Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
cc69ee1cd06a1ff30f62647802c1e021.jpg

Kitekintő - A dollár-euró háború

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szerzőnk az egyik legelismertebb amerikai közgazdász, a Kaliforniai Egyetem közgazdasági és politikatudományi professzora, kitűnő könyvek szerzője, vezető amerikai lapok kommentátora. Új kötetéből alapvető kérdésekre kapunk választ: ritka ez manapság, és igen hasznos nekünk, magyaroknak is.

Az 1920-as évek elején indult a dollár világhódító útjára, de az 1929-1933-as nagy válság miatt a hódító hadjárat megtorpant, és csak 1945 után vette át a korábbi világvaluta, a brit font szerepét. Az 1970-es évek elejéig uralma töretlen volt. A világ teljes ipari termelésének felét adta az amerikai gazdaság, a világ teljes külföldi befektetéseinek négyötöde amerikai cégektől jött: ezen alapult a dollár hatalma.

A 70-es évek elejére azonban megerősödött Japán és Nyugat-Európa, amire az Egyesült Államok a dollár gyengítésével kívánt válaszolni, és ehhez szabad kézre volt szüksége az árfolyam-politikában. 1971-ben Richard Nixon elnök véget vetett a dollár/arany átváltásnak, ezzel megszűnt az aranyalapú dollár kora és a valuták egymáshoz kötött árfolyama. 1973-ban megindult a dollár árfolyamának szabad alakítása, ezzel véget ért az 1944-ben felállított Bretton Woods-korszak: instabil világ lépett a stabil valutakorszak helyére.

Európa is lépett. 1972-ben elkezdte felépíteni a valutauniót, válaszul a dollár sorozatos leértékelésére. Majd 1988-ban a német külügyminisztérium javaslatot tett a közös európai jegybank felállítására. Még abban az évben feláll a Delors-bizottság, s három lépésben célul tűzi ki a valutauniót. 1991-ben jön a maastrichti szerződés, 1999-ben bevezetik az eurót. Ezzel megszűnik az 1973 utáni átmeneti valutakorszak: a dollár, a jen, a német márka triumvirátusa. Nyugat-Európa közös pénzzel kihívja a dollár világuralmát: elindul a rivalizálás kora.

Szerzőnk szerint egyáltalán nincs vége a dollárnak. A XX. század második felétől eltekintve mindig több nemzetközi valuta volt, most is így lesz: a dollár, az euró, a kínai renminbi, az indiai rúpia és a brazil real együtt adja majd a valutaövezetek pénznemeit. Ez lassú folyamat lesz, hiszen a globális kereskedelem 85 százalékát ma is dollárban számolják el, Kína valutatartalékainak 61 százaléka jelenleg is dollárban van. A globális pénzvilág első számú tartalékvalutája ma is a dollár.

Szerzőnk nem használja a valutaháború kifejezést, valójában azonban ma a dollár-euró háború korát éljük. Az euró kihívta a dollárt, de előtte nem biztosította a háború sikeres megvívásához szükséges feltételeket. Az euró egységes állam nélküli valuta, tehát nincs mögötte politikai unió. A tagok között nincs költségvetési unió, nincs közös pénzügyi vezetés és nincs közös pénzpiac, ezen belül kötvénypiac sem. Nem épültek ki a vészhelyzetek - a pénzügyi támadások - kivédéséhez szükséges védvonalak. Sőt, az eurózóna tagjai között nagyobb fejlettségbeli különbségek vannak, mint amekkorát a stabil pénz megengedne.

Az euró közös politikai vállalkozás, de az európai intézmények nem képesek meghozni a védelemhez szükséges közös politikai döntéseket. A németek csak közös piacot akartak, a franciák közös pénzt is: az európai integrációt mindig a válságok mélyítették, most is ez a stratégia. Ez annál több háborús áldozatot követel az eurózóna tagjaitól, minél messzebb vannak a német fejlettségtől, miközben a hadviselés a német-francia tengelyt is megviseli.

A magyar érdek világos: távol maradni az eurózónától, amíg nem vagyunk elég erősek a belépéshez, és kimaradni a háborúból, amennyire lehet. Érdekünk az erős Európa, de nem érdekünk a magyar állami önállóságot feladó teljes politikai unió. Érdekünk az euró fennmaradása. Elismerjük a többsebességes uniót, de még várunk a valutaunióval. Ha regionális valuta lesz az euró s nem az egyedüli világvaluta, nekünk ez is elég.

Közben erősödjünk!

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Életmód (1) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Politika (1582) Vetítő (30) Jobbegyenes (2786) Mozaik (83) Egészség (50) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Gazdaság (704) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7536) Gasztronómia (539) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>