Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
a86549179f3004830f171b52676c50e5.jpg

Nemzet-karakterek - Szerbek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nemzet-karakterek: ezek a kis krokik semmiképpen nem kizárólagos érvényűek, és egyáltalán nem alapos dolgozatok. Inkább elmélázásaim után maradt üledék. Irgalom a tévedésekért!

A szerbek különös sajátossága egy őrült önvédelmi reflex. Mindent megelőz és minden észérvet felülbírál, minden pragmatizmustól távol áll a szerb önvédelmi hajlam. Minden szerb életprogramjának része, hogy várja a haza hívását. Akkor fogja a kenyérvágó kést, átmegy a szomszédba, és elvágja annak a torkát, mert ő horvát. Kevésbé tájékozottak részére: ez sokszorosan megtörtént a kilencvenes évek elején. Ha vélt vagy valós ellensége élve kerül a kezére, minden képzeletet meghaladó kínzásra számíthat. Negyvennyolcban egy elfogott magyar honvédnek felmetszették a hasát, szalmát tömtek bele, és meggyújtották. Máshol várandós anyákat elevenen sütöttek meg.

  Amúgy egészen rendes emberek, jó zenészek, szép számmal élnek közöttünk is. Ha mégis ilyen fura hajlamaik vannak, annak oka kell legyen. S lőn. Ha ugyanis összevetjük viselkedésüket és nemzetük eredetét, felsejlik valami összefüggés. Ők tán az egyetlen nép, kik nem igyekeznek eredetüket a paradicsomig gördíteni, hanem egyenesen megválaszolják a kérdést: a szerb nemzet Rigómezőn született meg. A rigómezei ütközetben, 1389-ben a lendületesen terjeszkedő török hatalom megverte az ellene felvonuló koalíciót, és úgy tűnik (megbízható adatot a neten nehéz találni), a vert sereg döntő tömegét délszláv legénység adta. [Érdekes, hogy a köztudott és elfogadott tétel (a szerb nemzet Rigómezőn született) ellenére a tanszövegírók gond nélkül szerbnek nevezik a csatára felvonuló katonaságot].

   És innentől nincs más dolgunk, mint szavakba önteni a szemmel láthatót. A szerb férfi viselkedése mindenkor megfelel a csatatéren vérben hanyatt lökött, felette lesújtani készülő ellenségtől szorongatott katonának. Nincs szabály, most van az utolsó pillanat. Megúszni és túlélni, bármi áron. Ha másképp nem, tökön rúgni. Nincs szabály, élet vagy halál forog kockán éppen most, éppen itt: így érez minden szerb az óta is.
 
 
 
Pogány István

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (313) Kultúra (9) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2804) Autómánia (61) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gazdaság (709) Egészség (50) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Mondom a magamét (7608) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Történelem (18) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>