Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
9b85638537efa44654998f67401672be.jpg

A csatári templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>
Zalaegerszegtől délre, a Nagykanizsa felé induló 74-es főúton alig egy iramodásnyira, pár perces kitérővel jutunk el Csatárra. Az 570 lelkes kis falunak is a legszélén, a Válicka-patak menti szép erdős dombok között, félreeső helyen bújik meg úti célunk, a Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt régi plébániatemplom.
1138-ban a községben vagy valahol a közelben Szent Benedek-rendi kolostort alapított a Gut-Keled nembeli Márton comes – más szóval ispán vagy őrgróf –, amelynek templomát 1149-ben szentelték fel. Az apátság és a templom a török korban elpusztult, maradványait, de még pontos helyét sem ismerjük. A II. Géza király uralkodása alatt (1141–61) szintén néven nevezett Csatáron később, a XIII. század derekán, a tatárjárás utáni lázas újjáépítés idején olyan jellegzetes alaprajzú és szerkezetű téglatemplomot építettek, mint sok más helyütt a Dunántúlon a Dráva mentétől a Csallóközön át a Nyitra-vidékig, sőt elszórtan még északabbra is. (Érdemes volna egyszer külön számba venni a gyakran kísértetiesen egybevágó formajegyek alapján a közel egy időben elkészült, félköríves szentélyű és szinte azonos léptékű falusi templomok mindegyikét: egy hétszáz évvel ezelőtt megvalósult országos típustervprogram izgalmas képe bontakozna ki a leltározás nyomán.)
A Zala megyei csatári templom egyszersmind azt a gyakori építéstörténeti mozzanatot is jól példázza, amikor a barokk korban meggyarapodott falvak hívei számára a régi épületrészeket befoglalták az új, kibővített templomba, gondosan ügyelve, hogy a szentélyt megtartsák eredeti rendeltetésének. Ennek köszönhetően maradt meg a XVIII. században átépített templomhajó és a keresztirányú toldalék mögött a román kori szentélyapszis, amelynek félköríves palástját ritmikusan kimért, függőleges falsávok tagolják. Őrzi középkori formáját a négyszögletes, hegyes gúlasisakos nyugati torony is, amely teljes tömegével a hajó előtt áll, s rajta keresztül nyílik a bejárat a templomba. Alsó szintjének keskeny résablaka még az 1200-as évekből maradt meg, a magasan lévő ablakok újabbak. Az eredeti román kori hajóhoz dél felől csatlakozó oldalkápolna, az északi sekrestye, illetve a berendezési tárgyak is mind az 1738-ban végzett bővítés és renoválás idejéből valók.
A templom előtti kertben barokk stílusú kőfeszület áll, a corpus alatt Szűz Mária, Szent Flórián és Szent Vendel domborművű képével. A talapzaton olvasható felirat szerint 1817-ben készült, amint a közelében lévő Szent János-szobor is ebből az időből való. A szomszédos plébániaház falába utólag beillesztett ódon kőfaragvány talán az elenyészett bencés apátság egyetlen maradványa. Illetve: a XII. századi csatári monostorban őrizték, és innen került 1263-ban zálogként a stájerországi Admontba az eredetileg a salzburgi bencés könyvfestő műhelyben (vagy nálunk, valahol Magyarországon?) készült kétkötetes Biblia, amelynek művészi kivitele messze meghaladja a száz évvel későbbi illusztrált kódexek színvonalát is. A rendkívüli értékű kéziratos mű eredete, készítőinek kiléte is egyike régmúltunk rejtőzködő titkainak.
 

Ludwig Emil,no.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (34) Vetítő (30) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Gazdaság (689) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7110) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (276) Sport (729) Tereb (145) Politika (1581) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2685) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (530) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>