Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
349b048b051470d73a6435966ea14664.jpg

Kitekintő - Ketyeg a német bomba

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi a német gazdaság titka? Miért nem ugrott meg a munkanélküliség a nagy válságban? Miben lett rugalmasabb Németország? Mi fenyegeti a németeket évtizedek távlatában?

Hanyatlóban az üzlet és a családi hagyomány

Német különszámot közöl a világ befolyásos üzleti hetilapja, miközben Németország nagyobb politikai szerepvállalására buzdítanak az amerikai politikai műhelyek: mi történik Németországgal?

2009-ben öt százalékkal zsugorodott a német gazdaság, de a munkanélküliség hárommillióról nem nőtt ismét a korábbi ötmillióra: valami megváltozott. A német gazdaság gerince az ipari export, ennek csigolyái a középvállalatok: egymillió német ipari középvállalat termékeinek 80 százalékát exportálja. A német ipar olyan termékeket állít elő, amelyekkel mások más árucikkeket gyártanak: ez a "háttérszerep" hasonlít a Franciaország mögötti politikai szerepre.

Csendben megváltozott a német gazdaság, rugalmasabb lett a munkaerőpiac. Az elmúlt két évben 40 százalékkal csökkent a hosszútávú munkanélküliség, népszerűvé vált a "minimunka" és az átmeneti vagy rövidített munkaidő. A munkaadók nem fizetnek túlórát, mert a munkavállalók számlát vezetnek a ledolgozott és tartalékolt munkaidőről: válságban rugalmasan változtatják a munkaidőt. 2005 és 2009 között 14 százalékkal nőttek a bérek, de euróban számolva csökkent az egységnyi termékre jutó bérköltség, mert a béremelkedésnél jobban nőtt a termelékenység. 1998-ban a nyugatnémet magánszektor kétharmadát fedték le ágazati bérmegállapodások, ma már csak felét. Ezek is tele vannak "nyitott záradékokkal": változik a szociális piacgazdaság, egyre több angolszász elemmel színeződik át. Továbbra is él viszont az a német tulajdonosi stratégia, hogy a munkaadók visszaforgatják a profitot a cégekbe, mert "nem a családnak kell a pénz, hanem az üzletnek, hogy menjen tovább a családi hagyomány".

Németország gazdasági jövője felett ugyanakkor sötét felhők gyülekeznek. A gazdaság egészében stagnálnak a bérek, a középosztály egy része szegényedik, és az elmúlt kilenc évben 54-ről 71 százalékra nőtt azok részaránya, akik szerint igazságtalan a német társadalmi rend. A német duális szakképzési rendszer - hároméves képzés, amely iskolai és munkahelyi részre oszlik - állt az eddigi német exportsikerek mögött, de a kétszáz éves rendszer is megújításra vár. Csökken a gyakornokok és a gyakorlati képzést ajánló cégek száma, a 350 igen szűken meghatározott szakma nem ad elég rugalmasságot a képzésben: 2005-ben, még konjunktúrában, a duális képzésből kikerülők egyharmada nem kapott állást egy éven belül.

Az iskolai végzettség szorosan függ a családi tudásszinttel, alacsony a mobilitás, és csak a társadalom 13 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel: ez a legalacsonyabb a fejlett országokon belül. A háromszintű oktatás miatt kialakulóban van egy jelentős létszámú, alacsony osztályú társadalmi réteg, amely kilátástalannak ítéli meg saját felemelkedését.

A legnagyobb veszély azonban a népesedés terén lép fel. A termékenység az újratermelési szint alatt van. 2000-ben megváltoztatták a "ki a német" szabályt, így a bevándorlók is szerezhetnek állampolgárságot, de 2008-ban már több ember hagyta el az országot, mint ahány érkezett. 2009-ben pedig először csökkent a munkaképes népesség. 2050-re 8-14 millióval lehet kisebb a német népesség, Franciaország és Nagy-Britannia népességben megelőzheti Németországot.

De ez már egy más német társadalom lesz. 2050-re a teljes népesség fele már nem német származású lesz (!), és már ma is az 5 év alatti gyermekek harmada bevándorló családban nevelkedik, de a 60 százalékos részarány sem ritka. A keletnémet részeken jobb a helyzet, de 1989 óta innen 4,3 millióan mentek a nyugati tartományokba, ahonnan csak 2,7 millióan érkeztek. Kelet-Németország elveszítette népessége egytizedét, miközben a keletnémet GDP a nyugatnémet szint 40 százalékáról a 70 százalékára nőtt.

Németország sem érti még: a megoldás a több gyermek!

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Sport (729) Autómánia (61) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Gazdaság (711) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Mozaik (83) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7652) Belföld (11) Politika (1582) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2813)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>