Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
e1cfd1ed8b794e8b47523b79a61cb87b.gif

Sporthétvége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár a hétvége még épp, hogy csak elkezdődött, de a pénteki nap is bővelkedett sporteseményekben, hiszen elrajtolt az első osztályú labdarúgó bajnokság, izgalmas események a római vizes vb-n a medencében és a szárazon egyaránt, míg a Hungaroringen már felbőgtek a Formula 1-es motorok. Íme, egy kis áttekintés a legfrissebbekből sportot szerető kedves olvasóink számára.

Ebben a kánikulában, amely nem csak nálunk, de szinte a teljes kontinensen igencsak próbára teszi az emberi szervezeteket bizony felüdülést jelent nem csak vízbe szállni, hanem ennek egyenesen a gondolata is átmeneti felfrissülést okozhat sokunknak. Éppen ezért kezdjük sportösszefoglalónkat a Rómában immár egy hete zajló Úszó, Műugró, Műúszó, Hosszútávúszó és Vízilabda világbajnokság fejleményeinek ismertetésével. Azok után, hogy a zsinórban háromszor olimpiai aranyérmet nyerő pólósaink szerdán – nagy meglepetésre – csupán 7-7-es döntetlent játszottak Németországgal, nemcsak a Dél-Afrika elleni pénteki mérkőzésre, hanem a német-kanadai derbire is figyelnünk kellett. Ugyanis a csoportelsőség roppant fontos, hiszen a kvartettek élén végző válogatottak már biztosan negyeddöntősök, míg a másodikoknak és a harmadikoknak ugyanezért még egyet meccselniük kell. Nos, a magyar válogatott hozta a kötelezőt, hiszen az afrikaiak elleni meccs tulajdonképpen felért egy kis kellemes fürdőzéssel a nagy melegben. A 15-5-ös győzelem még nem is fejezi ki a két gárda közötti hatalmas tudásbeli különbséget és ez még akkor is igaz, ha az utolsó negyed eredménye 2-2 lett.

 
 
Ez után a találkozó után oda kellett figyelnünk a Kanada-Németország összecsapásra, amely számunkra végül örömteli eredményt hozott, hiszen a juharlevelesek 5-4-re megverték a tőlünk pontot raboló Germánokat így a mieink lettek a csoportelsők és rápihenhetnek a negyeddöntős meccsre. És, hogy ki lesz a várható ellenfél a legjobb négy közé kerülésért? Nos, kapaszkodjanak meg a tisztelt olvasók; nagy valószínűséggel a szerbek, ugyanis déli szomszédunk együttese a spanyoloktól elszenvedett veresége miatt csak második lett csoportjában, így játszania kell a 8 közé jutásért. Ne legyen kétségünk afelől, hogy innen továbbjut Szerbia és ebben az esetben Magyarország már a negyeddöntőben megmérkőzik örök mumusával, amely csapatot amióta ezen a néven szerepel még sohasem győztük le. Bízzunk benne, hogy a csapatot három Olimpiai Bajnoki címig vezető mester Kemény Dénes elővarázsol arra a szuper derbire egy titkos nyuszit abból a bizonyos cilinderből. Legalábbis, ahogy azt a sportnapilap hasábjain közölt interjúban ígérte.
 
* * *
 
A vizes vb másik fontos sportága természetesen az úszás. Nekünk pedig legnagyobb reménységünk a háromszoros pekingi ezüstérmes Cseh László, akinek nyakában sokan már három világbajnoki aranyat láttunk, de kettőt mindenképpen, mivel ezúttal a 14-szeres Olimpiai Bajnok Michael Phelps, aki Pekingben mindhárom számában legyőzte Lacinkat, már korábban bejelentette, hogy a vegyesúszó számokban ezúttal nem áll rajtkőre.
Nagy reménységünk legnagyobb vetélytársa így a szintén pekingi aranyérmes Ryan Lochte lett és ő azért – legalábbis remélhetőleg – könnyebben leküzdhető akadály lehet, mint a 49-es lábmérettel rendelkező úszógép.
 
 
Ám a sors ezúttal is közbeszólt. Ahogy a 2004-es athéni játékok előtt egy kellemetlen és balszerencsés sérülés, úgy ezúttal gyomorpanaszok zavarhatják meg a jelenkori egyik legkiválóbb magyar sportolót a minél jobb eredmény elérésében. A legfrissebb hírek szerint azonban az infúzió, amit Cseh Laci kapott sokat javított úszónk állapotán, és így ha a 200 m-es pillangó úszást ki is kell hagynia, a 200 és 400 vegyesre már remélhetőleg lesz olyan állapotban, hogy aranyeséllyel szálljon a medencébe Lochte és a többi vetélytárs ellen!
 
