Ma 2024 május 14. Bonifác napja van. Holnap Zsófia, Szonja napja lesz.
5196c69e8d1bd80ba0f114af21134100.jpg

Fradista szemmel - Tabula rasa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Moniz névjegye
Név: Ricardo Moniz
Nemzetiség: holland
Születési idő/hely: 1964. 06. 17., Rotterdam
Csapatai játékosként: FC Eindhoven, HFC Haarlem, Waalwijk, FC Eeklo, Helmond Sport
Csapatai edzőként: VV Nuenen (vezetőedző), Egyesült Arab Emirátusok (pályaedző), Feyenoord (másodedző), Grasshoppers (technikai edző), PSV Akadémia (edző), Tottenham Hotspur (technikai edző), Hamburger SV (technikai edző), Hamburger SV (megbízott edző), Red Bull Salzburg (másodedző, utánpótlásfőnök), Red Bull Salzburg (vezetőedző)
Sikerei vezetőedzőként: Osztrák bajnok (2011/2012), Osztrák Kupa-győztes (2011/2012)

Elveszítettük a rangadót a nagy rivális ellen, de csak csatát veszítettünk, a háborút még megnyerhetjük. A vereség lélektana és következménye most rögvalóként jelentkezett. Détári elbukta a harcot, de azt mondják, hogyha becsukódik egy ablak az azt jelenti, hogy valahol kinyitottak egy ajtót...reménykedjünk!

Remek hangulatú, hazai pályákhoz képest jó iramú találkozót játszottunk a lila-fehérek otthonában. Ahhoz már az idők során hozzászokhattunk, hogy mi csak abban az esetben tudunk győzni, ha sokkal jobbak vagyunk az ellenfelünknél. Más csapatok rossz játékkal is tudják hozni a kötelező feladatokat (lásd: DVSC, Videoton, Győr), mi sajnos nem tartozunk ebbe a körbe, ezzel jobb, ha megbarátkozunk.
Ezen a délutánon nem voltunk jobbak az Újpestnél, de azt rögtön szeretném hozzátenni, hogy rosszabbak sem. Hogy mégsem sikerült pontot, pontokat szerezni a derbin, annak számos okai vannak még az említett mellett. Én azok közé tartozom, akik bizalmat szavaztak Détárinak, mert látták benne a tüzet és az elszántságot, bár az a napnál is világosabban látszott, hogy szakmailag nem érett még a feladatra. Úgy éreztem és érzem most is, hogy egy Ferencvárosnak olyan habitusú emberre van szüksége, mint amilyen Döme volt. Sajnos a győzni akarása, fanatizmusa nem párosult megfelelő szakmai tudással, amit majd a későbbiek során reményeim szerint meg fog majd szerezni és akkor egy jó edző válhat belőle. Ez a teljesítmény azonban a Ferenvcárosnál jelenleg kevésnek bizonyult.
A vereség okaira visszatérve említhetnénk a lesgólt, amivel vezetéshez jutott a Dózsa, az első játékrész kihagyott helyzeteit, de legfőképpen a csapat kreativitásában és a koncentráció készségében látom az igazi problémákat.
A bekapott gól nagyon megfogta a csapatot, ezért az első játékrész második fele, monjuk 2/3-a a hazaiaké volt. A második félidőben jobban fociztunk, de a görcsös akarás, a nyomasztó tét nem igazán hozta meg a várt sikert, annak ellenére, hogy az Újpest át sem jött szinte a mi térfelünkre ebben az időszakban.
Az akart diadala volt az egyenlítő gólunk, bár a szabdrúgás nem kidolgozott helyzet, mégis gratulálnunk kell a fiatal Orosz Márknak, aki élete első derbijén ilyen kiélezett szituációban bizonyítani tudta a kivételes tehetségét.
A jövőben mindenképpen egyik kulcsjátékosunká válhat a srác, csak bizalmat kell neki szavazni.
A rendes játékidő letelte után az egyetlen(!) hazai szögletből, egy olyan elkerülhető, buta gólt kaptunk, ami egyértelműen a koncentráció hiányára vezethető vissza.
Ilyen módon elbukni egy mérkőzést, talán rosszabb, mint egy sima 3:0-ás vereség, de fel kell állnunk, nincs mese. Abban az időntúli gólban benne voltak sajnos a szurkolóink is, mert a játékosok egész egyszerűen olyan nyomás altt játszottak, már hetek óta, ami ebben a figyelmetlenségben csúcsosodott ki. Természetesen lehet azt szajkózni, hogy ebből élnek, nem is olyan rosszul, ez a munkájuk stb. De emberek gondoljunk már bele például Pölöskey Péter esetébe. Az a srác végig csinálta becsülettel az alapozást együtt a többiekkel, kikezdték a szurkolók (ebben persze ő is benne volt vastagon!) - el kellett hagyni a Ferencvárost. Mi játszódhat le ezek után a többi játékos fejében? Én is kihagyok pár helyzetet és ki fognak fütyülni engem is, félelmet és görcsösséget szül az ilyen eseménysor. Ezt a görcsösséget, kényszeres akarást látom a csapaton. Ezt fel kell oldani, mert különben marad a középszerűség.


Egy tabula rasával kell indulnunk, tiszta lappal. Meg kell adni a bizalmat újból és újból, mind a szakmai vezetésnek, mind pedig a játékosoknak. Csak ez az út vezet felfelé, csak ez az út vezet a sikeresség eléréséhez.
Moniz, a hírek, videók és nem utolsó sorban eredményei (bajnok és kupagyőztes a Salzburggal) alapján nagyon jó edző. Nehéz dolga lesz, mert le kell győzni a sajátos, göröngyös, gáncsokkal teli magyarországi világot is a szakmai munka mellett.
Szombaton a Honvéd ellen ül elöször majd a kispadon Ricardo Moniz, mutassuk meg neki milyen nagyszerű emberek vagyunk mi Fradisták és álljuk ki a csapat és a szeretett klubbunk mellett. Oly sokszor próbáltak már minket elnyomni, eltaposni, de mindig fel tudtunk állni.
Emeljük magasra a zászlónkat, a feladat adott.

Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7597) Jobbegyenes (2803) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gazdaság (708) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Vetítő (30) Heti lámpás (313) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Életmód (1) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>