Ma 2020 június 05. Fatime napja van. Holnap Norbert, Cintia napja lesz.
Sokan hazudnak arról, hogy mostak-e kezet

Sokan hazudnak arról, hogy mostak-e kezet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Főleg a férfiak.

A koronavírus-járvány idején az egyik legjobb védekezés, amit megtehetünk a fertőződés ellen, hogy legalább húsz másodpercen keresztül bő szappannal, meleg vízzel kezet mosunk és tartjuk a másfél méteres távolságot másoktól. Egy ]]>kutatás szerint]]> a nők „sokkal jobb kézmosók”, ugyanis sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg alaposan kezet mosnak például a mosdóhasználat után – ellentétben a férfiakkal. Ennek ellenére még így is meglepően nagy a nők és a férfiak között is azok aránya, akik egyáltalán nem mosnak kezet, viszont hazudnak arról, hogy megtették.

Elég mókás adatgyűjtési módszereket alkalmaztak a kutatók, hogy reprezentatív eredményekhez jussanak. A vizsgált személyek direkt válaszadása ugyanis torzítaná az eredményeket – pontosan a ]]>sok hazugság]]> miatt. Carl Borchgrevink, a Michigan Állami Egyetem vendéglátó karának igazgatója egy egyszerű példát hoz erre: ha valakit a reptér mosdójából kifelé jövet megkérdeznek, hogy megmosta-e a kezét, nyilván azt fogja mondani, hogy igen, pedig nem biztos, hogy ez a valóság. Ezért kutatásában 12 másik kutatót bízott meg azzal a feladattal, hogy válasszanak ki véletlenszerűen az egyetemi kampuszon pár női és férfi mosdót és figyeljék meg, hogy a mosdót használó 3749 férfi és nő hány alkalommal mosott valóban kezet.

Az eredmények sokkolóak voltak: a vizsgált mintából csak pár ember mosta meg rendesen a kezét.

A férfiak 15%-a egyáltalán nem mosott kezet, míg ez az arány a nőknél 7% volt. Azok közül a férfiak közül, akik megmosták a kezüket, csak a felük használt szappant is, míg a kézmosó nők 78%-a használt.

Összességében viszont a mosdót használóknak csak 5%-a mosta meg kezét elég hosszú ideig és olyan módszerrel, ami biztos védekezést nyújt a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Egy másik, 2009-es brit, nagyobb mintán végzett kutatás még ennél is elkeserítőbb eredményeket hozott: vezeték nélküli kamerák segítségével figyelték meg, hogy hányan mentek be a mosdóba és utána hányan használták a szappanadagolót.

A kutatás eredményei azt találták, hogy a férfiak 31%-a, a nők pedig 65%-a mosott szappannal kezet. Másik érdekes megfigyelésük az volt, hogy a mosdót használók közül többen mostak kezet akkor, ha mások is voltak a környezetükben, de ha nem volt ott senki és nem fenyegetett a lebukás veszélye, akkor simán távoztak kézmosás nélkül.

Hogy miért van ekkora különbség a nemek között még a kézmosási szokások mentén is, arra Borchgrevink szerint az a magyarázat, a férfiakban megvan az a macsó hozzáállás, hogy nekik nem árthat egy kis kórokozó, míg a nők sokkal inkább figyelnek az ápoltságra, de ez érthető is, hiszen ők a gyermekgondozás miatt is jobban kell figyeljenek a higiéniai körülményekre.

A kutatások során az is kiderült, hogy máshogyan lehet motiválni a férfiakat a kézmosásra, mint a nőket. A naturalisztikusabb üzenetek, mint például a „Mosd le most szappannal vagy később megeszed” jobban hat a férfiaknál, míg a nőket az érdekességet, tudást tartalmazó üzenetek motiválták, mint például: A víz nem öli meg a baktériumokat, de a szappan igen.

]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Vetítő (37) Kultúra (6) Tv fotel (65) Nagyvilág (1450) Irodalmi kávéház (486) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tereb (140) Autómánia (61) Jobbegyenes (1771) Flag gondolja (33) Politika (1571) Gazdaság (651) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (240) Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (4569)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>