Ma 2024 július 15. Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Sokaknak nyújtott fantasztikus élményt a balatoni hullámfürdő

Sokaknak nyújtott fantasztikus élményt a balatoni hullámfürdő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csodálatos Balaton...

Az azt megelőző napok szélcsendes, kánikulai - nem egy helyen 36-38 celsius fokos hőmérsékletű - időjárását követően augusztus első szombatján hazánk nyugati országrészébe, így a Balatonhoz is megérkezett az Országos Meteorológiai Szolgálat által előre jelzett hidegfront.
Ez azonban ezúttal nem a megszokott, zivatarokkal, felhőszakadással, vagy jégesővel tarkított változás volt, legalábbis a Balaton déli partján ennek egyetlen kisérőjelensége a viharossá fokozódó szél volt.
Ez a mintegy 70-80 kilométer per órásra fokozódó légmozgás, ami mellé szikrázó napsütés és 31-32 celsius fokos meleg társult, valóságos élményfürdővé változtatta a tavat a siófoki Aranyparton. (Figyelem! Szabadstrand.)
A part közelében kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek élvezték a rögtönzött hullámfürdő adta élményt. Gumicsónakkal, matraccal, vagy anélkül lovagolták meg a hullámokat a strandolók, fürdőzők, az embernek az volt az érzése, hogy ilyen élményt Magyarországon kizárólag a Balaton képes nyújtani.
A déli partszakasz legnépszerűbb strandján a felcsapó hullámokat természetesen kizárólag a part közvetlen közelében, a sekély vízben lehetett biztonságosan élvezni, a fürdőzők túlnyomó többsége így is tett, ezért aztán a szokatlan időjárási jelenség ezúttal hál' Istennek nem követelt sérült, vagy halálos áldozatokat, mindenki próbált vigyázni magára és strandoló társaira.
A rendőrségi jelentés szerint a nap folyamán egyébként műszaki hibás vitorlás, illetve az erős szél miatt elsodródott SUP, szörfdeszka és csónakok utasai találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. A járőregységek öt esetben tizenegy bajbajutottat segítettek ki a szorult helyzetből - olvasható a ]]>police.hu]]> oldalon.
Vagyis a part közelében a hullámfürdőt élvezők közül senki nem került veszélyes helyzetbe.
Szerencsére vagy sem, ezt mindenki döntse el maga, a hét utolsó napjának délutánjára nemcsak mérséklődött a légmozgás, hanem gyakorlatilag teljesen leállt a szél, vagyis ismét a tükörsima, mintegy 23 fokos Balatont élvezhették a fürdőzők, a 28-29 fokos kellemes meleg levegő mellett.
Egyszóval a "magyar tenger" gyakorlatilag bármilyen időben különleges élményt nyújt a nyaralóközönség számára, de hogy a múlt szombatihoz hasonló hullámélményben legközelebb mikor lehet részünk, azt talán még az időjósok sem tudhatják.

Utóirat: A tópart sok más pozítívumának egyike, hogy a lángos ára sem közelíti meg az irigy, kattintásvadász portálok által rémhírként előre jelzett 1600 forintot, a népszerű, kultikus balatoni finomsághoz már 700 és 1000 forint közötti áron hozzájuthat bárki.

Winkler J. J. Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Politika (1582) Életmód (1) Tv fotel (65) Történelem (18) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7712) Jobbegyenes (2824) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Gazdaság (713) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (322) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>