Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
3e1d29b7721788c5d4f204d6d5d083c7.jpg

Öcsi bácsira emlékezünk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Emlékmise, koncert Puskás Ferenc halálának negyedik évfordulóján. 2006. november 17-én halt meg az Aranycsapat kapitánya, a földkerekség valaha volt egyik legnagyobb labdarúgója, Puskás Ferenc.

A magyar Alzheimer Társaság szervezésében idén a székesfehérvári Püspöki Székesegyházban lesz szentmise és az emlékkoncert Puskás Ferenc halálának évfordulóján. Este hat órakor a magyar válogatott is a pályán emlékezik Öcsi bácsira. A Litvánia elleni felkészülési mérkőzés a székesfehérvári Sóstói Stadionban lesz.



A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága 2010. november 17-én (szerda) 15.30 órai kezdettel a Székesfehérvári Püspöki Székesegyházban Jótékonysági koncertet szervez „SZENTMISE PUSKÁS FERENC LELKI ÜDVÉÉRT HALÁLÁNAK 4. ÉVFORDULÓJÁN, EMLÉKKONCERT AZ ALZHEIMER-KÓR MAGYAR ÁLDOZATAIÉRT” címmel, az Alzheimer Világnap záróeseményeként.

A szentmise és az emlékkoncert a futball géniusz Puskás Ferencért szól halálának 4. évfordulóján, aki a világ legismertebb magyarja, akinek nimbusza fél évszázad óta egyformán fényesen csillog, aki számos magyar és külföldi magas állami kitüntetése mellett megkapta a NOB Olimpiai Érdemrendjét, akit a XX. század legnagyobb magyar férfi sportolójának választottak meg, akit a magyar sport tiszteletbeli nagykövetének neveztek ki, akinek nagysága előtt tisztelegve a FIFA Puskás-díjat alapított, akiről Madridban utcát neveztek el, és aki a világ egyik legismertebb Alzheimer-áldozata.

A koncert megrendezésével széles körben szeretnék felhívni a társadalom figyelmét az Alzheimer-kórra, mivel e gyógyíthatatlan betegség a társadalmi körülményektől, szociális és kulturális háttértől függetlenül mindenkit érinthetnek, így egyre többünk családtagjait és barátait is.

Egy gyakori tévhittel ellentétben, a demencia (szellemi hanyatlás) nem az öregedési folyamat természetes velejárója; ez egy betegség, amely ráadásul pusztító hatással van a beteg egész családjára. Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek társadalmi, gazdasági, etnikai vagy földrajzi határai, így bárki, „áldozata” lehet a gyógyíthatatlan kórnak.

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Jótékonysági koncert 2006-ban a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága kezdeményezésére jött létre.  Először a budapesti Mátyás Templom, azután kétszer a Szent István Bazilika, tavaly pedig a szegedi Dóm volt a házigazda. Jövőre, az ötödik évfordulón Madridban lesz az emlékkoncert.

Az idei koncert kezdeményezője és támogatója Benkó Sándor Kossuth-díjas előadóművész, a Benkó Dixieland vezetője, aki egyben a hazai Alzheimer-ügy kiemelt támogatója is.

Az immáron hagyománnyá nemesült emlékkoncert támogatóinak sorából kiemelkedik Dr. Spányi Antal Székesfehérvári Megyéspüspök, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Szöllősi György, a PUSKAS.COM ügyvezetője, akadémiánk kommunikációs igazgatója, az MLSZ, a felcsúti  Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, a MOB, a Szentkirályi Ásványvíz, a Suzuki, valamint a Székesfehérvári Püspöki Székesegyház.

Az koncert védnökei Schmittné Makray Katalin, a Köztársasági elnök felesége, Dr. Mádl Ferenc volt Köztársasági Elnök, Dr. Hámori József agykutató, volt MTA Alelnök, Dr. Spányi Antal Székesfehérvári Megyéspüspök, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke, Dr. Benkó Sándor Kossuth-díjas előadóművész, Enrique Pastor de Gana, Spanyol Nagykövet, Javier Pérez Bazo, a Budapesti Cervantes Intézet Igazgatója.



Díszvendégek: Puskás Ferencné, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Szepesi György.

A szentmisét Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök celebrálja.

A közreműködő művészek ezen az estén azért vállalták a fellépést, hogy tisztelegjenek Puskás Ferenc méltó emléke előtt; segítsenek felhívni a társadalom figyelmét a betegségre; elősegítsék az Alzheimer-kór körüli stigmák, tabuk és tévhitek megszűnését.

A koncert világhírű és neves művészek összefogásával jött létre. Az esten fellépnek a Benkó Dixieland Band és vendégei: Berki Tamás énekművész, Lázár István trombitaművész, Varga Tibor klarinét-szakszofonművész, továbbá Berkes Gabriella musical színművész, Berkes Olivér előadóművész, Dávid Viktória énekművész, Sinkovits-Vitay András színművész, Tóka Szabolcs orgonaművész, valamint a Fejér Megyei Szent György Kórház Kórusa és a Székesfehérvári Ökumenikus Énekkar Tóka Szabolcs és Dóczi István karnagyok vezetésével.

Az esemény műsorvezetői Nagy Imre és Berkes Gabriella.

A műsorban a Benkó Karácsonyi Mise részletei hangzanak fel.

A koncert szervezője Himmer Éva, Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke.

A koncert kiemelt médiatámogatói a Magyar Katolikus Rádió, a Fehérvár Médiacentrum Kft., a FourFourTwo magazin és a Mindennapi.hu közéleti portál.

A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

]]>pfla.hu, fourfourtwo.hu
]]>


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7501) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Gazdaság (702) Kultúra (6) Politika (1582) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Sport (729) Tereb (146) Egészség (50) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Mozaik (83) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>