Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
95d528cdacd3eed97959422a0a5c2493.jpg

A nagyvázsonyi Szent István-templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Nem volt nyugtom, alig várám, hogy Nagy-Vásonyra, dicső Kinizsink székhelyére juthassak – írja Rómer Flóris 1859-ben kelt útinaplójában. Később: „kimentünk a pálosok oly közel fekvő zárdájához, hová az olvasni nem tudó nagy hős, mikor írástudóra volt szüksége, a népmonda szerént vártornyából csak átkiáltott”.
A híres gótikus lakótoronyból és a hozzá csatlakozó erődítményekből álló Vázsonykőn és a várúr, Kinizsi Pál által alapított pálos rendi kolostoron kívül Rómer páter szót ejt a bakonyi mezővároska harmadik korabeli építészeti emlékéről, a Szent István király tiszteletére emelt templomról is. „A városon kívül áll a még egészen ép, góth ízlésű hajdani plébániatemplom, melyben azonban manap ritkán tartatik isteni szolgálat” – írja. Az épület régies szóhasználatú bemutatásakor nem feledkezik meg a nyugati bejáratnál, a karzat északi pillére alatt befalazott, ma is jól látható kőtábláról sem, amelybe a gótikusan bevésett 1481-es évszám jelzi az építkezés befejeztét.
A déli Bakony és a Balaton-felvidék találkozásánál fekvő Nagyvázsony első ízben 1233-ban szerepel oklevélben. A falu a XIII. századtól a Vezsenyi család birtoka, a família kihaltáig, 1472-ig ők lakták a máig meglévő vár elődjeként épült négyszögletes lakótornyot. Mátyás király (1458–90) ekkor adományozta kedvenc vitézének, a molnárlegényből lett seregvezérnek. Kinizsi és felesége, Magyar Benigna a jellegzetesen XV. század végi, korszerű lovagvár megépítésével egy időben bőkezűen finanszírozta a pálosok késő gótikus monostorának elkészítését, emellett új plébániát is alapított. Árpád-kori kisebb kápolna falainak részleges felhasználásával 1480-ban kezdték az építkezést, s rá egy évre fel is szentelték a mezőváros új templomát.
A Veszprémet Tapolcával összekötő országúttól délre található, ma is jó karban lévő, szép arányú épület öreg fákkal övezett parkban áll. Keletelt, támpilléres szentélye keletnek tájolt, sisakos tornya a nyugati oldalán magasodik. A főbejárat mögötti előtér fölé eredetileg gótikus karzat épült, amely mai formájában – a toronnyal együtt – az 1773 körüli barokk stílusú átépítés nyomát mutatja. A hajó alaprajza és tömege ma is tisztán gótikus, kőbordás hálóboltozattal, a külső oldalakon lépcsőzetes támpillérekkel, a déli falon csúcsíves, mérműves ablakokkal. A szentély boltozata szintén ép, az északi oldalon lévő sekrestyébe nyíló ajtó a Mátyás kori késő gótika és a reneszánsz korszakváltásának jegyeit tükrözi. A templom míves és védett barokk berendezése, amint a gazdagon díszített főoltár és a szószék is, 1742–43-ban készült a veszprémi Schmidt Ferenc műhelyében.
A legendás vitéz, Kinizsi Pál 1494-ben hunyt el. Négy esztendővel élte túl királyát, Mátyást. Holttestét a pálos rendházban helyezték el vörös márvány szarkofágban. A klastromot 1552-ben, a közelgő török hadak hírére felrobbantották. 1708-ban kincskeresők kiásták és feltörték a sírládát. Kinizsi sokáig eltűntnek hitt fejszobrát Deák Ferenc találta meg a vár árkában. A vitéz katona által építtetett, Szent István tiszteletére felmagasztalt vázsonyi templom államalapító királyunk mellett az ő emlékét is felidézi.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Szépségápolás (15) Heti lámpás (320) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Jobbegyenes (2819) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7668) Egészség (50) Történelem (18) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Nézőpont (1) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (711) Flag gondolja (36) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>