Ma 2020 június 05. Fatime napja van. Holnap Norbert, Cintia napja lesz.
Leszerepelt kibicek petíciója

Leszerepelt kibicek petíciója

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Surányi, László és a többiek...

A legfontosabb az élet védelme, a gazdaság működőképességének megőrzése

Kétségtelen, hogy a járvány miatt nincs ok optimizmusra, de az elmúlt évek gazdasági teljesítményének köszönhetően sokkal jobb a helyzet Magyarországon, mint az Európai Unió legtöbb országában. Természetesen nem szabad, hogy ez bárkit is abba a hamis illúzióba ringasson, hogy nem lehet akár nagyobb baj is. És abban is biztosak lehetünk, hogy ha ma azok kormányoznának, akik a 2010 előtti nyolc évben voltak hatalmon, akkor a legnagyobb nehézségek sújtanának bennünket. A fiatalabb nemzedékek, a két év múlva első választók kedvéért röviden idézzük fel ezt a helyzetet!

A magyar pénzügyi rendszer kritikus napokat élt át 2008. október elején, amikor az állampapírpiac teljesen lefagyott. A tőzsde esése szeptember és október hónapban a negyven százalékot is meghaladta. A külföldi befektetők 1300 milliárd forintnyi tőkekivonást hajtottak végre ekkor. Az állampapírpiacon a külföldiek befektetéseinek egyhatoda tűnt el az országból néhány hét alatt. A pénzügyi válság a pénz- és tőkepiac minden jelentősebb szegmensét elérte, és a forintárfolyam zuhanórepülésbe kezdett.

Az ekkori hangulatot jól jellemzi, hogy sokan államcsőddel riogattak, mások pedig a bankok vagy éppen a forint összeomlására kezdtek el spekulálni. Nemzetközi és pénzügytechnikai értelemben az eleve eladósodott ország fizetésképtelenné vált, ezért a Gyurcsány-kormány külföldi hitelezőknél kuncsorgott kölcsönpénzért. A Gyurcsányék által felvett húszmilliárd eurós óriáshitelt aztán az Orbán-kormány fizette vissza az IMF-nek. Ha nincs IMF, leáll az állami működés.

Mindezt azért is fontos felidéznünk, mivel a minap száznál több, zömében balliberális kötődésű közgazdász kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy remek tanácsokat adjon a kormánynak, hogy ugyan milyen gazdaságpolitikát kellene folytatnia a jelenlegi válság kezelésére. Néhány név magáért beszél az aláírók közül: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, Bauer Tamás és Horn Gábor közgazdászok, az egykori kormánypárt, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt politikusai, Vértes András, aki a második Gyurcsány-kormány államreform-bizottságának (gittegyletének) volt tagja, illetve ­László Csaba, aki a Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere volt.

Ők azok, akik már bizonyították „legendás szakértelmüket”, és tanácsaikkal jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2008-ra súlyos pénzügyi válságba került, növekedés helyett pedig durván zsugorodott a magyar gazdaság. A bruttó hazai termék az eddigi ötszázalékos növekedési ráta helyett mínusz hét százalékkal zuhant a recesszióba.

És arra is emlékszünk, hogy az akkori válság kezelésére csak egyfajta megoldást láttak célravezetőnek: a lakossági megszorításokat, a magyar emberek és vállalkozások megnyomorítását. Egyáltalán nem tiltakoztak akkor az ellen, amikor a balliberális kormányok mintegy 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből és 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg. De nem ez az igazi oka annak, hogy a kormánynak most nem az ő tanácsaikra van szüksége. Sokkal inkább az, hogy a jelenlegi kormánynak van megfelelő szakapparátusa, amely eddig is kiválóan irányította az országot, és ezt az irányt több ezer közgazdász is támogatja.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) például már eddig is több mint hetven intézkedésre tett javaslatot a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak. Az akciócsoportot vezető miniszter jelezte, hogy a szükséges intézkedések, cselekvési tervek kidolgozásában számít az MKT több mint háromezer fős tagságának tudására és szellemi kapacitására. Az MKT javaslatcsomagja a legsürgősebb feladatnak a munkahelyek megtartását és az arra érdemes kis- és középvállalkozások túlélésének biztosítását tekinti, mivel ez a feltétele a sikeres újraindulásnak.

