Ma 2024 július 27. Olga, Liliána napja van. Holnap Szabolcs napja lesz.
svasznek.jpg

Jégkorongbajnokság után, világbajnokság előtt – Interjú Svasznek Bencével II.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
 

Ezúttal egy igazi sztársportoló,Svasznek Bence a Vasas Budapest Stars és a Magyar Jégkorong válogatott kőkemény hátvédje volt magazinunk vendége. A 2008-as, emlékezetes feljutást kivívó hokis aranygeneráció tagja beszél bajnokságról, divízió I –es vb felkészülésről illetve a nem is olyan távoli jövőről.

Térjünk át a válogatottra. Kezdődik a VB felkészülés, új kapitány, új remények. Az idén egyértelműen a feljutás a cél? Érzed azt a bizalmat Ted Satornál is, amit korábban Pat Cortinánál?

Sator nagyon profi edző, dolgoztam vele fél évet, ezt bizon állíthatom. Szerintem szakmailag magasabb szinten áll, mint ahol a Cortina volt. Éveken át NHL-es edző volt, azt hiszem ez sok mindent elárul még egy laikusnak is. A játékosok is ismerik őt, teljes mértékben megbíznak benne. Megtapasztaltuk a különbséget a Divisio I. és az A csoport között. Nem is lehet más a célunk, mint visszajutni az A csoportba. Remélem sikerül beverekednem magam a csapatba, hiszen új edző, úgymond új seprű, de bízom benne természetesen. Jönnek a fiatalok, Újvárosból is, egyszerűen jó az utánpótlás, megvannak a beépíthető fiatalok, nehéz bekerülni a válogatottba. Nekünk akik a Mol ligában játszunk, fokozottan bizonyítanunk kell. Amennyiben sikerül bekerülnöm a csapatba, számomra csak az aranyérem az elfogadható eredmény.


Fussunk végig az ellenfeleken. Az első mérkőzés , amolyan bemelígítő lehet a most feljutó Koreaiak ellen, de utána már egy nagyobb falat jöhet, a lengyelek ellen, akiket nagyon régen nem vertünk meg tétmérkőzésen. Ha sikerülne ellneük nyerni az vízválasztó lehet?

Így van, az első meccs, bár nem ismerjük a Koreaikat, talán bemelegítő jellegű lesz, de nem szabad őket sem lebecsülni. Az utána következő mérkőzésekről. Ez egy világbajnokság, teljesen mindegy, hogy lengyel, horvát vagy angol az ellenfél. Ilyen szintű ellenfeleknél, elég ha kifogunk egy rossz harmadot és elmehet az egész mérkőzés. Ha a lengyeleket sikerül megvernünk, az természetesen nagy erőt adhat nekünk, de ahhoz, hogy elérjük a célunkat, meg kell nyerni mind az öt mérkőzésünket. Sorba meg kell mindenkit verni és a végén reményeim szerint egy roppant erős döntőt fogunk játszani a szlovénokkal.

Akik ráadásul hazai környezetben játszanak majd. Elég erősnek tartod a csapatot, - bár tudom, hogy a VB felkészülés csak most kezdődik- , arra, hogy Ljubjanában vívja ki a házigazdák ellen a feljutást?

Természetesen igen. A válogatott gerince külföldi bajnokságokban edződött és ami nagyon fontos, mentálisan, fejben nagyon erősnek érzem a társaságot. Sok harcot megnyertünk már idegenben is, amennyiben a bíráskodás korrekt lesz és nem fújják be nagyon a hazai pályát, akkor úgy érzem van esélyünk.

Két olyan játékosunk van aki jelenleg külföldi bajnokságban játszik. Szuper Levi Németországban és Szilig Viktor Franciaországban. Ők most rájátszásban szerepelnek, előfordulhat, hogy nem jönnek haza és így velük gyengülhet a keretünk?

Szélig Viktor mindenképpen ideér, maximum az edzőtáborozásról csúszik le, ami esetleg játékban jelentkezhezt, de ismerjük egymást évek óta, nem lesz probléma. Szuper Levi esete rázosabb, de ilyen a profi élet, neki most ott kell bizonyítani és a legjobbat nyújtani. De amennyiben nem ér ide, van még egy Hetényi Zoltánunk is, aki úgy gondolom az elmúlt időszakban bizonyította a rátermettségét. De Budai Krisztián és a nálunk védő Rajna Miklós is nagyszerű kapus. Természetesen a Levente puszta jelenléte nagy tartást adna a csapatnak.

