Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
bb8cfa0cb434f264ab065ffb205bb3f8.jpg

Vona Gábor: Az elmúlt húsz év az ellenfél, nem Bokros

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Felveszi a kesztyűt Bokros Lajossal szemben Vona Gábor, kiáll vitatkozni az MDF miniszterelnök-jelöltjével, de csak akkor, ha az MDF tiszta eszközökkel össze tudja gyűjteni a kopogtatócédulákat.  

– Kiáll-e nyilvános vitára Bokros Lajossal?

– Bárkivel szívesen kiállok. Érdemi vitának persze azt tartanám, ha Orbán Viktorral és Mesterházy Attilával tudnám az érveimet ütköztetni. Az MDF a mi hátunkon próbál egy kis reflektorfényhez jutni. A kormányfőjelölti vitára azután kellene sort keríteni, amikor kiderül, hogy mely pártok tudták összegyűjteni a kopogtatócédulákat. Kérdés, hogy ez az MDF-nek tiszta eszközökkel is sikerül-e, hiszen a januári ferencvárosi időközi választáson a pártot a választási bizottság kénytelen volt kizárni.

– Bokros nemzet- és társadalomellenesnek minősítette a Jobbikot. A fő érve az, hogy elutasítják az IMF-hitel visszafizetését és multiellenesek.

– Szerintem Bokros Lajos, az MDF és az általuk képviselt neoliberális politika a nemzet- és társadalomellenes. A gazdasági válság felszámolásához munkahelyek kellenek, a munkahelyteremtéshez viszont egy erős kormány kell. A kulcságazatnak a mezőgazdaságot és az erre épülő élelmiszer- és feldolgozóipart tartom.

– Mit tartalmaz a Jobbik vidékfejlesztési programja?

– Környezettudatos, családi kis- és középgazdaságok hálójára épülő vidéket szeretnénk, amely tisztességes munkahelyeket teremt, s önkéntes szövetkezetek létrehozásával a világpiacon is versenyképes minőségi termékeket állít elő, és ennek révén a falvak és a kisvárosok tetszhalott helyekből ismét lüktető településekké válnak.



– Ez nagyon hasonlít Széles Gábor vidékfejlesztési programjára.

– Így van, Széles Gábor vidékfejlesztési programja általunk elfogadható és jónak tartott elképzelés.

– Egy szakértői állítás szerint Morvai Krisztina olyan indítványt terjesztett elő az uniós mezőgazdasági bizottságban, amely csökkentené a magyar gazdák támogatását. Mi ennek az oka?

– Jellemző, hogy ezt egy névtelen szakértő nyilatkozta. Ezzel kapcsolatban Morvai Krisztina államfőjelölt egyébként helyreigazítást is kér majd. A javaslat egy átcsoportosításról szól, amely a támogatásokat a hazai nagybirtokok helyett a munkahelyeket megtartó és teremtő családi kisgazdaságokhoz helyezné át.

– Önök euroszkeptikusok. Milyen szövetségi rendszerben látnák a jövőt?

– Azt mondanám, eurorealisták vagyunk. Reálisan nézve pedig ez az uniós tagság Magyarországnak eddig szinte csak hátrányokkal járt. Sem az unióból, sem a NATO-ból való kilépést nem tartom tabukérdésnek. Mi mindig azt vizsgáljuk, mi a jó Magyarországnak. Akár uniós tagországként, akár anélkül, de teljesen újra kell értékelnünk a keleti kapcsolatainkat. Japán, Oroszország, Kína, Közép-Ázsia vagy az arab világ nagy lehetőségeket tartogat Magyarországnak. Csak legyen egy kormány, amely nem csak az Egyesült Államok és az EU talpnyalója.

– A közvélemény-kutatások szerint csökken a támogatottságuk. Milyen eredményre számít a tavaszi választáson?

– Nem hiszek a kutatásoknak, a Jobbik tábora jelentősen nőtt. Áprilisban nagy meglepetést okozunk.

– Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne támadnák a Fideszt. Miért tűnik úgy, hogy nem a baloldal a Jobbik fő ellenfele?

– Az elmúlt húsz év politikája a fő ellenfél. Ezen belül pedig az MSZP. Ha megnézi, Bajnai Gordon nem Orbán Viktort akarja börtönbe zárni, hanem engem. Úgyhogy ez az ellenérzés kölcsönös is. A Fideszt illetően épp fordítva látom. Mi szakmai érvekkel vitatjuk a Fidesz politikáját, nem rágalmakkal, ahogy azt sajnos az ellenzéki párt szinte mindennap teszi.

– Ha bekerülnek a parlamentbe, milyen pozícióra készülnek? Ellenzékként együtt tudnak-e majd szavazni az MSZP-vel a Fidesszel szemben?

– Inkább azt tudom elképzelni, hogy a Fidesz és az MSZP szavaz majd együtt a Jobbik és a nemzeti oldal ellen. Gondoljunk csak a rádiófrekvenciák körüli botrányra. A Jobbik ezért kormányzásra készül.

Pindroch Tamás , magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Egészség (50) Politika (1582) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (7) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (11) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2793) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7561) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (706) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>