Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
196eded073c9b5e8d00d4ac081676e92.jpg

Boros Imre: Áldás vagy átok?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hazánk 1990 után fénysebességgel piacosodott, mi több, nemzetközi piacosodott és tőzsdésedett. Ez történt olyan hagyományos magyar és nagyobb részt idehaza fel is használt termékekkel, mint a gabonafélék.

Hajdan a gabonát termelő és állatokat is hizlaló gazda inkább bőrben adta el a termést, állatokat hizlalt és értékesített.

A „modern” piacgazdaság nem erről szól. A termelőtől a fogyasztóig vezető út a kereskedelem, a finanszírozás – s legkevésbé sem a termelő és fogyasztó – érdekeivel van kikövezve. A földművelőnek nálunk ma többnyire nincsenek állatai, ezért ha akarna sem használhatna szerves trágyát, helyette műtrágyát vesz, amit a kereskedőnél kap, de a vásárlást finanszírozni kell, mert csak hónapok múlva, az új termés értékesítésekor térül meg az ára. Az állattartónak meg nincs földje, ahol gabonát termelhetne. Ő manapság már nem gabonát (árpát, búzát, kukoricát) vásárol, hanem tápokat. Tehát újabb két kereskedő és kétszeres finanszírozás a képben…

A tápkeverő gabonát és adalékokat vásárol, de a készletet finanszíroztatnia kell, mert csak kész tápot adhat el a tápkereskedőnek. Tehát sok-sok finanszírozás és kereskedelmi árrés, sok költséghalmozás érhető itt tetten. Nem véletlen, hogy az állathizlalók „nem versenyképesek”, s így vészesen zsugorodik a hazai állatállomány. A „modern piaci” költséghalmozás a piacosodás jegyében azzal kezdődött, hogy hazánkra a terménypiacokon is rászabadították a tőzsdei kereskedést. Tőzsdén kereskedni manapság már nem szükségszerűen konkrét fizikai valóságban is létező árukészletekkel lehet, hiszen a tőzsdei forgalom sokszorosa a ténylegesen le is szállított gabonának. A tőzsdén javarészt csak spekulálnak. Különösen most várható ez, hogy a szárazság és a növekvő energetikai felhasználás miatt tartós gabonaszűke várható világszerte.

A gabonapiac nálunk a következőképpen működik. A gabonát a termelő megtermeli. A rendszerváltás utáni, „okos” állami intézkedések miatt a termelőnek már nincs raktározási lehetősége, és egyébként ugyanezen okból pénze sem, hogy a következő termést előkészítse. Azt azonnal el kell adnia mindenáron. Természetesen mivel a betakarításkor az eladások dömpingben mennek, az eladási árak nyomottak. Az áremelkedés a betakarítás és a raktározás után rendre bejön. Az állattenyésztő viszont már a „piacról” vásárol, de közben a gabona a készletező kereskedő, a tápkeverő és a tápkereskedő miatt a maga „piaci” finanszírozási költségeivel és árréseivel meg van már toldva. Ezért vagyunk ott, ahol vagyunk, versenyképtelenek az állattartók, csődközelben a húsfeldolgozók, és a növekvő árak miatt csökken a húsfogyasztás. Az idén a szokásosnál is cudarabb lesz a helyzet. A tőzsde vigasztalanul megy felfelé, tehát minden további feldolgozási szint költségei emelkednek. Drágább lesz a táp, az élő sertés önköltsége, és a sor végén pedig ott áll a csodálkozó fogyasztó. Aki nem tudja megfizetni a várhatóan 2000-2200 forintos sertéshúsárakat. Csak a tenyésztőnek maszkírozott élősertés-importőrök maradnak „versenyképesek”, ha továbbra is ügyesen lenyelik az áfát. Látható, hogy a gabonatőzsde nélkül a baj kisebb lenne. A raktárra vett gabona áremelését nem lehetne a tőzsdén spekulatív áremelkedésre fogni, az árakat a hazai kereslet-kínálat szabályozná.

A kívánatos út azonban ma járhatatlan. A hazai állatállomány takarmányozásához pedig a legrosszabb körülmények esetén (nagyon gyászos kukoricatermés) is lenne elegendő gabona. Tőzsde nélkül azonban kimaradna „a nemzetközi piac által indokolt” áremelkedés, amelynek a hasznát amúgy is a tőzsdei forgalmazó cégek – többnyire külföldiek – viszik el az élőállat-importőrökhöz hasonlóan. Elmaradna a spekulatív áremelkedés tovagyűrűző hatása is. Mindenki jól járna: a gabonatermelő, a tápkeverő, a tenyésztő, a húsfeldolgozó és a fogyasztó egyaránt. Ma ezek veszítenek, de a gabonatőzsdések és az élőállat-importőrök nyernek. Gabonatőzsde nélkül viszont ők lennének ránk utalva, és nem fordítva.

Boros Imre - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2786) Flag gondolja (36) Gazdaság (704) Autómánia (61) Belföld (10) Politika (1582) Nézőpont (1) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (312) Tereb (146) Mondom a magamét (7536) Vetítő (30) Életmód (1) Történelem (18) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>