Ma 2019 augusztus 20. István napja van. Holnap Sámuel, Hajna napja lesz.
Fricz Tamás: Valóban itt a vége

Fricz Tamás: Valóban itt a vége

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ha eddig még lehettek volna illúzióink a néppárttal kapcsolatban, azok most végleg elszálltak.

Azon nincs mit csodálkozni, hogy a május 2-ai Orbán–Salvini-találkozó után Frans Timmermanns, a szocialisták bizottsági elnök-jelöltje, Angela Merkel, a CDU-s német kancellár asszony, illetve követője, Annegret-Kramp Karrenbauer új CDU-elnök (akivel kapcsolatban kéretik a reményeket sürgősen elfelejteni!) egybehangzóan elutasította Orbán Viktor azon felvetését, hogy a néppártnak a tőle jobbra álló pártokkal kellene együttműködnie ahelyett, hogy a baloldalhoz közeledne.

Sajnos azon sem lehet nagyon csodálkozni, hogy Sebastian Kurz is elhatárolódott a javaslattól, hiszen azért azt már megértettük: nem az osztrákok fújják a passzátszelet a német nyelvű politikai térben, s bár voltak és még mindig vannak biztató jelek Kurz kancellári tevékenységében (leginkább az, hogy a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárttal koalícióban kormányoz…), a végén mégiscsak igazodik a német Nagy Testvér akaratához.

Az viszont valóban nagyon sajnálatos, hogy ebbe a sorba állt be Markus Söder, a CSU új elnöke, bajor miniszterelnök is.

Az Orbán-kormány, illetve a Fidesz–KDNP hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt a bajor keresztényszocialistákkal, rájuk még akkor is számíthattunk, ha már szinte mindenki szembefordult velünk az unión belül. Így volt ez Edmund Stoiber (1993–2007), és Horst Seehofer (2008–2018) idejében, egészen napjainkig. Ebben a korszakban a keresztényszocialisták vállaltan jobboldali, jobbközép politikát folytattak.

Tehát, amikor Orbán a néppárt jobbra nyitását javasolja, akkor ez elvileg a CSU irányvonala felé való nyitást is jelenthette volna korábban.

Ám a márciusban megkezdődött Söder-korszak radikális fordulatot jelez: az új elnöknek sem lehetséges a néppárt jobbra nyitása, ami viszont nem jelenthet mást, mint hogy saját múltjuktól elfordulnak és a CDU-hoz hasonlóan beállnak a politikai középbe – „érzékenyen” a balliberális oldal felé.

Söder képes volt imigyen fogalmazni az esetleges jobbra nyitásról: „ez lenne az EU vége”. Állítását így pontosítanám: valójában a néppárt balra nyitása jelenti az EU végét.

Söder sajnos ezen túl is elfogadhatatlan dolgokat mondott: mélységesen sajnálja, hogy Orbán is a jobboldali populistákkal (már megint ez a jelző, ami nem jelent semmit, csak baloldali hablaty) működik együtt. Ő azt remélte, hogy a Fidesz felfüggesztése a néppártban pozitívan fog végződni és Orbán „észhez fog térni” (!), Salvinivel való találkozása azonban „rosszat sejtet a háttérben”.

Szuper! Mit is jelentenek ezek a mondatok?

A legrosszabbat: azt, hogy a Fidesznek csak egyetlen lehetősége van, ez pedig, hogy beáll a balra dőlő, önmaguk hagyományát megtagadó tagpártok által diktált sorba. („Egy út van előttem, melyiket válasszam?” – énekelte a kommunista időkben Nagy Feró a Beatrice-ben.) És bocsika: nem arról volt szó, hogy lesz egy háromtagú néppárti vizsgálóbizottság, amelyik a jogállamiságot, a demokratikus értékek helyzetét tekinti át Magyarországon? S hogy e vizsgálat dönti el, hogy kizárják-e a Fideszt a néppártból vagy sem? Söder szavait olvasva, most már világos: az igazi kérdés, a Fidesz bent maradásának igazi kérdése valójában politikai-ideológiai kérdés; az, hogy a Fidesz követi-e a néppárti fősodor új, globalista irányvonalát.

Ha tehát „helyesen” politizál és kellően „rugalmas” a Fidesz, akkor azonnal minden oké lesz, jogállamiság, demokratikus értékek, sajtószabadság egy csapásra rendben lesz Magyarországon. „Csak” alkalmazkodnunk kell és „észhez térni”…

Söder tehát előre „kihirdette” a végeredményt. Köszönet az őszinte szavakért.

Ha eddig még lehettek volna illúzióink a néppárttal kapcsolatban, azok most végleg elszálltak.

Fricz Tamás - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (6) Mondom a magamét (3844) Belföld (5) Jobbegyenes (1575) Irodalmi kávéház (468) Heti lámpás (210) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Történelem (6) Gazdaság (620) Kultúra (4) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Mozi világ (440) Sport (728) Politika (1571) Rejtőzködő magyarország (171) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Életmód (1) Vetítő (37) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1388) Tereb (133)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>