Ma 2022 január 20. Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
167a03f2a33fab7284ac8160f2aef1de.jpg

A türjei premontrei prépostság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

A Zala folyó nagy kanyarulatánál – ahol a mostani veszprémi megyehatár húzódik –, üde, ligeterdős lapályon fekszik Türje. (A 2300 lakosú nagyközség a Sümeget Szentgróttal összekötő mellékútvonalon közelíthető meg.) Bár az Árpád-kori Türje nemzetség nevét őrző településen a XIII. században alapított premontrei prépostság kéttornyú román kori temploma és a mellette lévő barokk rendház épülettömbje rendkívül becses műemlék együttest alkot, híre és ismertsége szinte eltörpül Ják, Lébény, Zsámbék, Tihany vagy Ócsa korabeli apátsági templomainak országos hírneve mellett. Holott a Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére felszentelt türjei bazilika – különösen tekintélyes nyugati téglahomlokzata által – Magyarország egyik legjelentősebb középkori építménye.
Eredete a tatárjárásig nyúlik vissza. Az 1241. áprilisi muhi csatából híven elkísérte a Dalmáciába menekülő IV. Béla királyt a már korábban is bizalmi emberének számító Türje nembeli Dénes. A prépostság korábbi alapítója – aki később Szlavónia bánja, majd az ország nádora lett – az újjáépítés korában jelentős donációt kaphatott uralkodójától, és maga is jócskán adományozhatott családi monostorának, amelynek kiépülése az 1260 előtti évekre tehető. Ekkor kérte a bán IV. Sándor pápától a prépostság új kiváltságlevelét.
A középkorban hiteles helyként is működő monostortemplom – a későbbi átépítések és renoválásak dacára – híven őrzi a XIII. századi építkezés stílusjegyeit. A kéttornyú nyugati homlokzat – amelyet az 1920–21. évi feltáráskor hámozott ki a barokk vakolatréteg alól, és állított vissza Lux Kálmán építészprofesszor – a nagy észak-európai téglagótika formavilágát és technikáját hozza elénk e kies dunántúli helyen. A klasszikus arányú bazilika belseje viszont fegyelmezett ritmusú oszloprendjével, gazdagon s mégis visszafogottan faragott pillérfőivel, égnek törő, kőbordás keresztboltozatával inkább a francia kora gótika szellemét idézi. A román kori templomon a későbbi korokban szinte semmit sem változtattak. Egyedül a déli mellékhajó falában látható – másodlagos elhelyezésben – egy csúcsíves, kovácsoltvas ajtós szentségtartó fülke, rajta az 1478-as évszámmal.
A török vész sajnos nem járt egyedül. A Türje nemzetség kihaltával a falu birtokosává és kegyurává lett Hagymásyak 1540-ben áttértek a protestáns hitre, s a prépostság esküdt ellenségeivé váltak. A kolostor elnéptelenedett, a templom pár év alatt tönkrement, még az építőanyagából is elhordtak. Szerencsére a XVIII. század elejétől a katolikus Batthyány családé lett a türjei uradalom, s az 1720-as évektől megkezdődött a prépostság rehabilitálása. 1724 és 1799 között épült fel a templomtól délre az új barokk rendház. A második világháború után szociális otthonként működő egykori pompás préposti rezidencia úgynevezett várnagyi termének dongaboltozatát idősebb Dorffmeister István falfestményei díszítik. Az 1797-ben elhunyt mester, aki a korszak legjobb magyarországi festője volt, számos dunántúli templomon hagyta ott a keze nyomát. A türjei rendház freskójának festése előtt két évvel, 1761-ben készült el a templom Szent Anna-kápolnájának mennyezetképével, majd a kifestette a szentély boltozatát is.

 Ludwig Emil, mno.hu

Hozzászólások

Tor Salqvist
2016-01-28 13:27
Ennyire már nem emlékszem az Egri Csillagokra, elsősorban a monumentalitása és az időbeli közelsége miatt hasonlítottam a Báthoryhoz. Vicces amúgy, mert a Szlovák Akadémia már jajong, hogy "a film nem eléggé szlovák", s emiatt nem is a Báthoryt jelölték Oscarra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (139) Nagyvilág (1464) Autómánia (61) Kultúra (6) Mozi világ (440) Életmód (1) Politika (1579) Sport (729) Jobbegyenes (2201) Gazdaság (663) Irodalmi kávéház (509) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (5827) Egészség (50) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Heti lámpás (256)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>