Ma 2021 október 17. Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.
26b49a9021461c050b16463044b0c666.jpg

Újpogány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hallgatólagos megegyezés szövi át társadalmunknak egy nehezen behatárolható hányadát. Elsősorban a vallásukat gyakorló hívek, de a viselkedésére igényes értelmiségünk java része is messzemenően óvakodik egyházainkat illetően bármiféle kritikával élni.

Ennek nyilvánvaló és értelmes oka van, éspedig a nevezett egyházakat évtizedeken keresztül sújtó otromba és kegyetlen üldözés, valamint a magát liberálisnak nevező értelmiség egy részének máig tartó szóbeli gúnyolódása hitéletünkön.

Csakhogy az értelmes, meggondolt és megalapozott kritika bármely szervezett alakulat működésének elemi feltétele. Ideig-óráig el lehet vegetálni az üvegharang alatt is, de mértéke van mindennek. Nálam most szakadt a cérna, amikor elolvastam a kalocsai érsekség bizonyos levelét. Nem is kívánom egészében tárgyalni, a lényeg itt van ebben a rövid idézetben:

 
„A nyilvánosság előtt megjelent „Hétboldogasszony Kápolnával” kapcsolatos leírások ősmagyar és pogány elemekkel keverik hitünk igazságait, ezért az Érseki Hivatal a Főegyházmegye minden papját az eseménytől távolmaradásra kéri, ezzel együtt a Főpásztor megtilt minden liturgikus funkciót, mely(ek)re esetlegesen (akár megáldás formájában) az egyházmegye bármelyik klerikusát is kérik vagy kérték.”
 
 
Aki nem tudná, a Magyarok szövetsége idén augusztusban nagyszabású összejövetelt rendezett a Kiskunságban, bizonyos Bösztörpuszta nevű helyen. Ide vártak minden olyan csoportot és egyént, aki nemzetünk sorsával törődik, stb, stb. Hitéleti szándékkal készült egy nagy sátor-kápolna is, teljesen ökomenikus alapon. A helyzet egy ilyen összejövetelen az, hogy a nép egy része aktívan vallásos, azoknak is egy része tagja valamely nagyegyháznak, egy más része meg olyan csoportoknak, melyek nem sorolhatók sehová. Nem is kell. Nem tudom, volt-e szabályos, a protokollnak megfelelő meghívó egyházi köröknek, de talán nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a katolikus egyház minden tagjának kötelessége hitét nem csak megvallani, de lehetőség szerint terjeszteni is. Pontosan nem tudom idézni, de a fiatal papok felszentelésükkor erre külön ígéretet tesznek. Ezt tette Bábel Balázs mostani érsek is.
   A hit terjesztése azt jelenti, hogy olyan embereket, akik nem ismerik úr Jézus Krisztus evangéliumát, azokkal megismertessük, és egyházunkba lehetőleg bevonjuk őket. Ha ismerik, de nem úgy, ahogyan a mi egyházunk tanítja, akkor kiigazítsuk tévedéseiket, stb. Ezt a munkát teszik energikus fiatal papok, itt, nálunk pl. az utcasarkon, de köztudott, hogy léteznek a távoli földrészekre irányuló missziók is. Talán kevéssé ismert, hogy a templomjáró népek és a papnak jelentkezők csekély száma miatt ma Magyarország is missziós területnek számít. Tény, hogy szép számmal szolgálnak nálunk külföldi papok, azt hiszem, még Indiából is.
   Ezek után Bábel Balázs érsek úr körlevélben tiltja el beosztottait onnan, ahová tömegesen várják a legkülönbözőbb hitű, sőt részben hitetlen magyar testvéreit, és ahol hivatásukra a legnagyobb szükség lenne…
 
 
 
 
Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Politika (1578) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Jobbegyenes (2129) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1463) Életmód (1) Mondom a magamét (5637) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Irodalmi kávéház (506) Belföld (6) Egészség (50) Kultúra (6) Gazdaság (662) Autómánia (61) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>