Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
00e6297d934b4423d37e1e9d4ed275b4.gif

Nagy pénz - nagy foci?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar költségvetésből évente 2,2 milliárd forint jut a labdarúgásra, és ezt kizárólag az utánpótlás-nevelésre kell fordítani. A támogatás mértéke példa nélküli a magyar sportban, az elégedetlenkedők ezért sem hangoskodnak.

Megtörtént a kisebb csoda: a labdarúgók pénzt oszthattak, nem is keveset. Még sosem fordult elő a magyar sport történetében, hogy egyetlen sportág 2,2 milliárd forint támogatást zsebelhetett be. Ez csaknem annyi, mint amennyit az összes többi kap egy esztendőre. Mielőtt bárki felháborodna a magyar élvonal színvonalára gondolva, nem árt tisztázni, hogy ez a summa a gyerekfutballt illeti, a profik nem kaphatnak belőle. Az utánpótlás infrastruktúrájának, színvonalának fejlesztését és az újrainduló Bozsik-program működtetését szolgálja: utóbbi 400 milliót emészt fel, a többit osztotta szét az Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

Különösen az akadémiák és a klubok támogatása között tátongó szakadék miatt lett nagy felhorgadás utóbbiak képviselői között. Valamennyi klubvezető megköszönte, amit kapott, hangsúlyozta, hogy hálás az államnak a támogatásért, hiszen onnan eddig egyetlen forint sem érkezett erre a célra - de hogy jön egymás mellé 255 és 38 vagy 26 millió? Első látásra valóban meghökkentő a különbség. Az öt kiemelt akadémia jóval többet kapott a műhelyeknél: a győri Fehér Miklós, a felcsúti Puskás Ferenc, a szombathelyi Illés Béla, a kispesti Magyar és az agárdi Sándor Károly Futballakadémia 200-255 millió forint átutalására számíthat. További 16 klub - a fele élvonalbeli, a másik fele alacsonyabb osztályú - közül tizenegy 38, egy 27, négy pedig 26 millió forintnyi támogatást élvezhet.

A pályázatot ugyanakkor a szövetség eleve két kategóriában írta ki, különbséget téve akadémiák és utánpótlásműhelyek között. Orbán Viktor még az ellenzék vezetőjeként tett ígéretet tavaly télen, hogy választási győzelme esetén a már működő akadémiákat a kormány egymillió euró körüli összeggel támogatja majd évenként. Az akadémiák működtetése jóval többe kerül, mint egy-egy klub utánpótlás-nevelő munkája. És nyilván az is szerepet játszott a kiemelt kategória kialakításában, hogy tulajdonosaik már évek óta finanszírozzák őket, és méltányos nekik többet adni, valamelyest kompenzálva az eddigi befektetéseiket.

Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig kijelentette: amint az EU elfogadja a társasági adó módosítását, az így beáramló pénzből azok is kapnak, akik most eredménytelenül pályáztak. Szakemberek szerint egyébként ekkora összegnek elégnek kell lenni az utánpótlásprogramokra. A "kis pénz, kis foci" mondás így talán a múlté lehet: ez bizony nagy pénz - és most várjuk a nagy focit.

hetivalasz.hu, L.P

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Jobbegyenes (2788) Kultúra (7) Belföld (10) Autómánia (61) Egészség (50) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Sport (729) Nézőpont (1) Tereb (146) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (705) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>