Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
0bae39bf0797a9029b9ca779766802c7.jpg

Krisztus lábánál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Perczel Mórt mindig látom Bonyhádon: szobrát vagy sírját a 6-os főút mellett. De hogy a Bácskában, Szenttamáson is találkozhattunk, az már különös. Gion Nándor Virágos katona című regénye nyomán jöttünk ide, hogy megnézzük a felújított kálváriát. Aki fölsétál a fehér kápolna fölötti teraszra, a megfeszített Krisztus lábánál találja magát. Ez a fönti rész történelmi kilátó: a kanyargós, de a keskeny gyaloghíd fölött öblösödő patak a szabadságharc több vesztes, majd egy győztes csatájára emlékeztet.
Mészáros Lázár hadügyminiszter 1848. augusztus első felében a déli hadszíntérre utazott. Nyolc nap múlva azonban visszatért Pestre, hogy részt vegyen a hadügyi törvényjavaslat vitájában. Mivel augusztus 19-én Szenttamás elfoglalása nem sikerült, és a sikertelenség okát árulásban látták, a képviselőház sürgetésére Mészáros visszament a Délvidékre. Nem akarta átvenni a főparancsnokságot, de nem talált megfelelő jelöltet a fővezérségre. Így maga vezette a szeptember 21-i újabb sikertelen támadást Szenttamás ellen. A sikeres csatát végül Perczel vívta meg: a bevehetetlennek tartott települést egyetlen elszánt rohammal foglalta el 1849. április 3-án.
Perczel Mór 1849. március 22-én kezdte meg a hadjáratot Szőreg ellen, nagy veszteséggel verve ki a szerbeket erős állásukból – írja Jókai Szenttamás bevételéről. „Ezután Perczel egyenesen Pétervárad felmentésére sietett, s ott rendet csinálva a várőrség között, s az útját álló szerbeket imitt-amott széjjelverve, a lázadás fő tűzhelyének, Szenttamásnak tartott.
S ez a félelmes táborhely, melyet a múlt évben hónapokon keresztül hasztalan vívatott annyi kitanult tábornok, mely alól háromszor megújított ostrom után kudarccal kellett elvonulnia a magyar hadseregnek – összetörött a képviselőből tábornokká emelt Perczel Mórnak egy ostroma alatt. (…) A legelső magyar nemzetiszínű zászlót Földváry Sándor, a szegedi önkéntes nemzetőrök parancsnoka tűzte fel a hídfő sáncára, melyet a szegediek az ellenség gyilkos tűzzápora között lábtókon másztak meg.
A hídfő elfoglalása után a szerbek rémülten rohantak át a csatorna hídján a városba; a honvédek oda is utánuk rontottak. Ezalatt a város túlsó oldalán Gál ezredes csapatjai foglalták el a sáncokat, s a szerb hadak két oldalról lettek fegyver élére fogva. Egy részük a csatornán úszva menekült át, más részük a Krivája mocsarai közé futott…”
1849. április 11-én Debrecenből az Országos Honvédelmi Bizottmány elismerő iratot küldött Perczelhez: „Szenttamás dicsőséges bevétele s a római sánczokba (való) diadalmas betörés olly tények, mik örök ragyogású bizonyságai lesznek Tábornok Úr ifjú erejének, katonai kitűnő jelességének s fáradatlan hazafiságának.”
Ma itt minden csöndes, a csatára csak a mocsaras, de kanyargós Krivaja és a régi nevek emlékeztetnek. De mi az 1878-ban épült – páratlanul szép – kálváriát jöttünk megtekinteni. Itt tudtam meg, hogy majdnem teljesen tönkrement, de az utolsó órában renoválták, sőt a stáció képei is megújultak. A virágos katona – a regénnyel ellentétben – itt most nem szögesdróttal veri a Megváltót, hanem segíti, amikor a vállára veszi a keresztet. A tűzzománc kép Krisztusa reánk néz, s úgy érezzük, kérdezni akar valamit. Talán azt: barátaim, valóban béke van itt?
 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Egészség (50) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Politika (1582) Mozi világ (440) Életmód (1) Gazdaság (704) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7536) Történelem (18) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Jobbegyenes (2786) Vetítő (30) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>