Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
1096feeabd431418b405c42e86a06822.jpg

A közgazdasági gondolkodás alapjai

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez nem egy átlagos könyvismertető, mivel elsősorban személyes élményekre épül, ezeken keresztül mutatom be és ajánlom a művet.

Volt szerencsém Paul Heyne amerikai közgazdásszal találkozni, amikor először járt Budapesten, 1993-ban. Nem én voltam az egyetlen szerencsés, hiszen egy kurzusra jött, ahol ő volt az előadó, a hallgatóság pedig 30 diákból (ezek egyike voltam én) és 30 tanárból állt. A kurzust a Foundation for Teaching Economics nevű amerikai alapítvány szervezte ]]>http://www.fte.org]]> azért, hogy a magyar diákok is könnyebben elsajátíthassák a gazdasági gondolkodást. Később a Junior Achievement Magyarország alapítvány is bekapcsolódott a projektbe ]]>http://www.ejam.hu/]]> és minden évben szerveztek egy egyhetes kurzust diákok és tanárok számára.

 
 
Paul Heyne ]]>http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Heyne]]> 1993-tól 1999-ig vett részt előadóként az eseményen, és azt hiszem, minden résztvevő nevében mondhatom, hogy egy kitűnő embert ismerhettünk meg személyében. Az előadásokat a könyve alapján tartott, amelynek magyar változatát (mely a hatodik angol nyelvű kiadás alapján készült) meg is kapták a résztvevők, és természetesen Pali bácsi (ahogy mindenki hívta) szívesen dedikálta a példányokat. A könyvet később az egyetemen is viszont láthattam, azok a diákok tanultak belőle, akik jellemzően gimnáziumból jöttek és nem tanultak korábban közgazdaságtant.
 
Miért jó ez a könyv az alapok tanítására? Azért, mert elsősorban a kezdőknek íródott. Azoknak, akik most kezdik tanulni a közgazdaságtant, és esetleg nem szívesen foglalkoznak a matematikai összefüggésekkel, talán nem is értik azokat. Heyne a közgazdasági kérdéseket a társadalmi problémák felől közelíti meg, rengeteg példát mutat be annak érdekében, hogy az olvasók megértsék a lényeget, a közgazdasági összefüggéseket, modelleket.
 
Azok számára, akik a magyar oktatási technikákhoz szoktak, furcsa lehet, hogy nem tények, adatok, képletek közlésével magyarázza meg a legkülönfélébb problémákat, hanem elsősorban példák bemutatásával. Diákként én is furcsának találtam, de aztán tanárként tapasztaltam, hogy ez tényleg működik. A tizenéves diákok sokkal könnyebben értik meg a legbonyolultabb összefüggéseket is, ha látnak mögötte példát. Mióta részt vettem ezeken a kurzusokon, rendszeresen alkalmazom az ott tanultakat, visszaemlékszem a régen hallott példákra, gazdasági jellegű játékokat viszek az órákra, és meg kell mondjam, a diákok nagyon szeretik. Hetekkel később is emlékeznek az így tanult szabályokra, magyarázatokra, hónapokkal később is emlegetik a legjobb játékokat.
 
A tanítási módszer és a könyv sikerét mutatja, hogy az Egyesült Államokban Paul Heyne életében kilenc, folyamatosan fejlesztett kiadást élt meg ez a könyv, több nyelvre is lefordították és több százezer példányban kelt el világszerte. A tizedik kiadás megjelenését Heyne már nem élhette meg, betegség következtében 2000-ben, 69 évesen elhunyt. Az új kiadás így szerzőtársak közreműködésével jelenhetett meg, ezt fordították le magyarra is, és jelentették meg először 2004-ben a Nemzeti Tankönyvkiadónál. A könyvhöz készült példatár is, ezáltal még használhatóbb az oktatásban. A tankönyv-listán ugyan nem szerepel, de azok a közgazdász tanárok, akik egyszer is a kezükbe vették, minden bizonnyal szívesen használják a példatárral együtt a mindennapi munkájuk során.
 
 
Mind a mikro-, mind a makroökonómiai témák megjelennek a könyvben. Csak néhány témakör példaképpen:
 
1         A gazdasági gondolkodásmód
2         A kereslet lényege
3         Alternatív költségek
4         Hatékonyság, csere
5         A profit
6         A piac és az állam
7         Infláció, recesszió, munkanélküliség
8         A pénz
 
Természetesen egyetlen közgazdasági könyvből sem hiányozhatnak az ábrák, függvények, de ebben a könyvben valahogy ezek is sokkal könnyebben érthetők. A példák nagy része ugyan amerikai, de mégis „emberközeli”, az olvasó érzi, hogy ugyanezeket a dolgokat éli át a mindennapokban. Ugyanúgy piacra megy, megtankolja az autóját, adót fizet, és a könyvet olvasva megérti, miért kerül olyan sokba a benzin, mire meg a befizetett adója. Úgy gondolom, ezt a könyvet nemcsak azoknak kellene elolvasniuk, akik közgazdasági tanulmányokat folytatnak. Mindenkinek hasznára válhat, aki kicsit is érdeklődik a gazdasági folyamatok iránt.

N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Történelem (18) Heti lámpás (317) Életmód (1) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Mondom a magamét (7622) Belföld (11) Jobbegyenes (2807) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Egészség (50) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>