Ma 2020 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
Figyelem! Ez egy megrendítő és felkavaró írás

Figyelem! Ez egy megrendítő és felkavaró írás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Mondd el fiaidnak!

A szörnyű trianoni békediktátumot 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban. Száz esztendő. Még kimondani is sok, nemhogy megélni – elmélkedett Felhévizy Félix, és közben elemi erővel tódultak fel benne a régi családi emlékek. Gyermekkorában nagypapája szinte valamennyi találkozásukkor mesélt neki Trianon tragédiájáról és fájdalmáról. Többször felolvasta neki Padányi Viktor szívbemarkoló visszaemlékezését, amely mind a mai napig végigkíséri a hírlapíró életét:

„Tíz órakor növénytanóra kezdődött. Kovách Demjén tanár úr magas, szikár alakja pontosan jelent meg az ajtóban, mint mindig. Felment a katedrára, beírta az osztálykönyvet, de nem kezdte el a feleltetést, mint szokta, hanem lehajtott fővel meredt maga elé egy hosszú percig…, és akkor megkondultak a harangok.
Kovách Demjén tanár úr felállt, odament a térképtartóhoz, kivette a térképet, amelynek felső sarkában még ez a név állt: »A Magyar Szent Korona országainak politikai térképe«, és felakasztotta a térképállványra. (…)

Mi halálos csendben néztük a térképet és az előtte álló, szürkülő hajú cisztercita papot, amint feje egyre lejjebb esett a mellére és a behallatszó harangzúgás által még inkább kimélyített csendben inkább magának, mint nekünk, ennyit mondott: »Consummatum est« [elvégeztetett].

Ötvennégyen voltunk, ötvennégy tizennégy éves magyar fiú.

A golgota utolsó szavai után nem bírtuk tovább, leborultunk a padokra, és elkezdtünk sírni. Odakint kongtak a harangok. Nagy-Magyarország keresztre feszítésének napja volt: 1920. június 4. péntek.”

Felhévizy nagypapája átélte azt a szörnyű napot, így ő még személyesen érezte azt a szívbemarkoló fájdalmat, amit Trianon jelent.
Ezért mindig azzal az útravalóval engedte el a még gyermek hírlapírót, hogy majd egyszer mondja el fiainak, hogy mit jelentett és mit jelent a magyarság számára ez az igazságtalan döntés.

A hírlapíró megfogadta nagypapája tanácsát, és továbbadta gyermekeinek Trianon soha el nem múló fájdalmát és az örök, lobogó vágyat Magyarország feltámadására.

A magyarság és a magyar nemzet csak úgy maradhat meg, ha apáról fiúra szállva újra és újra átadjuk ezt az örök érvényű üzenetet:

– Mondd el fiaidnak!

Felhévizy Félix

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nagyvilág (1452) Politika (1571) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Belföld (5) Gazdaság (655) Jobbegyenes (1907) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Mondom a magamét (4937) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Életmód (1) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (492) Szépségápolás (15) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Mozaik (83) Heti lámpás (246)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>