Ma 2023 június 10. Margit, Gréta napja van. Holnap Barnabás napja lesz.
760781b3697cf4e4ced45e38026b7b08.jpg

Kitekintő - A negyedik út

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már jó ideje érzem, hogy óriási a szakadék a nagyvilágban megjelenő társadalomtudományi és közgazdasági gondolatok, valamint azok hazai befogadása között.

A magyar közgazdasági szakma és a média döntően és egyoldalúan liberális, ezért egyszerűen nem veszi észre azokat a szellemi áramlatokat, amelyek mára túlléptek a liberális társadalmi gondolkodáson és a neoklasszikus liberális közgazdaságtanon. A hazai szocialista és baloldali liberális szellemi elit egyszerűen nem ismeri el létezőnek azokat a műhelyeket, műveket, szerzőket és gondolatokat, amelyek éles és hiteles kritikát fogalmaznak meg a ma uralkodó liberális eszmékkel szemben. A mi oldalunk ereje eddig nem volt elég arra, hogy kezet fogjon azokkal a szövetséges szellemi erőkkel, amelyek megcáfolták és leleplezték az elmúlt három évtized egyoldalú, hamis liberális életérzését és eszméit.

A magyarországi médiában alig lehet találkozni olyan felfogással, amelyik a globalizációnak nevezett amerikanizáció komoly kritikáját jelenti. Az elsöprő liberális médiatúlsúly következtében a magyar szellemi életben valóságos erejükhöz mérten csak halványan vannak jelen azok a szellemi áramlatok, amelyek rámutatnak az elmúlt három évtized döntően szélsőségesen liberális társadalomfelfogásának fonákságaira és a vele szembeszegezhető alternatívákra. Márpedig a világban, ezen belül az amerikai tudományos és szellemi életben megszülettek azok a műhelyek, művek és gondolatok, amelyek pontos látleletet adnak korunkról, leleplezve az elsöprő erejű liberális politika fonákságait. A liberális társadalomtudomány és közgazdaság ugyanis a liberális politikában mint "nyílhegyben" végződik, amely a kétpólusú világrendszer felbomlása után betalált a korábban zárt társadalmak szívébe, és a szabadságért - amelyről egyre inkább kiderül, hogy illúzió, mert a függőség durvább formája helyett egy finomabb szövésű szolgaság épül fel - cserébe kéri a korábban nemzedékek által létrehozott nemzeti vagyont (privatizáció), és jogot formál a jövőben létrejövő gazdagság koronaékszereire is.

De ennél is veszélyesebb a mai túlzó liberális eszme, mert nem csupán a javainkat, jövedelmünket és vagyonunkat kéri cserébe "felszabadító" tevékenységéért, hanem lelkünket, érzelmeinket, családi és baráti hátországunkat, valamint a nemzeti érzés, kultúra és összetartozás gyógyforrásait is. A liberális eszme ugyanis azt mondja magáról, hogy felszabadít bennünket korábbi kötöttségeink alól: a zárt birodalom helyére a nagyvilágot tárja ki előttünk, a diktatúra helyére a demokráciát hozza el, a tervgazdaság hiányával szemben megteremti a piacgazdaság bőségét, és jóléttel kecsegtet a tisztes szegénység után. Ez azonban sokszor szemfényvesztés, mert a jólétnél fontosabb a jóllét és az élettel való megelégedettség, a piacgazdaság a magyar társadalom többsége számára inkább csak a kirakatok bőségét hozta el, nem a jövedelem és a fogyasztás bővülését, a demokrácia ruháján pedig annyi a folt, hogy az eredeti tiszta fehér gyapjú alig látszik már, és a nagyvilágról kiderült, hogy veszélyes nyílt tenger, ráadásul tele kalózzal.

A liberális eszmének alapvetően igaza van, mert az ember szabadnak és egyenlőnek születik, de ez nem a neoklasszikus liberális közgazdaság vagy a mai liberális társadalomtudomány felismerése, hanem a kora újkori angol liberalizmusé, a francia felvilágosodásé és az amerikai Függetlenségi nyilatkozaté.

A mai globalisták trükkje igen egyszerű: azt mondják, hogy tőlük kaptuk azt a szabadságot, amelyről mi tudjuk, hogy az emberiség közös genetikai állományába van beleírva, és a Teremtő vagy a világegyetem ajándéka, de semmi esetre sem csereáru. A szabadság örök emberi örökségünk, amelyet korlátoznak ugyan világi hatalmak, de ezek ellen mindig - mi magyarok is - elszántan küzdöttünk. Ha Jaltára tekintünk, akkor még azt is gondolhatjuk, hogy azok is ott voltak szabadságunk újbóli elrablásánál, akik most felszabadítóként viselkednek. Nekik is segítünk, hogy könnyebb legyen a lelkiismeretük, amikor a szabadságot természetes emberi jognak tartjuk, nem világi hatalmak ajándékénak, s végképp nem csereárunak. De ha egy pillanatra el is hinnénk, hogy a mai globális hatalmaktól kaptuk a szabadságot, akkor azt látjuk, hogy nem ajándékba adták, mert cserébe nagyon sokat kérnek. Még ekkor is jogunk lenne harcolni a jobb alkuért, hiszen ha kereskedelmi ügylet a szabadság, a jólét és a boldogság - amit mi nem hiszünk -, akkor érvényesüljenek a kereskedelem szabályai: akkor legyen alku, ravaszkodás és rászedés.

Ma, amikor ereje teljében van a liberális gazdasági áramlat, már látjuk a hanyatlás jeleit. Megszületőben vannak azok az új eszmék, amelyek az egyoldalú, hibás liberalizmust helyére teszik. Az 1990-es évtizedben Európában újfajta szociáldemokrácia született, amit a brit Giddens "harmadik útnak" nevez, és amely utat talált az északnyugat-európai társadalmak emberéhez. Európa latin kultúráiban, illetve az újjászülető Közép-Európában ez az eszme nem vonzó, mert hűvös és racionális, hiányzik belőle a nemzet és a család melegsége. Mi azonban még nem találtuk meg a magunk "negyedik útját", ami a szocializmus kudarca, a liberális kapitalizmus zsákutcája és a harmadik út hidegsége után a nemzet, család, munka, tudás, jóllét és összetartozás értékeit ötvözi. Magyarországon a baloldal a harmadik út magyar változatát próbálja megalkotni, és a találmányokat azonnal bevezetni a kormányzásba. Tudják, hogy már nem térhetnek vissza a megbokrosodott kapitalizmus 1995-96-os világához, a szocializmus halott, egyetlen esélyük tehát a harmadik út.

Nekünk - most, hogy a politikai keretek kialakultak az új néppártban - hozzá kell fognunk a "negyedik út" megalkotásához, részben megelőzve Európa szerencsésebb nemzeteit, részben összefogva a sok szövetséges eszmével, amelyek már kis mozaikdarabokra festik az új kép színeit. Ez a mi dolgunk, és nem maradt vesztegetni való időnk.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (264) Sport (729) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (9) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (521) Életmód (1) Tereb (142) Politika (1581) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2626) Tv fotel (65) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gazdaság (681) Nagyvilág (1306) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6864)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>