Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
9a24da4a8f4306db72e41e0db73f0ec6.jpg

Élethalálharc az Akropoliszon

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fél évtizede nem dőlt el, hogy pénzügyi értelemben talpon, tehát fizetőképes marad-e Görögország.

Éppen öt éve annak, hogy a „nemzetközi közvélemény” PIGS (disznók) betűszóval jelölte azon országokat, amelyek ugyan az eurózóna tagjai, de az USA-ból indult pénzügyi válság következményeként az állampénzügyi túlélésre segítség nélkül nincs sok esélyük.

Hazánk leendő sorsát ugyanebben az időben Görögországéhoz hasonlították, amit „a piac” is rögvest visszaigazolt, a görög hitelekre közel tíz, a magyarokéra pedig hét feletti százalékban árazta a kockázatot. Ép ésszel ezek a kamatok megfizethetetlenek.

A görög adóssághegy genezise jórészt ismert. Amerikai befektetési bankok később drágán megfizetett műveletekkel „segítették” őket brüsszeli szemhunyorgatás közepette az eurózónába, ésszerűtlen, soha meg nem térülő projektek készültek horrorárakon hitelből az olim­piára, végül a 2008 utáni mesterséges pénz­piaci hisztéria adta meg a kegyelemdöfést és hajszolta az adósságrátát a maastrichti megengedett háromszorosára. A PIG-klub többi tagja úgy-ahogy mára boldogul, de Görögország egyre mélyebben van a gödörben. A katasztrófahelyzet előállításának egyes kulcsszereplői viszont megkapták méltó jutalmukat. Papademosz volt jegybankelnök hosszú ideig volt az Európai Központi Bank alelnöke, és még arra is alkalmasnak tartották a károkozásban társtettes görög pártok, hogy egy időre az unióból delegált „szakértő” miniszterelnökként is működjön. (A mi Simorunk is megkapta méltó beosztását dolga végeztével.) A nyomok eltüntetése eszerint nemcsak a négy évtizedes görög váltópároknak, de az európai mentoroknak is érdeke. (Arról sincs hír, hogy a katasztrófatörténetet a Sziriza-kormány érdemben vizsgálná.)

Néha az is előfordul, hogy a hitelezőknek le kell mondaniuk követelésük egy részéről. Ezt a kedvezményt 100 milliárd euró összegben Görögország is megkapta, megnyirbálták a hitelezők haját. (A művelet pénzügyi elnevezése hair­cut.) A veszteségekért a bankok az Európai Központi Banktól olcsó források formájában bőséges kárpótlást kaptak, tehát ami a görög leírásokon elment, az bőven megjött a forrásoldalon. Itt utalnék arra a hajdani felelősök által hirdetett ordas nagy hazugságra, hogy hazánknak a rendszerváltás után a lengyelekéhez hasonlítható tartozáselengedés azért nem volt lehetséges, mert a mi adósságaink kötvényekben testesültek meg. Ezt éppen a görög vagy az argentin adósságelengedés példája cáfolja ékesen. Messzemenő az érdekeltsége az EU-nak, hogy a görögöket az eurózónában tartsa. Ezzel kapcsolatos az a 240 milliárd euró nagyságú csomag, amihez a pénzt a zóna országai dobták össze. Ennek segítségével a bankok kijöttek a veszélyzónából, mert pénzüket visszakapták, de az unió érintett államai a teljes kockázatot magukra vállalták. (Németország aránya kb. 60 milliárd euró, ezért a német pénzügyminiszter, Schäuble a leg­idegesebb.) A mentőcsomag inkább bankmentést, mint görög mentést és főként talpra állítást szolgált. Kósza hírek szerint a legnagyobb megkönnyebbülést a csomaggal a francia bankok érezték, talán nem véletlen, hogy a franciák és maga a francia EU bizottsági pénzügyi főbiztos is további engedményeket lát kivitelezhetőnek. A görögök a Sziriza győzelme után a mentőcsomaghoz csatolt nemzetközi feltételrendszert (még több megszorítás) kerek perec megtagadták, és a csomagból is kiléptek.

Azóta még nagyobb a fejetlenség az Akropoliszon. Ha nincsenek megszorítások, akkor a különleges kegyelemből mégis meghosszabbított mentőcsomag utolsó részletei sem hívhatók le, szólt a végső ítélet. Ha nincs pénz, akkor a mumusnak (IMF) járó, június 30-án esedékes másfél milliárd euró sem fizethető vissza, mert akkor nem marad bérekre és nyugdíjakra jú­liusban. Ezen is túl vagyunk, és még sincs vége a történetnek. A más esetekben médiahajszát generáló IMF és az „érdekelt nemzetközi közösség” hallgat és vár. Egy hete még elítélték a Szirizát, hogy a megszorítások ügyében népszavazást írt ki, most szorongva várják a kimenetelét. A játék fő kockázatvállalói, a németek továbbra is durcásak, és nem tekintik komolynak a görög miniszterelnök újabb 29 milliárd eurós mentőcsomaghoz tartozó beígért feltételeit. (Az ő nézőpontjuk alapján, hogy lesz-e ettől esély a pénz visszatérülésére, nekik van igazuk.)

Az Akropoliszon már az EU-nál hatalmasabb erők diktálják a feltételeket, amelyek semmiképpen nem kívánják az eurózóna felbomlását meglátni. Ők tudják, hogy az Európai Központi Bank már régóta (legalábbis Draghi óta) nem más, mint a Federal Reserve System európai fiókintézete, amely az utasításokat a tengerentúlról kapja. Ennek a valóságnak éppen a pénzügyi válság kapcsán láthattuk az első bizonyító erővel szolgáló jeleit. A túl sok mérgezett amerikai jelzáloghitelt nyelt bankok nem az Európai Központi Banktól kapták a likviditási segítséget, hanem dollárt utaltak nekik a tengerentúlról, amit akadály nélkül válthattak euróra.

Kár lenne az Akropoliszon kialakult tolongásból kifelejteni a pénzuralmi (dollár-) világrendben nem érdekelt illiberális világpiaci erőtereket, amelyek ugyanúgy érdekeltek Görögországban, mint ahogy a pénzhatalmi erőtér is betette lábát az évszázadokig orosz érdekszférába tartozó Ukrajnába. Görögország ma egy nagyon forró pont a világgazdaság átrendeződésében.

Boros Imre

A szerző közgazdász

]]>www.napigazdasag.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2807) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Tereb (146) Mondom a magamét (7622) Flag gondolja (36) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Politika (1582) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Sport (729) Autómánia (61) Heti lámpás (318)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>