Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
fdb8f80b38b444a968830aa40823e12a.jpg

Egészségtár - Itt az ősz, a légúti betegségek ideje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ősszel együtt elérkezett a megfázásos - influenzás időszak is. Sajnos sok embernek az őszi - téli hónapok a folyamatos betegeskedést jelentik, mert képtelenek kilábalni a megfázásokból.  
édesgyökér 
Vegyük sorra a légúti betegségeket és lehetséges kezelési módjaikat!

Légzőrendszerünk két részre osztható:
- felső (orr, garat)
- alsó (gége, légcső, tüdő)

A légzés elsődleges célja, hogy a szervezet működéséhez szükséges oxigént biztosítsa. Holisztikus szemszögből nézve a szabályos légzés az ember és a külvilág állandó dinamikus kapcsolatának jelképe.

Kóros légzésről akkor beszélünk, ha a percenkénti légvételek száma tartósan 20 fölé emelkedik, vagy 10 alá csökken, ha mélységük felületessé válik, vagy tartósan nő, ritmusuk szabálytalan, vagy ha légvételkor sípoló, szörcsögő, horkoló hang hallható.

A légúti betegségek fő tünetei közé tartoznak a védekező reflexek (tüsszentés, köhögés - ilyenkor a légutakba került idegen anyagok, illetve az ott keletkező váladék eltávolítása történik) és a védekező mechanizmusok (torok- és orrváladék ürítése, szemkönnyezés) működésének rendellenességei.

A légúti betegségek kezelésének elsődleges célja, hogy ezeket az élettani folyamatokat harmonizáljuk, helyreállítva ezzel a normális légzéshez szükséges felborult egyensúlyt.

 
 lándzsás utifű
Megfázás, nátha:
- A légúti betegségek legenyhébb    formái, az orr-garatnyálkahártya    heveny, vírusos eredetű gyulladását    jelentik.
- A nyálkahártyák csökkenő vérellátása    és lehűlése, kiszáradása kedvez a    kórokozók megtelepedésének,    elszaporodásának.
- Ezek a fajta betegségek jól kezelhetők    házilagosan, szövődménnyel    (melléküreg-, középfülgyulladások)    ritkán járnak.
- Fontos az immunerősítők, teák,    általában a sok folyadék és vitaminok    fogyasztása, a könnyű étrend és a    pihenés.

Influenza, krónikus légúti hurutok:
- A kezelések célja a helyi    gyulladáscsökkentés, az irritált    nyálkahártyák védelme, a hurutok
- kiürülésének gyorsítása, a görcsös    köhögés csillapítása (nem a    megszüntetése), a kórokozók    szaporodásának gátlása.

A nyálkatartalmú drogok a szájüreg, a gége és a garat akut gyulladásainak kezelésére alkalmasak.
A nyálka bevonja, ezáltal megnyugtatja és védi az irritált nyálkahártyákat, általuk enyhül a torokkaparás, a száraz, improduktív köhögés.

A legfontosabb nyálkatartalmú drogok: mályvalevél, orvosi ziliz levele és gyökere, lándzsás útifű, ökörfarkkóró, izlandi zuzmó.

A gyulladt nyálkahártyákra jótékony hatásúak még a cseranyagtartalmú drogok, a libapimpó, a vérontópimpó gyökér és az apróbojtorján.
Ezek összehúzó-gyulladáscsökkentő hatásukkal gyógyítanak.

Ugyancsak pozitív hatásúak a különféle gyógycukorkák, szopogatótabletták, a méz, illetve a különféle mézes készítmények.
A méz fertőtlenítő, antibakteriális , gyulladáscsökkentő hatása is érvényre jut és segíti a mielőbbi gyógyulást.

A köptető hatású drogok serkentik a hurutok elválasztását, a lerakódott nyálkák feloldását és a légutak tisztulását. Erre leginkább a szaponintartalmú tüdőfűlevél, édesgyökér, kankalingyöktörzs, illetve a lerakódott nyálka oldására az illóolaj-tartalmú kakukkfű, eukaliptusz, fenyőfélék, ánizs, borsmenta alkalmas.

 
legyezőfű 
Ezeket főleg inhaláció, fürdő, balzsamok formájában alkalmazzuk.

Lázcsillapítóként szalicilsavszármazék tartalmú fűzfakéreg, legyezőfű jöhet szóba, vagy enyhébb esetekben bodza, hársfa, csipkebogyó és homoktövis fogyasztása tea, illetve készítmények formájában.

A légúti panaszok enyhítésére jól bevált külsőleges kezelési módokat is ismerünk.
Legismertebb az inhalálás, amelyhez magas illóolaj-tartalmú drogokat használunk: kamillát, kakukkfüvet, borsmentát, eukaliptuszt (olaj formájában), szurokfüvet. Szükség esetén keverhetjük is a drogokat, nagyon jó hatású például a kamilla, kakukkfű, szurokfű elegye.
FONTOS: 7-8 évnél fiatalabb gyermekeknél tilos a borsmenta és az eukaliptusz olaj használata, mert a nyúltagyi légzőközponton keresztül légzésbénulást okozhatnak!

Nagyon jó hatásúak a szintén régóta ismert és használt kenőcsök, bedörzsölők, melyeket a hátra a lapockák közé, illetve a mellkasra viszünk fel. Az alapanyag minden esetben vazelin vagy zsír, a leggyakrabban használt illóolajok a kakukkfű, az eukaliptusz és a zsálya. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és görcsoldó hatásuk van.

Mindenfajta megfázásos betegségnél fontos az izzasztás. Ezt a legjobb a késő délutáni-kora esti órákban végezni, és utána ágynyugalomban maradni.
Erős izzasztó hatású teakeverék a bodzából, hársfából, kamillából készült tea, lehetőleg mézzel ízesítve.
A tea mellett hasznos a forró fürdő, amelyben használhatunk tejben vagy tejszínben feloldott pár csepp illóolajat is (tanácsos előtte allergia-próbát végezni).
Mivel az izzadás során nagy a folyadékvesztés, gondoskodni kell a megfelelő utánpótlásról. Legjobb, ha egy-egy izzasztás után csipkebogyó teát fogyasztunk.

 
 libapimpó
A légúti betegségeknél különösen fontos hogy vírusainkat ne terjesszük. Az alapvető higiénés szabályok betartása és betartatása elemi fontosságú. A rendszeres kézmosás, szellőztetés, kilincsek, telefonok, billentyűzetek tisztán tartása - mind ezt a célt szolgálják.

Egészséges hideg hónapokat kívánok minden Kedves Olvasónak!


Horváth Adrien
természetgyógyász
]]>www.vadszeder.extra.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Politika (1582) Sport (729) Egészség (50) Mondom a magamét (7657) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Életmód (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (319) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2815) Belföld (11) Tv fotel (65) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>