* * *
 
Bár hosszú évekig mindig augusztus közepe táján rendezték meg a mogyoródi Hungaroringen a Formula 1-es gyorsasági autós világbajnokság Magyar Nagydíját, mostanában már július végére került át az időpont, így tulajdonképpen a vb fele körül érkeznek hazánkba a csodaautók és a még csodásabb pilóták. Ahogy arról a legutóbbi futam után már írtunk, az idén tulajdonképpen két istálló, a Brawn GP és a Red Bull harcolnak az egyéni és a konstruktőri vb címekért.
 
 
Ha hinni lehet az időjárási előrejelzéseknek, pont a hét végére hagy alább a kánikula és az esetleges kissé hűvösebb időjárás a Red Bull kocsikkal száguldó német Sebastian Vettelnek és Marc Webbernek kedvezhet a Brawnos brit Jenson Buttonnal és Rubens Barrichellóval szemben. A pénteki szabadedzésen mindenesetre – bár ebből messzemenő következtetéseket levonni felesleges – a McLarenek voltak nyerő pozícióban, délelött a tavalyi győztes finn Heiki Kovalainen, míg délután a vb címvédő brit Lewis Hamilton érte el a legjobb köridőt a magyar aszfalton. A legnépszerűbb csapat a Ferrari szurkolói persze bíznak a maranellói pilóták a brazil Felipe Massa és a finn Kimi Raikkönen feltámadásában, amire legalábbis a pénteki eredmények alapján még bizony egy kissé várni kell. Kulcsfontosságú lesz a szombati időmérő, hiszen a Hungaroringen alig van lehetőség előzésre, így aki nem kerül jó pozícióba a rajtrácson az bizony kevés eséllyel vághat neki a vasárnap 14 órakor elrajtoló 24. Magyar Nagydíjnak.
 
* * *
 
 
Végül, de nem utolsósorban labdarúgás. Annál is inkább mivel pénteken este megkezdődött a Soproni Liga őszi küzdelemsorozata. Azok után, hogy a hét közepén – ahogy arról már mi is beszámoltunk – tulajdonképpen harmadolták a svéd és a román ellenfeleink kupacsapataink számát – hiszen három együttesünkből csak a bajnok Debrecen jutott tovább, a Haladás és az Újpest kiesett. A pénteki prológon a Nyíregyháza – hazai pályán – bizony oktatta a Vasas együttesét, hiszen a szabolcsiak 5-1-re kiütötték az angyalföldieket és érezhető – bár még az elején járunk a szezonnak – hogy az a Vasas nagy erősítésekre szorul, mert a jelenlegi kerete nem üti meg még a hazai NB I szintjét sem. A nyírségiek kis túlzással akkor lőttek gólt, amikor akartak és parádésan sikerült a frissen igazolt csatárok bemutatkozása, hiszen a japán Honma két, míg Andorka és Bogdanovics egy-egy gólt szerzett. Mellettük Miskolczi is betalált egy remekbe szabott pontrúgásból, a Vasas csak büntetőből tudott eredményes lenni, Lázok révén.
 
 
Szombaton további öt mérkőzést - köztük a DVTK – DVSC keleti rangadót- rendeznek, míg a Győri ETO – Újpest összecsapás marad vasárnapra. Azt már korábban tudtuk, hogy a három év száműzetés után visszajutó Ferencváros újbóli NB I- es bemutatkozására várni kell még plusz egy hetet, mivel a fővárosi zöld fehéreknek a nyitó fordulóban esedékes szombathelyi vendégjátékát a két klub együttes kérésére augusztus 26-ra halasztották. A fradisták így a jövő heti 2. körben láthatják először a csapatukat az Albert stadionban a Zalaegerszeg ellen.
A múlt héten került pont a rétestésztaként húzódó televíziós közvetítési vitára és miután eldőlt, hogy idén is a Sport TV és Duna TV sugározhat magyar bajnoki meccseket elkészítették az első kilenc forduló órarendjét. Ebből pedig kiderül, hogy a sokak által nagy nosztalgiával várt kettős rangadók nem jönnek létre. Az 5. fordulóban lett volna erre lehetőség, de mivel az ekkorra kisorsolt Vasas – FTC meccset pénteken, a Honvéd – Újpestet pedig vasárnap rendezik, nyilvánvalóvá vált, hogy a klubok nem akarják saját stadionjaikon kívül rendezni rangadóikat illetve nem vállalják az esetleges botrányok kockázatát, amit a négy szurkolótábor összeeresztése jelentene.
Ami persze a Fradi – Hertha és az Újpest – Steaua meccseken történtek fényében – mi tagadás – nem meglepő.
 

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Autómánia (61) Vetítő (30) Mozi világ (440) Történelem (18) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Belföld (10) Tv fotel (65) Gazdaság (705) Heti lámpás (312) Kultúra (7) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>