Ma 2021 január 15. Lóránt, Loránd napja van. Holnap Gusztáv napja lesz.
Nem tudja követni, mi történik az ellenzékkel? Segítünk

Nem tudja követni, mi történik az ellenzékkel? Segítünk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Van az a pénz, amiért eladják magukat...

Az elmúlt hét a Jobbik kilépéseitől volt hangos, a hét vége felé komollyá vált a kérdés, hogy marad-e bárki a pártban. Mindeközben az MSZP is karcsúsodik, Gyurcsány kis gömböc módjára kebelezi be a tagokat. A Momentum sem hazudtolja meg magát, Cseh Katka influenszerkedik, koronavírus és migránsválság ide vagy oda, Brüsszelben az LMBTQ-jogok miatt aggódik. Mozgalmas hetei voltak az ellenzéki pártoknak, de segítünk az áttekintésben.

Jobbik: Balra át!

Kezdődött minden azzal, hogy a január végi tisztújító kongresszuson kizárólag Jakab Péter jelöltjeit válogatták be a Jobbik elnökségébe. Ezzel pedig a napnál is világosabbá vált a helyzet: a párt, aminek kezdeti célja a Gyurcsány ellen való harc volt, tíz év alatt nemcsak a gárdás mellényt dobta le magáról, de Vona Gábor vezényletére szépen lassan megkezdte átmasírozását a baloldalra, hogy végül Jakab elnöksége alatt a Böszme karjaiba vesse magát. Az elnökségbe került az az Ander Balázs is, aki ]]>az elsők között tette egyértelművé a Jobbikban, hogy szövetkezne Gyurcsányékkal]]>. A Gyurcsány-ellenes Szávay-vonalból senki nem került be a testületbe.

Ezt pedig követte a szétesés.

A konfliktusokból amúgy is lehetett következtetni arra, hogy a Jobbikra komoly átalakulás vár, de arra azért senki nem számított, hogy egy hét alatt a szétesés szélére sodródnak. A kialakult hisztériás helyzetben a Jobbik alapító tagokat is vesztett. Bencsik János, a párt budapesti elnöke és országgyűlési képviselője nyitotta a sort, ami a kiszivárgott Jakab-hangfelvétel után azért várható is volt. Bencsik szerint elfogadhatatlan az a politikai irányvonal, ami „a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi”, ezért kilép a pártból és független képviselőként folytatja munkáját. Bencsik kilépése után elindult a lavina: négy önkormányzati képviselő is kilépett: Varga Dániel és Zsitnyák János (I. kerület), Kovács Dávid Attila (XXI. kerület) és Dr. Staudt Csaba (XXIII. kerület). Elmondásuk szerint a Jobbik már nem ad lehetőséget arra, hogy „21. századi, konzervatív, jobboldali politikát” folytassanak. Majd jött Szávay, aki közel két évtizedes múlt után hagyta ott a Jobbikot. Ugyanezen a napon dobbantott Jakab kongresszusi kihívója, Lokody Levente is. A párt korábbi debreceni elnöke folytatta a sort, Bogdán Szabolcs sem tudott azonosulni az új, „balra át” iránnyal, alig pár nap alatt pedig 10 fő alá esett a debreceni tagtársak létszáma. A Vas megyei Jobbik pedig tegnap jelentette be megszűnését.

A megszűnés szélén levő párt elnöke egy ]]>friss interjúban]]> pedig hogy, hogy nem épp arról beszélt: Milyen jó ötlet lenne a közös lista, közös miniszterelnökkel az élén.

Nahát, csak nem véletlen egybeesés, hogy Gyurcsány is ezt akarja?

(Elnyújtott) Hattyúdal, előadja: MSZP

Eddig is omladozott már a párt, de Szanyi Tibor, Botka László és Szöllősi Istvánné távozása igazi fejlövésként hatott: a kérdés már csak az, mikor esik össze végleg a szocialista tömörülés.

Szanyi Tibor is identitásvesztéssel vádolta pártját, ő azért hagyta ott az MSZP-t, mert szerinte az elveszítette baloldaliságát. Szanyi kapitány ]]>nem tétlenkedett]]> az utóbbi hónapokban, IGEN Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot alapított mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz. Huszti korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója és a Milla tüntetéseinek szervezője volt. Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke.

