Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
04d2a27837d67d045a445d033a5ee93e.jpg

Elénk tették Gordon Ramsay hétfogásos vacsoráját

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amikor francia üzletembereknek szerveznek kétnapos konferenciát francia üzletemberek, a meghívott magyar vendégeknek elég csupán egyetlen kérdést feltenniük az utazás előtt: mikor indulunk _már_?

Semmiképp nem szeretném ha úgy hangzana, mintha a delegációnk csak enni ment volna Londonba az UK Trade & Investment rendezvényére, ahol a brit kormány a startupok támogatására tett erőfeszítéseiről számolt be. Európa legfontosabb young tech központja ugyanis nem véletlenül vonzza a fiatal vállalkozókat szerte a világból, és az ehhez kapcsolódó minden kiszivárgó információ feltétlenül érdekes.

 (A türelmetlen magyar vállalkozóknak ezen a ponton annyit azért el lehet árulni, hogy kezdjenek el repjegyeket nézni a brit fővárosba és majd vegyék meg a májusi Forbest is.)

Amikor azonban a konferencia egy jelentős francia újságíró csoport jelenlétében zajlik, az eseményeket és közös étkezéseket a párizsi brit nagykövetség szervezi, akkor már lehet tudni, hogy itt nagy evészet lesz. Meg is tanulok rögtön franciául, és onanntól kezdve a párizsi delegáció tagjaként követem a csoportot mindenhova.

olivier.jpg

 A tőzsdén. A francia újságírók meglepően sok izgalmas helyre bejutnak, ezentúl szólítsatok Olivérnek. Zsö mápel _Itt Hatalmas Evészet Lesz

Ebéd a Borough Marketen, ami a mi Nagyvásárcsarnokunkra hasonlít - paprika-szuvenírre vadászó turisták helyett elsősorban gourmet séfekre és uptown hipszterekre kihegyezett kínálattal. A külföldi sajtok, ázsiai gyümölcsök és friss halak meg is hozzák az étvágyat.

borough-market.jpg

Borough Market & Roast

A piac fölött a híres Roast étterem, a britek legjobb sültjeivel és kitűnő borokkal. Szokás a szigetország konyháját a világ legrosszabbjának tekinteni, pedig egyébként az egyszerűen előkészített, ropogósra sütött halott állatok nem egy rossz koncepció. A lángos-gulyás-pörkölt háromszögben nevelkedett has könnyen lesz boldog tőle, de a párizsi újságírók is elégedetten bólogatnak. Bólogatok én is velük.

magyar-videk.jpg

Meglepetés: magyar bor a Roast menüjén! Long live the Magyar Vidék.

Gordon Ramsay Maze Grill étterme azonban nyilvánvalóan a konferencia étel-fénypontja. A francia anyanyelvű _garcon_ pezsgővel indítja a vacsorát a különteremben, majd a rövid előétel után következik a hétfogásos vacsora.

A hét fogásból ötben van hús, én frissen lettem vega, ez viszont Gordon Ramsay, csorog az izzadtság a homlokomon, ahogy bepezsgőzve gondolom végig ezt a gordiuszi csomót.

Hét, azaz hét fogás, az rengeteg alkalom franciául beszélgetni is. Sajnálatos, hogy az idő és a bor előrehaladtával a dialektusok nőnek, a nyelvérzék csökken, és így leginkább a pincérrel beszélgetek. A Maze pincérei igen kellemes társaság egyébként is, sőt, egy lépésben találunk közös témát és kapok kétféle bort a pult alól.

A pincérek továbbá jólneveltek is, mert nem sikítanak amikor megkérdezem, hogy el lehet-e tüntetni a marhahúst a _"Seared beef tataki, pickled onion, wakame, Meyer lemon, toasted crumbs"_-ból. Inkább csak illedelmesen, hófehérre váltott arccal elindulnak a konyha felé.

Közben a többiek már lassan befejezik a következő fogást, a muszlimok nagyokat húznak a borból, és épp azon gondolkozom, hogy ha a vallási szabályokat ér felrúgni időről időre, akkor az állatvédők is becsukhatják a szemüket egy pillanatra. Az adagok például olyan aprók, hogy a szarvas simán túlélné, ha épp csak az én részemet vágnának ki belőle. Szegény szarvas. A legizgágább növény a földön.

Visszaér a pincér, és félve megkérdezi, hogy húsmentes étrendnek melyik végéről közelítek, például, hogy a rák szerintem élőlény-e egyáltalán. Végül megkönnyebbülve egyezünk ki abban, hogy ez az este egy különleges alkalom mindannyiunk számára, én pedig különleges alkalmakkor eszem halat.

Innentől a személyre szabott menüm halvacsorává konvertálódik, az összes tányéron van legalább némi tengeri állat. Ennek ellenére a Maze végülis kap egy piros pontot a rugalmasságért, egy feketét a vegetáriánus csoportos menüre való felkészületlenségért, Gordon Ramsay séfjei pedig még egy fél pirosat, mert öt tök különböző módon is el tudnak készíteni mindenféle halakat.

Írta, fényképezte: Dancsi Richárd

]]>http://forbes.blog.hu]]>

]]>]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Sport (729) Mondom a magamét (7603) Politika (1582) Életmód (1) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Vetítő (30) Jobbegyenes (2804) Gazdaság (709) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Mozaik (83) Kultúra (9) Heti lámpás (313) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>