Ma 2024 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
185f0a564db3d528703afd982b59670a.jpg

Össze van fogva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Továbbra sem könnyű ott a baloldalon, pedig megnevezték a közös miniszterelnök-jelöltet is, és mindenki szervezetileg is, meg személy szerint is teljesen összefogottá vált október 23-án, mégsem változott semmi.

Orbán Viktor maradt a miniszterelnök, és a leghalványabb jelét nem adta annak, hogy készül lemondani, hogy szeretné átadni a hatalmat a Millának, hogy legszívesebben visszavonulna, mi több, elbujdokolna, s beállna a Bakony sűrűjében betyárnak, esetleg remetének. Pedig a honi és a nemzetközi sajtó erre berendezkedett része próbálta érzékeltetni vele, hogy a gyors távozás lenne a legjobb, amit tehet, mert ]]>Bajnai Gordon]]> személyében rettenthetetlen kihívója támadt, aki úgy összeterelte egy csomóba az egész ellenzéket, mint jól idomított puli a libákat. Akadt olyan külhoni tudósító, akinek Obama jutott az eszébe Bajnai láttán, egy másik tollforgató viszont anti-Orbánnak titulálta az ellenzék vezérét, ami, ha jól meggondoljuk mindkét nevezett szemszögéből nézve, durva sértés. Hiányoljuk az Orbán kihívójának örvendező orgánumokból a rettentő erejű összefogó programját vagy legalább az eszmei közösség minimális mondatait, de az Orbán, takarodj! üvöltözésen kívül az egyetértés és az állítólagos együttműködés egyéb jeleit nem sikerült felfedeznünk.

Ha az ország valóban válságban van, a csőd szélén tántorog, akkor az ellenzéki lapoknak annak kéne örülniük, hogy megjelent az a politikus, politikai erő, amelyik képes lesz kivezetni szegény magyarokat ebből a mélységes ingoványból, ám ilyesmiről szó sincs. Bajnai pillanatnyilag csak kihívó, akinek szellemi eszköztára az Orbán, takarodj! kijelentésnél semmivel nem gazdagabb. A „nem elég” követelés nem túl izmos intellektusra utal, ilyen szintű kihívója eddig is volt Orbánnak pár tucat. Igaz, egyik sem tudott maga mögött amerikai hátszelet (eszmei s főleg anyagi támogatást).

Persze ellenzéki (bármilyen) összefogást könnyebb követelni, meghirdetni s létrejöttét bejelenteni, mint működtetni. Mert az október 23-án létrejött, ellenzéki összefogássá kikiáltott, Együtt 2014 nevű szervezetből nemcsak a három, parlamentben ágáló ellenzéki párt hiányzik, hanem néhány kisebb (nagyobb, de kevésbé szem előtt lévő) párt és szervezet is azt hirdeti magáról, hogy nélküle szinte lehetetlen leváltani az Orbán-kormányt. Az MSZP és az LMP természetesen hajlandó együttműködni az Együtt 2014 szervezettel, de csak programalapon, ami magyarul azt jelenti, hogy ők szeretnének diktálni. (Ez a valódi támogatottsággal bíró MSZP részéről érthető alapállás, az LMP esetében liberális hőzöngés. Zárójelen belüli zárójelben megjegyezve: miféle program?)

De az Együtt 2014 mozgalmat alkotó, egyelőre három társaság sem lehet biztos a saját szerepében. A hátralévő másfél évben a mozgalom, szervezetileg, ideológiailag s természetesen személyileg, úgy átalakul, hogy alig lehet ráismerni. Gondoljunk a másfél évvel ezelőtt fellépő civil mozgalmakra. Mi maradt, mi lett belőlük? A Szolidaritást még emlegetik, de jelentőségét vesztette. A 4K! nevű formációt már nem is emlegetik. Kónya Péter még szónokolt, Árok Kornél nem kapott szót. (Nem mintha hiányzott volna bárkinek is.) Viszont aligha képzelhető el, hogy a Szabadelvű Polgári Egyesület nevében csatlakozó, a politikától már visszavonult Kuncze Gábor vagy az általa kijelölt famulus ne kapjon valami tisztséget.

Reménytelen vállalkozás megsaccolni, hogyan fog kinézni az ]]>Együtt 2014]]> mozgalom 2014-ben. Egy biztos, Juhász Péternek, a Milla vezetőjének nem sok szerep jut majd.

Ugró Miklós - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Életmód (1) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (7) Jobbegyenes (2787) Politika (1582) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7544) Autómánia (61) Tereb (146) Gazdaság (705) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>