Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
88eb3846bddb6882aa60a78a2c518390.jpg

Bogár László: Görögtűz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A lexikonban a következő figyelemreméltó sorokat találjuk a görögtűzről: „A görögtűz a Bizánci Birodalom által használt égőfolyadék-fegyver volt, amelyet többnyire tengeri csatákban alkalmaztak, nagy hatékonysággal, hiszen az anyag összetétele folytán tüze vízzel nem oltható.”

A bizánci tűz számos győzelemhez segítette a görögöket, s ezzel jelentősen hozzájárult a birodalom hosszú fennmaradásához. A pontos összetétel titkos volt és ma sem ismert teljességében, de ez volt a kor „napalmja”. Hatását ez a korabeli fohász mutatja: „Amikor ránk hajítják a tüzet, omoljunk térdre könyökünkre és imádkozzunk az Úrhoz, hogy mentsen meg ettől a veszélytől.” És most éppen ezzel a tűzzel játszik a világ.

A görög ügyről már elég régen sejthető, hogy nem vagy nem elsősorban görög ügy, hanem valami egészen más. Görögország most már hetedik éve egy sajátos fegyverkísérleti telep, mondhatni „lőtér”, ahol a globális pénzhatalmi rendszer legújabb planetáris fegyverrendszereit próbálják ki. A világ kifosztásra vagy végső soron akár pusztulásra ítélt perifériái tehát sok szempontból a saját jövőjüket látják most, amikor Görögországra tekintetnek.

Az európai integrációba 1982-ben bekapcsolt Görögországot az 1983 és 2008 közötti negyedszázadban lényegében semmi nem különböztette meg Európa keleti és déli perifériájának más országaitól. Az volt a „funkciója”, hogy az állandó, de még éppen kezelhető deficitjével és folyamatosan növekvő adósságával, tehát „passzívumával”, a centrum folyamatosan növekvő aktívumának mintegy „negatív lenyomata” legyen.

Az ekkoriban Magyarországot is folyamatosan jellemző „stop-go” ciklusok zajlottak itt is. Vagyis az első fázisban megindult a gyarapodás, növekedés, de ez olyan forrásokra épült, amelyeket a globális hatalmi rendszer olyan „áron” bocsátott rendelkezésre, amiről biztosan lehetett tudni, hogy – igaz kismértékben, de – mindig meghaladja azt a hozadékot, amit egy ilyen átlagos perifériaország elérhet.

A növekedés nyomán azonban rendszeresen megromlottak az egyensúlymutatók, és a megszorítások pénzfegyvereivel ez a hatalmi rendszer ki is vonta az első fázisban látszólag megtermelődött többletjövedelmet, illetve annál egy kicsit mindig többet. Ezzel viszont a növekedés leállt, sőt többnyire visszaesés következett.

Ez a „játék” azt jelenti, hogy a hazug és demagóg állításokkal szemben a centrum mégsem ad „nagylelkűen” a perifériának, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan kifosztja azt, ő ugyanis valójában ettől gazdagodik. Igaz, hogy ennek a negyedszázadnak az első felében Görögország komoly európai integrációs forrásokhoz is hozzájutott, tehát így látványtechnikailag jelentős fejlődésen ment keresztül.

A támogatásnak egyébként az volt a stratégiai oka, hogy ez a geopolitikailag igen kényes térben fekvő ország nagyon komoly kockázatot jelentett volna, ha belső társadalmi, gazdasági, politikai viszonyait a folyamatos instabilitás jellemzi. A globális hatalmi rendszer európai részlege tehát mintegy stabilitást „vásárolt” magának mindezzel, de a jelek szerint a 2008-as (v)álsággal ez a helyzet megváltozott. Ez az „álság-válság” annak a fegyverkísérletnek a főpróbája, amelyben egy-egy országot most már gyakorlatilag akár „nullára is írhatnak” az eladósítással, hisz az adósság valójában negatív vagyon, a jelzálog intézménye éppen arról szól, hogy a tartozás fejében lefoglalható és elárverezhető a vagyon.

Görögország esetében pontosan erről, illetve az ezt elősegíteni hivatott fegyverrendszer kipróbálásáról van szó. Mivel a globális véleményhatalomként működtetett planetáris média is a „birodalom” irányítása alatt áll, ennek segítségével tetszés szerint kelthető olyan – minden alapot nélkülöző! – hisztéria, mint ami Görögországot lényegében négy év alatt romba döntötte. Ugyanis 2008 és 2012 között a görög államadósság a GDP százöt százalékáról százhetvenötre nőtt, ami euróban körülbelül százötvenmilliárdnyi növekedést jelent, miközben a görög társadalom belső felhasználása kábé hatvanmilliárd euróval csökkent.

A különbség abból adódik, hogy közben a mesterségesen gerjesztett hisztériára építve hat százalékról harminchatra vitték fel a hároméves görög államkötvények kamatát. Igaz, a kamatok ezután újra hat százalék körüli szintre mentek le, de a görögök ezt az óriási „pénzhegyet” kénytelenek maguk előtt tolni évtizedeken át. (Az ilyen „bukkanónak” a neve ógörög nyelven „probléma”.) Tehát az adósság növekedését kizárólag az a pénzösszeg jelenti, amit a globális pénzhatalmi rendszer ezzel a pénzfegyverrel kikényszerített.

A dolog nagyon hasonló a devizahiteles „projekthez”, csak ott nem a kamatot, hanem az árfolyamot forgatták fegyverként a magyar adósok ellen.

A kialakuló patthelyzetben az igazi tét már nem az, hogy a globális hatalmi rendszer elengedi-e a görög adósságot, hanem az, hogy, ha ennek nyomán világossá válik, hogy a „birodalom” egyre inkább csupán élősködésre épül, akkor ez az egész globális rendszert maga alá temetheti. Hisz az elszabaduló anarchia és a káosz láncreakciója megállíthatatlanná válhat.

A fő kérdés tehát az, hogy a birodalom legbelső elitjeiben van-e még bármilyen forgatókönyv ennek elkerülésére, vagy már csak a „minél rosszabb, annál jobb”, lényegében a vég(ön)felszámolással egyenértékű forgatókönyv maradt.

Mert akkor számunkra sem marad más, csak az, ami a görögtűztől ezer éve rettegőknek, hogy „amikor ránk hajítják a tüzet, omoljunk térdre és könyökünkre, imádkozzunk az Úrhoz, hogy mentsen meg ettől a veszélytől”.

Bogár László - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Sport (729) Tereb (146) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Egészség (50) Heti lámpás (306) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7429) Tv fotel (65) Gazdaság (699) Belföld (10) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Kultúra (6) Mozaik (83) Életmód (1) Politika (1582) Történelem (17) Vetítő (30) Jobbegyenes (2764)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>