Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
e7475e71478de9a5b3c0ed4ffda7b650.jpg

Családi adózás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kormány tervezi a családi adózás bevezetését Magyarországon. A cikk áttekinti a külföldön alkalmazott példákat, melyek alapján az itthoni rendszert is kialakíthatják. 

A családi adózás és a jelenlegi adózási rendszer közötti legjelentősebb eltérés, hogy az előbbi esetén nemcsak a megszerzett jövedelmet veszik figyelembe, hanem azt is, hogy abból hány embert kell eltartani. Elképzelhető, hogy az új rendszert úgy fogják bevezetni, hogy választható legyen a családi és az egyéni adózás (tehát a jelenlegi SZJA-fizetési rendszer is fennmaradna), ami az előrevetített egyszerűsítés ellen szólna. A családi adózás esetén az egy háztartásban élők száma alapján határozzák meg a fizetendő adót, ami egyszemélyes háztartás esetén természetesen ugyanolyan, mintha az eddigi szabályok szerint fizetne adót, tehát ebből a szempontból teljesen felesleges fenntartani két rendszert.

Az ellenzők egyik érve az, hogy túl bonyolult lenne megállapítani, kik tartoznak egy háztartásba, kik számítanak eltartottnak és várhatóan sokan fognak „látszat-családban” együtt élni, tehát egy lakóhelyre bejelentkezni a kisebb adóteher miatt. Ez a hozzáállás sajnos ma Magyarországon nagyon reális veszélyeket mutat, hiszen hazánkban szinte mindenki „ügyeskedik” és az előnyök kihasználása érdekében eddig is jellemző volt a más lakóhelyre bejelentkezés vagy akár súlyosabb szabálytalanságok elkövetése is. A családi adózás rendszere azonban több országban nagyon jól működik, és nem látom okát annak, hogy ne lehetne Magyarországon is bevezetni. Arra természetesen figyelni kell, hogy ne legyen túl bonyolult és könnyen kijátszható, valamint, hogy az egy-kétszemélyes háztartások ne kerüljenek indokolatlanul hátrányba a családokkal szemben.
 
A családi adózás többféle rendszerben is működik a világ különböző részein.
 
1.) A legegyszerűbb az adókedvezmény adása a gyerekek számától függően. Ez a módszer működik Magyarországon, néhány éve már egy gyerek után is járt kedvezmény, jelenleg legalább három gyerek után jár. Az így bevezetett kedvezmény egyértelműen a családoknak kedvez és nem bonyolítja az adózási rendszert.
 
2.) A második lehetőség szerint a házaspár által szerzett jövedelmet összeadják, megfelezik (azaz átlagot számítanak) és az így kialakult átlagjövedelem képezi egy-egy szülő adóalapját. Ez esetben két dolgozó szülő nem feltétlenül járna jól, mivel mindketten nagyjából ugyanannyi adót fizetnének, mint az egyéni adózás esetén. Amennyiben viszont csak az egyik szülő dolgozik, de az ő jövedelme lényegesen magasabb az országos átlagnál, akkor ketten már jóval kevesebb adót fizetnének együtt, mint az egyéni adózás esetén.
 
3.) A harmadik lehetőség szerint az adó alanya nem a személy, hanem a háztartás. Úgy néz ki, hogy a kormány leginkább ezt a lehetőséget támogatja – erre utal a KDNP által néhány évvel ezelőtt beadott törvényjavaslat, mely a franciaországi rendszerre épül.
 
Nézzük, miből is áll ez a rendszer:
 
- Az adó alanya a háztartás, melynek tagjai alapján kiszámítják a családi hányadost. Egyedülálló egynek tekintendő, házaspár kettőnek. A gyerekek közül az első kettő fél-fél egységnek, a harmadiktól már minden gyerek egy-egy egységnek számít. Egyedülálló szülő esetén már az első gyermek is egész résznek számít, nem félnek. Pl. egy szülő két gyerekkel: 3 egység; két szülő három gyerekkel: 4 egység.
- A szülők jövedelmét összeadják, levonják belőle a munkába járás költségeit, a kötelező társadalombiztosítási járulékot (miközben nálunk a szuperbruttósítással az adóalapot képezi a munkáltató által fizetett TBJ is), a nyugdíj-előtakarékosságot. Az így kapott összjövedelmet elosztják a családi hányadossal és megkapják az adóalapot.
- Az adóalapból kiszámítják az adót egy progresszív adótábla alapján, a magasabb jövedelmet nagyobb adó terheli (adókulcsok: 0 – 40% között).
 
 
- A kiszámított adót megszorozzák a családi hányadossal, és így megkapják, hogy mennyi adót kell a családnak fizetnie összesen. Ebből még kedvezmények is levonhatók: pl. a gyerekek beiskolázási költségei, a gyerekvigyázás költségei, a járműbeszerzés vagy bérlés költségei stb.
- Az adót három részletben vagy havonta előlegként kell befizetni, az előleg és a kiszámított adó közötti különbséget az adóbevallás benyújtása után kell rendezni.
 
 
A családi adózás – amennyiben jól kitalált a rendszer, tehát nem túl bonyolult, áttekinthető és kedvező a családok számára – elősegíti a gyermekvállalási kedvet, a munkavállalást és a jövedelmek bejelentését. Az ellenzők egyelőre olyan érveket sorolnak fel, melyek nem támasztják alá a rendszer alkalmatlanságát – hivatkoznak a magánszféra sérthetetlenségére, a várható ügyeskedésekre, a bonyolultságra – , de elfogadható gazdasági vagy jogi érveket én személy szerint még nem olvastam a családi adózás ellen. Kíváncsian várom a bevezetendő új rendszer részleteit, biztos vagyok benne, hogy működőképes lehet Magyarországon is.
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Gasztronómia (539) Egészség (50) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2807) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (318) Mozaik (83) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Kultúra (9) Autómánia (61) Életmód (1) Nézőpont (1) Belföld (11) Sport (729) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7622) Flag gondolja (36) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>