Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
ff7b9e101e008a7eaf013bcf0b9c6fb5.jpg

Az idő kapuja bezárva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Eltévedtünk a partiumi Bihar megyei Margittán: egyszer csak véget ért a műút, s földútként vitt tovább a szemközti dombra, a szőlők közé. Október utolsó napját mutatta a naptár, bár ragyogó volt ez az ősz, már majd mindenki leszüretelt. Ott s akkor nem jutott eszembe semmi arról a dombról és az ottani szüretről, hisz a visszautat kerestem. De néhány hét múlva, midőn Kazinczy Ferenc régi feljegyzéseit forgattam, egyből új jelentést kapott minden: a véletlen sem tűnt annak, a zsákutca is kinyílt – az idő kitágult. Még az előző kilométerek is sokat jelentettek, hisz épp Érsemjén felől jöttünk. Az idő kapujának kinyílását pedig az adta, hogy az egyik feljegyzésből megtudtam: közel másfél évszázaddal ezelőtt, 1759. október 27-én az itt szüretelő Bossányi Ferenc úrnak, Kazinczy nagyatyjának ugyanezen az úton hozták ide az örömhírt: megszületett Ferenc, az unoka. („Meg van a’ béköttetendő csomóban az a’ levél is, mellyel születésemet tudtára adta az atyám a’ margittai szőlőben szüretelő nagyatyámnak.”)

A Bihar megyei Érsemjén néhány lépésre van a mostani határtól. A falubeliek jól tudják, hogy itt született, és gyermekként itt lakott Kazinczy Ferenc, akinek 1907 óta szobra áll a településen. A ház helyén üres telek tátong: a fényképen csak ezt tudom megmutatni, de a Pályám emlékezete című önéletrajzi írása szerint bár nagyatyja Bihar megye főszolgabírója volt, „náddal-födött, vályogból rakott ház” állott itt.
Kazinczy édesapja, József akkor 26, édesanyja 18 esztendős volt. A családi fészek, az anyai nagyatya háza Abaújban, Alsóregmecen szűknek bizonyult, így kerültek a Nyitrából Biharba „átszállott” Bossányi Ferenc házához, Érsemjénbe, ahol a gyermek Kazinczy füle nyolc évig „magyar hangnál egyebet nem halla”. Szülőhelyén keresztelték meg, itt tanulta a betűvetést már négyéves korában. Egyik feljegyzéséből idézek:
„1763 ősszel ismerni kezdettem a betűket, Kecskés György érsemjéni oskolamester alá járván. A nagyatyám nagy levéldiktáló volt, s kedvet kaptam tőle leveleket írni, melly örökös passzióm. 1764. december 3-án már igen jól írtam egy levelet a szüleimnek Regmecre; a Kazinczy Fer(enc) név után már tintával és talán már kézzel is ez van írva: generális. A’ szegény atyám katonának készített; és ezért vagyok a’ gyermekkori képeken Ferd(inánd) herczeg gyalog regementbéli tisztnek festve.”
A Pályám emlékezetében gyermekkorát festve magáról szinte semmit nem árul el, de annál többet a nagyapjáról. Leírása aprólékos, mondhatni, megdöbbentően pontos. Bossányi Ferenc alakja, típusa a vétkes jóság, a gondatlan nemeslelkűség példája, környezetének korlátlan ura, aki semmiféle ellentmondást nem tűr. Kijelentése – a „Föld ne forogjon, hanem álljon!” – hűen tükrözi világfelfogását és gondolkodásmódját. Alakja, személye számomra egy meg nem írt filmforgatókönyv főszereplőjét mutatja. (Ugyanis Kazinczy visszaemlékezései ragyogóbbnál ragyogóbb jelenetekkel vannak tele.) Biztos vagyok benne, hogy ha ez a film egyszer elkészül, a főszereplő megkapja az év legjobb alakításáért járó díjat. Csak azt nem tudom, ki írja meg ezt a forgatókönyvet.

 Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7616) Vetítő (30) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Kultúra (9) Gazdaság (710) Politika (1582) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Heti lámpás (314) Szépségápolás (15) Életmód (1) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>