kell.

Ezzel együtt a kormány rekord-alacsony szintre kívánja ledolgozni az államháztartási hiányt, amely tényleg elismerésre méltó cselekedet, azonban ennek megvalósítási technikája felvet néhány kérdést. Az állami kiadások lefaragása helyett döntően az adóbevételek növelésére épít a kormány, amely az egyébként is csekély honi gazdasági produktivitást vágja vissza.

Ráadásul ha recesszióba zuhan a magyar gazdaság, akkor aligha lehet a mostani számokkal menedzselni a költségvetést. Mindenesetre 2012-ben jön a szent tehén, a Nemzetközi Valutaalap, és gyaníthatóan a kölcsönbe adandó eurómilliárdokért némi áldozatot is kér.

Legnagyobb bánatunkra azonban még az sem lesz paradigmaváltás – azt majd a piac kényszeríti ki.

Szajlai Csaba, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Életmód (1) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2807) Flag gondolja (36) Gazdaság (711) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Autómánia (61) Tereb (146) Mozi világ (440) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Kultúra (9) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7625) Egészség (50) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Heti lámpás (318) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>