Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
Kitekintő - A Nyugat halála

Kitekintő - A Nyugat halála

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Azt gondolnánk, hogy mi, magyarok nézünk szembe egyedül a legszomorúbb nemzeti betegséggel: a népességfogyással.

Buchanan - aki az amerikai republikánusok egyik legérdekesebb egyénisége, volt elnökjelölt, híres szókimondásáról, a vallás, nemzet és család melletti kiállásáról - néhány hónapja megjelent legújabb könyvében riasztó képet fest a nyugati civilizációról. A Nyugat haldoklik, mondja, mert népessége fogy, miközben a nem nyugati világ - Afrika, Ázsia, Latin-Amerika - népessége gyorsan nő. Míg 1960-ban a világ 3 milliárdos népességének negyede volt európai, addig a 2050-re becsült 9 milliárdos népességnek már kevesebb mint egytizede lesz, miközben Európa lélekszáma legalább százmillióval kisebb lesz 2050-ben, mint ma.

A mi kontinensünk van a legnagyobb veszélyben, mert a 2000-es 728 millióról 2050-re 5-600 millió fő közé csökken a népesség Európában. Ma 17 európai országban fogy a népesség, s egyetlen európai országot találunk csak, a muzulmán vallású Albániát, ahol a magas születésszám miatt belátható időn belül nem fenyeget a népesség fogyása. Az 1347-52 közötti nagy európai pestisjárvány óta, amikor egyharmadával csökkent Európa népessége, most először fenyeget ahhoz fogható népességvesztés.

A világ 22, legalacsonyabb születésszámot mutató országa közül csak kettő, Örményország és Japán található Európán kívül. Japánban ma a nők fele 30 éves koráig nem házasodik és nem vállal gyermeket, hiába emelték fel a gyermekek utáni támogatást hat évre és évi 7-800 ezer forintnak megfelelő összegre.

A házasság és a szülés elmaradása Japánban azonban sokak szerint a nők tiltakozása az egyenjogúság hiánya ellen. De mi az oka a népességfogyásnak a fejlett világban? A jólét, a kényelem, a karrier és a hagyományos értékek megrendülése. Egyre több fiatal gondolja úgy Európában és Amerikában, hogy nem vállal kötöttséget, a házasság és a gyermek pedig gátolja őket szabadságukban, karrierjükben, utazásaikban. Az egyéniség korát éljük, de az egyéni vágyak között egyre kisebb szerepet kap a gyermek. Európában az így kialakult demográfiai vészhelyzetet nehezen oldhatja meg a bevándorlás, mert Európa nem befogadó civilizáció.

Buchanan jelentős társadalmi problémákat vár Európában is attól, hogy kénytelenek leszünk beengedni más civilizációhoz, valláshoz, értékrendhez tartozó több tízmillió embert, hiszen enélkül az európai gazdaság képtelen lenne fenntartani versenyképességét. Az európai költségvetések így is bajban lesznek, mert a meredeken emelkedő nyugdíjkiadásokat egyre kevesebb munkavállaló befizetéseiből kell majd fedezni. Még nagyobb bajban lesz azonban az Amerikai Egyesült Államok. Itt nő ugyan a népesség, de gyorsan változik az összetétele.

1960-ban csak 16 millió, ma már 80 millió amerikai nem európai ősökre vezeti vissza származását. Harmincmillió amerikai, a lakosság több mint 10 százaléka külföldön született, egymillió legális és további 500 ezer illegális bevándorló érkezik évente az országba. Buchanan szerint Amerika már nem működik olvasztótégelyként, mert már nem olaszok, lengyelek, németek, magyarok érkeznek, hanem hispánok, muzulmánok, kínaiak és afrikaiak: ők pedig nem hajlandók feladni saját nemzeti tulajdonságaikat, saját civilizációjukat. Amerika haldoklik, mert már egyre kevesebb benne az európai, és egyre jobban hasonlít a harmadik világra.

Miért alakult így? Mert a '60-as évek közepétől a hagyományos értékeket felváltják a liberális értékek: teret veszít a vallás, a család, a gyermek, a nemzet, a hűség. Hogyan történt mindez? Amerikában lezajlott egy rejtett kulturális forradalom, éppen akkor, amikor a maoista kínai kulturális forradalom elsöpörte a régi Kínát.

Az amerikai azonban csendes és rejtett volt: a liberális eszmék elkötelezett hívei átvették az egyetemeket, a médiumokat, a filmet, és ezeken keresztül tudatosan meggyengítették, majd elsöpörték a régi amerikai, azaz európai értékeket. A kulturális forradalom mögött európai baloldali gondolkodók álltak. Gramsci, Adorno, Lukács és Marcuse tanai átszivárogtak az amerikai oktatáson és médián keresztül az amerikaiak gondolkodásába. A baloldali és liberális értékrend pedig új közhangulatot és életmódot alakított ki.

Ami nem sikerült Leninnek és Trockijnak, az sikerült Gramscinak és Marcusénak: belülről, rejtve, a gondolkodás és értékrend átalakításával lerombolták a nyugati civilizációt. A Nyugat haldoklását a népességfogyás és a nyomában járó, nem integrálható, nagy tömegű bevándorlók okozzák. Az igazi ok azonban a hagyományos értékeket megsemmisítő kulturális forradalom, amely mögött a baloldali gondolkodók "négyek bandája" áll.

Gondoljunk bármit Buchanan könyvéről, a népességfogyás igazi vészhelyzet Európa számára. Mi, magyarok azonban jobb helyzetben vagyunk, mint a többi európai nemzet, mert nálunk a következő évtizedek bevándorlói zömmel magyarok lehetnek, a környező országok Magyarországra áttelepülő magyarjai.

Fogadjuk őket jó szívvel, mert nem csupán szívünk diktálja azt, hogy helyük és hazájuk nálunk van, hanem nemzeti fennmaradásunk önérdeke is: nélkülük ázsiaiak, muzulmánok vagy afrikaiak hadát kellene befogadnunk. Erre kényszerülnek az európai nemzetek, óriási kockázatot vállalva. Szerencsés nemzet vagyunk, ha képesek lehetünk a magunk erejéből megmenekülni az új európai népbetegségtől: a népességfogyástól.

(Patrick J. Buchanan: The Death of the West, How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil Our Country and Civilization, Thomas Dunne Books, St. Martin's Press, New York, 2002)

Matolcsy György - Heti Válasz

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7731) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Vetítő (30) Tereb (146) Jobbegyenes (2825) Titkok és talányok (12) Gazdaság (713) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Életmód (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Mozaik (83) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Sport (729) Politika (1582) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Egészség (50) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>