- 0
Amikor francia üzletembereknek szerveznek kétnapos konferenciát francia üzletemberek, a meghívott magyar vendégeknek elég csupán egyetlen kérdést feltenniük az utazás előtt: mikor indulunk _már_?
Semmiképp nem szeretném ha úgy hangzana, mintha a delegációnk csak enni ment volna Londonba az UK Trade & Investment rendezvényére, ahol a brit kormány a startupok támogatására tett erőfeszítéseiről számolt be. Európa legfontosabb young tech központja ugyanis nem véletlenül vonzza a fiatal vállalkozókat szerte a világból, és az ehhez kapcsolódó minden kiszivárgó információ feltétlenül érdekes.
(A türelmetlen magyar vállalkozóknak ezen a ponton annyit azért el lehet árulni, hogy kezdjenek el repjegyeket nézni a brit fővárosba és majd vegyék meg a májusi Forbest is.)
Amikor azonban a konferencia egy jelentős francia újságíró csoport jelenlétében zajlik, az eseményeket és közös étkezéseket a párizsi brit nagykövetség szervezi, akkor már lehet tudni, hogy itt nagy evészet lesz. Meg is tanulok rögtön franciául, és onanntól kezdve a párizsi delegáció tagjaként követem a csoportot mindenhova.
A tőzsdén. A francia újságírók meglepően sok izgalmas helyre bejutnak, ezentúl szólítsatok Olivérnek. Zsö mápel _Itt Hatalmas Evészet Lesz
Ebéd a Borough Marketen, ami a mi Nagyvásárcsarnokunkra hasonlít - paprika-szuvenírre vadászó turisták helyett elsősorban gourmet séfekre és uptown hipszterekre kihegyezett kínálattal. A külföldi sajtok, ázsiai gyümölcsök és friss halak meg is hozzák az étvágyat.
Borough Market & Roast
A piac fölött a híres Roast étterem, a britek legjobb sültjeivel és kitűnő borokkal. Szokás a szigetország konyháját a világ legrosszabbjának tekinteni, pedig egyébként az egyszerűen előkészített, ropogósra sütött halott állatok nem egy rossz koncepció. A lángos-gulyás-pörkölt háromszögben nevelkedett has könnyen lesz boldog tőle, de a párizsi újságírók is elégedetten bólogatnak. Bólogatok én is velük.
Meglepetés: magyar bor a Roast menüjén! Long live the Magyar Vidék.
Gordon Ramsay Maze Grill étterme azonban nyilvánvalóan a konferencia étel-fénypontja. A francia anyanyelvű _garcon_ pezsgővel indítja a vacsorát a különteremben, majd a rövid előétel után következik a hétfogásos vacsora.
A hét fogásból ötben van hús, én frissen lettem vega, ez viszont Gordon Ramsay, csorog az izzadtság a homlokomon, ahogy bepezsgőzve gondolom végig ezt a gordiuszi csomót.
Hét, azaz hét fogás, az rengeteg alkalom franciául beszélgetni is. Sajnálatos, hogy az idő és a bor előrehaladtával a dialektusok nőnek, a nyelvérzék csökken, és így leginkább a pincérrel beszélgetek. A Maze pincérei igen kellemes társaság egyébként is, sőt, egy lépésben találunk közös témát és kapok kétféle bort a pult alól.
A pincérek továbbá jólneveltek is, mert nem sikítanak amikor megkérdezem, hogy el lehet-e tüntetni a marhahúst a _"Seared beef tataki, pickled onion, wakame, Meyer lemon, toasted crumbs"_-ból. Inkább csak illedelmesen, hófehérre váltott arccal elindulnak a konyha felé.
Közben a többiek már lassan befejezik a következő fogást, a muszlimok nagyokat húznak a borból, és épp azon gondolkozom, hogy ha a vallási szabályokat ér felrúgni időről időre, akkor az állatvédők is becsukhatják a szemüket egy pillanatra. Az adagok például olyan aprók, hogy a szarvas simán túlélné, ha épp csak az én részemet vágnának ki belőle. Szegény szarvas. A legizgágább növény a földön.
Visszaér a pincér, és félve megkérdezi, hogy húsmentes étrendnek melyik végéről közelítek, például, hogy a rák szerintem élőlény-e egyáltalán. Végül megkönnyebbülve egyezünk ki abban, hogy ez az este egy különleges alkalom mindannyiunk számára, én pedig különleges alkalmakkor eszem halat.
Innentől a személyre szabott menüm halvacsorává konvertálódik, az összes tányéron van legalább némi tengeri állat. Ennek ellenére a Maze végülis kap egy piros pontot a rugalmasságért, egy feketét a vegetáriánus csoportos menüre való felkészületlenségért, Gordon Ramsay séfjei pedig még egy fél pirosat, mert öt tök különböző módon is el tudnak készíteni mindenféle halakat.
Írta, fényképezte: Dancsi Richárd
http://forbes.blog.hu
Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/flagmagazin
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!
Köszönettel és barátsággal!