Ma 2021 július 28. Szabolcs napja van. Holnap Márta, Flóra napja lesz.
cbfc3b420e8e710c23e0288af3795676.jpg

Az EP választás margójára

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyarország döntött! Elege van a sumákolásból, a mutyizásból, a ciprusi cégekbe menekített mesés vagyonokból és elege van az egész balliberális groteszk képződményből! Ennek az elégedettségnek elemi erővel adott hangot vasárnap az egész országban.

A Fidesz a megszerezhető 22 mandátumból 14-et, az MSZP 4-et, a Jobbik 3-at és az MDF 1-et tudott realizálni. Ezt az eredményt többféleképpen és többféle megközelítésből lehet vizsgálni.

Az első megközelítés az a jelenleg kormányzó szocialistákra, illetve magára a kormányzásra reflektál.Ezt az eredményt tekintjük úgy, hogy azok a pártok, akik a további kormányzás mellett tették le a voksukat, - jelesül az MSZP és az SZDSZ - 18:4-es vereséget szenvedtek azoktól a pártoktól, akik az előrehozott választásokat tartanák a jelenlegi politikai helyzetben kívánatosnak. Azaz a további kormányzásra nem kaptak felhatalmazást a választóktól, illetve a polgárok megvonták a bizalmat végérvényesen a baloldali kormánytó. Az emberek változást akarnak, új irányt akarnak.

A második megközelítésben az SZDSZ szánalmas teljesítményét kell megemlítenem, hiszen a rendszerváltás óta folyamatos lecsúszást, népszerűségvesztést elkönyvelő liberális párt mostanra szinte eltűnt a politikai palettáról, mikroszkopikus méretűvé vált. Most először fordult elő, hogy az SZDSZ még a saját fellegvárának számító fővárosban sem tudta elérni az 5 százalékot. A liberálisok számára nem maradt más út, mint a beolvadás, vagy az MSZP-be vagy pedig az MDF-be, különben 2010-ben nem fogják tudni átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges százalékarányt. De ez legyen az Ő gondjuk.
 
A harmadik megközelítés az MDF-é. Ismételten bebizonyosodott, hogy a régi Fórum romjain új élet kezdődött Dávid Ibolya vezetésével, a Political Capital tanácsainak köszönhetően. Ez az MDF már nem használja a jobboldali, konzervatív retorikát, - ez nevetséges is volna Bokros előrukkolása óta – hanem sokkal inkább az MSZP és az SZDSZ lemorzsolódó szavazatait igyekszik megkaparintani, tegyük hozzá, sikeresen. Kérdés persze az, hogy a jelenlegi 5,3 százalékos eredménye mennyire lesz elég a jövő évi választáson, ahol borítékolhatóan többszöröse lesz a mostaninak a részvételi arány. Itt meg kell említenem azokat a sajtóhíreket, amelyek arról szóltak, hogy a több tízezer tagot számláló, s egyébként az ATV-t tulajdonló, Hit Gyülekezete, a híveit az MDF-támogatására szólította fel. Feltehetően ez a megállapodás Dávid Ibolya és Németh Sándor között, közrejátszott az SZDSZ súlyos vereségében is.
 
A negyedik megközelítés a JOBBIK hihetetlen mértékű előretörése. Ez a párt valóban, ahogy Vona Gábor mondta a sajtótájékoztatójukon alulról építkezve, hatalmas média ellenszélben tudta elérni ezt a nagyszerű eredményt. Természetesen ebben a sikerben nagy szerep jutott Morvai Krisztinának, akinek népszerűségébe közvetlen, nyílt személyisége és 2006-os jogvédő tevékenysége is belejátszott. Nagy kérdés lesz, miként tud élni a radikális párt ezzel a több, mint négyszázezer szavazattal. Meddig próbálja a Fideszt támadni, és mikor veszi észre, hogy neki nem a Fidesz az ellenfele, hanem az MSZP. Több megyében megszerezte ugyanis a JOBBIK a második helyet. Azaz az MSZP-t megelőzte számos megyében, illetve például Debrecenben és Hódmezővásárhelyen már nem csak hogy harmadik erő lett, de mára a második legnépszerűbb párttá vált.
 
Végül pedig az ötödik megközelítés a FIDESZ szempontjából. A győzelmet nem kell magyarázni, mondta Orbán Viktor tegnap este az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően. Ez igaz. A legnagyobb ellenzéki párt történelmet írt, hiszen soha ilyen nagy fölénnyel, ennyi mandátumot szerezve egyetlen párt sem tudott még EP választást nyerni egész Európa tekintetében. A 14 mandátum és az 56 százalékot meghaladó eredmény valóban bizakodásra ad okot, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még közel egy esztendő van hátra a 2010-es parlamenti választásokig. Bizakodni tehát szabad, de elbízni magukat végzetes hiba volna. S lassan, ha csak a háttérben is, de tárgyalásokat kell kezdeni a JOBBIK-al. Bár lehet, hogy ezek a tárgyalások már javában folynak, csak mi nem tudunk róla.
 
Összefoglalva: a vasárnapi EP választás két vesztese az MSZP és az SZDSZ. A győztesek pedig a FIDESZ, a JOBBIK és az MDF. Azt azonban, hogy mi következik ebből, csak az elkövetkezendő napok politikai történéseinek függvényében lehet majd vizsgálni.
 
 
Csépányi Balázs
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Sport (729) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Gazdaság (659) Nagyvilág (1456) Mondom a magamét (5454) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2082) Tereb (138) Politika (1578) Történelem (14) Egészség (50) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>