Az elmúlt időszakban az MSZP-ből többen is a DK-hoz igazoltak: Gyurcsány úgy falja fel a haldokló volt pártjából menekülőket, mint a mesebeli kis gömböc: Kiss László és Szaniszló Sándor budapesti MSZP-s polgármesterek is átülnek a DK-ba, de a legújabb fejlemények szerint a III. és a XVIII. kerület (volt) MSZP-s polgármesterei közölték már átlépési szándékukat a DK-ba, ráadásul folyamatban van három komplett vidéki szervezet csatlakozása is. Hogy hogyan tovább, marad-e bármi az MSZP-ből, az igencsak kétséges. A hét elején Gyurcsány Horváth Csaba (még) MSZP-s polgármesterrel ebédelt együtt. Lehet, hogy az MSZP már nem is létezik, csak egy Gyurcsány által vezérelt látszatpárt? Vagy hagyjuk is a költői kérdéseket.

A DK virul

Egyszázalékosként kezdte, mára pedig a legerősebb ellenzéki párt lett a Demokratikus Koalíció. Úgy tűnik, hiába Gyurcsány Ferenc múltja, vagy éppen jelene, nem tűnt el a politikai süllyesztőben. Mostanában kis gömböcként falja fel a gyengébb pártokból kiesőket, de az azért valószínűtlen lenne, hogy az általa szorgalmazott közös lista élére állna mint miniszterelnök-jelölt. Legutóbbi ATV-s interjújában arról beszélt, hogy kevés esélyt lát arra, hogy felesége töltse be ezt a pozíciót, de ha Dobrev mégis ambicionálná ezt, ő természetesen támogatná. A DK múlt heti kongresszusán olyan magabiztossággal beszélt terveiről és saját szerepéről, hogy nyilvánvalóvá tette: teljes mértékben tisztában van azzal, hogy most az ellenzék oldalán neki áll a zászló, saját magát az ellenzék vezetőjének tartja. Beszédében pedig megdicsérte a Momentumot: hogy ez jót jelent-e, azt az idő eldönti, mindenesetre a jelenség egy ősi kínai átokhoz hasonlít:

Dicsérjen meg téged a Gyurcsány!

Momentum

A Momentum háza táján sok változás nem történt: hangulatkeltő megszólalásaik mit sem változtak, nemzetellenességük nem enyhült. Fekete-Győr András évértékelőjében arról beszélt, hogy a nemzetállamban gondolkodó értékeknek és elképzeléseknek nincs jövőjük, muszáj együttműködni Brüsszellel. Mindeközben Cseh Katka videósorozatot indított, hogy influenszerként ontsa magából a hangulatkeltést: bejelentkezéseiben magyarázza az unió működését, de van, hogy a szemétszedés vagy a koronavírus ügyét használja fel az Orbán-ellenes uszításra. Katkának – természetesen – az amerikai választásokról is van véleménye, nemrég egy Facebook-bejegyzésben arról írt, ha ő választhatna, akkor a kommunista Bernie Sanders neve mellé húzná az ikszet.

Cseh pártcsaládja, a Renew Europe pedig a koronavírus és a migránsválság kellős közepén olyan égető problémákkal foglalkozik, mint az LMBTQ-jogok érvényesítése: kidobtak egy ]]>10 pontos LMBTQ-követelést]]>, melyek között olyan követelések szerepelnek, mint az EU-tagállamok kötelezése a szivárványcsaládok elfogadására.

Arra, hogy a Momentum követné-e az ellenzéki pártok sorát és beolvadna-e Gyurcsány alá, kicsi az esély. A fiatal szavazók lelkesedését kihasználó párt biztosan egyedül akar majd érvényesülni, ezzel a közös lista és közös jelölt esélyeit is ronthatják. De mivel MSZP-s és SZDSZ-es utódokról van szó, azt is tudjuk jól: van az a pénz, amiért eladják magukat.

Fodor-Horváth Zsófia - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Irodalmi kávéház (502) Gazdaság (656) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Nagyvilág (1453) Mozi világ (440) Politika (1571) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Tereb (140) Jobbegyenes (1945) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Belföld (5) Heti lámpás (249) Mondom a magamét (5036) Történelem (14) Sport (729) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>