Talán nem udvariatlan a kérdés, de lassan eljön az az idő amikor a Ti generációtok, az "aranygeneráció" abbahagyja a játékot, elsősorban a '75, '76, '77-es születésűekre gondolok. Őket Palkovics, Szélig, Ladányi mellett Te fémjelzel, hogy érzed, van az a hátországa a magyar hokinak, hogy a helyetekre tud majd lépni, és tudja majd ezt a szintet tartani?

Úgy érzem igen, nagyon tehetséges fiataljaink vannak, de ehhez megfelelő szakmai munka és megfelelő körülmények szükségeltetnek. De a tehetség önmagában nem elég, nagyon-nagyon sok munka is kell, mi rengeteget dolgoztunk azért, hogy eljussunk erre a szintre. Az úgymond őrségváltás mennyire lesz zökkenőmentes, azt nem tudom, de az új generáció beépítése már folyamatban van.


A labdarúgásban már beváltak az akadémiák, amit most Székesfehérváron is meg szeretnének valósítani, Kercsó Árpád vezetésével, ez megfelelő hátország lehet?

Ez mindenképpen jó dolog, több helyen is szükség lenne ilyen akadémiákra, de kezdetnek nagyszerű a Székesfehérvári próbálkozás. Kercsó Árpád neve garancia a megfelelő szakmai munkára, hiszen ő már többször bizonyította rátermettségét. Székesfehérvár a magyar hoki fellegvára, de jó pár év kell ahhoz, hogy eredmények legyenek ebből az akadémai rendszerből.

Te személy szerint gondolsz a jövődre, hogy mi lesz amikor abbahagyod a jégkorongot, terészetesen bízva benne, hogy ez még jó pár év múlva lesz?

Az az igazság, hogy még nem tervezek ennyire előre, de amennyiben megkeresnének, mondjuk egy ilyen akadémiáról, hogy szükség van rám, úgy gondolom örömest vállalnék szerepet a magyar hokiban.

Köszönjük szépen a Flagmagazin olvasóinak nevében!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pannon Hoki Gála
 
Dátum: 2010. április 9-11.
Helyszín: Budapest
Április 9., péntek      19:00 Norvégia - Ausztria (IceCenter)
Április 10., szombat  18:00 Magyarország - Ausztria (Papp László Sportaréna)
Árpilis 11., vasárnap 16:30 Norvégia - Magyarország (Papp László Sportaréna)


Jégkorong Világbajnokság, Divízió I.
Dátum: 2010. április 17-23.
Helyszín: Ljubljana/Szlovénia - Hala Tivoli

Április 17., szombat  16:30 Korea - Magyarország
Április 18., vasárnap 16:30 Magyarország - Lengyelország
Április 20., kedd       16:30 Magyarország - Horvátország
Április 21., szerda    16:30 Nagy-Britannia - Magyarország
Április 23., péntek    20:00 Magyarország - Szlovénia

A szűkített keret:

Kapusok: Budai Krisztián (FTC-Corner MoneyGram), Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV 19), Rajna Miklós (Vasas Bp. Stars), Szuper Levente (Hannover Scorpions)

Hátvédek: Ennaffati Omar (Vasas Bp. Stars), Hegyi Ádám (Dab.Docler), Horváth András (Sapa Fehérvár AV 19), Jobb Dávid (Sapa Fehérvár AV 19), Orbán Attila (Dab.Docler), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Sille Tamás (Vasas Bp. Stars), Svasznek Bence (Vasas Bp. Stars), Szélig Viktor (Briancon HC), Szirányi Bence (Vasas Bp. Stars), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV 19)

Csatárok: Benk András (Sapa Fehérvár AV 19), Fekete Dániel (Sapa Fehérvár AV 19), Fodor Szabolcs (Vasas Bp. Stars), Gergely Csaba (Vasas Bp. Stars), Holéczy Roger (Vasas Bp. Stars), Kóger Dániel (Sapa Fehérvár AV 19), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV 19), Magosi Bálint (Dab.Docler), Nagy Gergő (Sapa Fehérvár AV 19), Palkovics Krisztián (Sapa Fehérvár AV 19), Peterdi Imre (Vasas Bp. Stars), Sofron István (Sapa Fehérvár AV 19), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV 19), Vas János (Sapa Fehérvár AV 19)



Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja



HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7737) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Mozaik (83) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Sport (729) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Heti lámpás (322) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Tereb (146) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2825) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>