Ma 2023 június 10. Margit, Gréta napja van. Holnap Barnabás napja lesz.
764525d45d3a0517d6056db75dffe5c0.jpg

Kitekintő - Magyarország elrablása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy tisztességes és kiváló magyar közgazdász igen alapos munkával feltárta az 1990-es évtizedben végrehajtott piacgazdasági átmenet valódi történetét.

Arra jutott, hogy 1990 és 1996 között Magyarországot gazdasági katasztrófa érte: megszűnt másfél millió munkahely, háromévi gazdasági teljesítménnyel lettünk szegényebbek, elillant az állami vagyon, és a bevétel fele elfolyt, a gazdaság teljesítménye csak tíz év után érte el újból az 1989-es induló év szintjét, miközben az egészségügy, lakásépítés és más alapvető társadalmi kiadások még messze vannak a piacgazdasági átmenet előtt elért szinttől. Magyarország ma messzebb van az amerikai és nyugat-európai fejlettségtől és életszínvonaltól, mint 1989-ben volt, vagy mint bármikor történelme során. Az állam és a társadalom elszegényedett, és újból bezárulni látszik az adósságcsapda. 1990 előtt úgy gondolták, Magyarország lesz az első volt szocialista ország, amelyik sikerrel teljesíti az európai gazdasági követelményeket, hiszen induló szintje a legjobb volt. Ezzel szemben 1990 és 1996 között nálunk következett be az egyik legnagyobb gazdasági visszaesés. Hogy ez nem volt törvényszerű, arra a szerző idézi Kína példáját, ahol 1979 után a tervgazdaságból piacgazdaságba vezető átmenet - gazdasági válság helyett - gyors gazdasági növekedést és a fogyasztás állandó bővülését hozta. De Lengyelország és Szlovénia is sokkal jobb teljesítményt ért el a piacgazdasági átmenet során, mint Magyarország. Annak ellenére történt ez, hogy 1990 és 1992 között a keleti piacokról sikerrel álltunk át a nyugati piacokra, mert vállalataink és termékeink elég jók voltak ahhoz, hogy a keleti piacok összeomlása után három év alatt 50 százalékkal több árut helyezzünk el a fejlett nyugati országokban, mint korábban a fejletlenebb szocialista piacokon. A szerző sok téveszmével leszámol könyvében, ez is egy ezek közül: a piaci átmenet első három évében álltuk a versenyt a nyugati termékekkel. Akkor hogyan következhetett be a katasztrófa?

Úgy, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácsai, valójában diktátumai szerint alakította Magyarország a piaci átmenet gazdaságpolitikáját. Az IMF által szorgalmazott recept azonban hibás volt. Olyan receptet írtak fel nekünk, amely a fejlett gazdaságok átmeneti pénzügyi bajait volt hivatva orvosolni, de a szocialista tervgazdaságból való kigyógyulást éppen nem segítette, hanem még hosszabbá és nehezebbé tette a gyógyulást. A recept elméletileg sem volt alkalmas egy egészen más helyzet orvoslására, de már egyszer a gyakorlatban is megbukott: a nálunk alkalmazott terápiával kezelték 1982 és 1989 között a gazdasági válságba jutott fejlődő országok nagyobb csoportját. Bajaik azonban a kezelés során súlyosbodtak, miközben csak a nekik hitelező bankok jártak jól az IMF által irányított kúrával. Végül az amerikai kormány által koordinált Brady-terv keretében adósságaik elengedésével és könnyítésével sikerült kihúzni őket az egyre kilátástalanabb válságból. 1990-et követően tehát egy olyan kotyvalékot itattak meg velünk kortyonként, hét év alatt, amelyről korábban már kiderült, hogy nem használ, hanem árt. Mi is volt a főzetben?

Egy szigorú csődtörvény, amely padlóra küldte a keleti piacok és a belső kereslet összeomlása miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő belföldi vállalatokat. A vállalatok korábban egymással szemben felhalmozott adósságait az állam nem írta le mint a tervgazdaság káros örökségét, sőt a korábbi hitelek megvonásával ellehetetlenítette működésüket. Miközben a gazdasági teljesítmény és a vásárlóerő ötödével-hatodával csökkent, addig a vállalatok hitelei (reálértéken) mintegy kétharmadával: a hitel megvonása elvette a hazai vállalatok kedvét és lehetőségét a beruházásoktól, valamint a termeléshez szükséges áruk megvásárlásától. A következmény sorozatos gyárbezárás és tömeges elbocsátás lett. A forint állandó erősítése - amely egy másik téveszme szerint a felszökött inflációt volt hivatva megfékezni, miközben annak nem keresleti okai voltak, amit az erős forint kezelhetett volna - tovább rontotta az exportálók helyzetét, így a szűkülő belső piac helyett kifelé sem tudtak menekülni. Számtalan más hatékony, de káros pénzügyi technikával operált az IMF receptje, így 1993-94-re már valóban közel kerültünk egy pénzügyi válsághoz. Végre volt válság, amit lehetett kezelni, és jött is a Bokros-program. A szerző alapos elemzésnek veti alá Bokros pénzügyminiszter programját, és megállapítja, hogy szükségtelen volt és káros. A válságban azonban zöld utat kapott a hazai természetes állami monopóliumok (gáz- és olajipar, villamosenergia-ipar, távközlés) eladása, amit még az akkori szocialista kormány sem akart, de rákényszerült. Miért alakult mindez így?

Magyarországnak nem engedték el adósságai jelentős részét, mint Lengyelországnak, ezért az IMF főzetét belénk diktálhatták. A magyar politikai és közgazdasági elit illúziók rabja volt, vakon hitt a nyugati dogmáknak, mint korábban a keletieknek. Az elit nem ismerte fel és nem védte nemzeti érdekeinket, összetévesztette az eszközöket a célokkal. Nem voltak valódi közgazdasági viták, már csak azért sem, mert a közgazdasági elit felkészültsége igen gyenge volt.

Remélem, Nagy Pongrác könyve azok szemét is felnyitja, akiket rabul ejtett a főzet eladásáért kapott arany, hírnév és pozíció. Még megbocsátunk, ha a jövőben a nemzet mellé állnak.

(Pongrác Nagy: From Command to Market Economy in Hungary under the Guidance of the IMF, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2003)

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (521) Mozaik (83) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (681) Életmód (1) Heti lámpás (264) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Jobbegyenes (2626) Mozi világ (440) Sport (729) Tereb (142) Egészség (50) Autómánia (61) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Belföld (9) Mondom a magamét (6864) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>