A nyílt levél aláírói mellesleg meglehetős fáziskésésben vannak, akárcsak az Európai Unió, amely most a járványválság közepén próbál válságtervet fabrikálni. Ugyanis azt írják: „A következő napokban a magyar kormánynak is döntenie kell, hogy milyen gazdaságpolitikai eszközökkel próbál érdemben segíteni a helyzeten.” Úgy tűnik, a levélírók nem értesültek arról a számtalan intézkedésről, amit már eddig is meghozott a kormányzat. A kormány mindeddig 245 milliárd forintot költött a koronavírus elleni védekezésre.

A gazdaságvédelmi intézkedések 90 milliárd forintot hagytak a gazdaságnál, míg a koronavírus elleni védekezési eszközök több mint 157 milliárd forintba kerültek. Hétről hétre újabb és újabb gazdaságvédelmi döntések születnek.

A kormány a válsághelyzet kezelésére nemrég számos akciócsoportot állított fel. Nyolcvanegyezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család mellett cégek ezrei, valamint több százezer adós életét könnyítik meg a kormány eddig hozott gazdaságvédelmi intézkedései. A legnagyobb kör a hitelmoratóriumhoz kapcsolódik, de sokak helyzetét könnyíti meg az adó- és más végrehajtások felfüggesztése, korlátozása, a kilakoltatások elhalasztása.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának négyhavi adóelengedése 81 ezer olyan kisvállalkozást érint, amelyet a globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet a leginkább sújt. Fontos intézkedés volt az is, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat is meghosszabbította a kormány.

Az Európai Unió mindeddig semmit sem tett a járvány ellen, és tétlenül nézte, ahogy Kína és Oroszország a tagállamok segítségére siet. Az EU mindeddig semmilyen pluszforrást nem adott a járvány elleni védekezésre.

Ráadásul a kormány már régen megértette azt, hogy nem különféle elefántcsonttornyokban üldögélő, a valóságtól merőben elrugaszkodott virtuális elméleteket gyártók tanácsait kell megfogadnia, hanem olyanokét, akik a csatamezőkön, a fronton küzdenek sokszor az életünkért, a gazdaság működőképességének, a munkahelyek, a befektetések fennmaradásáért. Rájuk kell támaszkodni elsősorban. És ők most úgy gondolják, hogy a legfontosabb az élet védelme. A felelős munkáltatók és munkavállalók képviselői szerint a munkavállalók egészségének megóvása után az is fontos, hogy a gazdaság működőképessége se álljon le, és meg kell őrizni a pénzügyi stabilitást is.

A koronavírus miatt kialakult válsághelyzet ezért sokkal bonyolultabb, mint a pénzügyi krízis által generált válsághelyzet volt, már csak azért is, mivel nagyon sok ember került közvetlen életveszélybe. A vállalkozások terheit úgy kell csökkenteni, hogy azok meg tudják őrizni a működési képességüket, ugyanakkor a költségvetési egyensúly is fennmaradjon. Az idei költségvetést ezért takarékos üzemmódra kell újratervezni. Nagyon pontosan célzott fiskális intézkedésekre van szükség. Ennek szellemében a bevételekhez kell igazítani a kiadásokat, az extra kiadásokat pedig vissza kell nyesni.

Ilyen lehet a közigazgatási rendszerben egyes posztok, az önkormányzatoknál pedig az októberi választásokat követően értelmetlen módon elszaporodott alpolgármesteri állások időleges felfüggesztése vagy éppen a képviselői juttatások, költségtérítések csökkentése. Karácsony Gergelynek például negyvenegy tanácsadója van, havonta bruttó 29 123 800 forint juttatással. Biztos, hogy a fővárosnak most erre kell költenie a rengeteg pénzt?

Ugyanakkor az egészségügy és az ellátásbiztonság terén nem szabad a kiadásokat csökkenteni, sőt ha szükséges, növelni kell azokat. Ezt ismerte föl a kormány, amikor ezeknek a területeknek a kiadásait felülről nyitottá tette.

Novoszáth Péter

A szerző egyetemi docens, NKE Közpénzügyi Tanszék

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (486) Történelem (14) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Mozi világ (440) Autómánia (61) Sport (729) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (240) Belföld (5) Jobbegyenes (1771) Vetítő (37) Gazdaság (651) Mozaik (83) Kultúra (6) Nagyvilág (1450) Tereb (140) Mondom a magamét (4569) Rejtőzködő magyarország (171) Politika (1571) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>