Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
c3ef02b38919a64060770a43dc5060d0.jpg

Ortodox eredmény

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A tendencia jó – reagált azonmód az MSZP szóvivője a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményére, amivel szándékán kívül ritka konszenzust teremtett.

A kormányzó jobboldal ugyanis minden bizonnyal hasonlóképpen elégedett azzal a tendenciával, ami a voksolás adataiban is tükröződik. Csak a rend kedvéért idézzük fel az össznépi elégedettség okát: az ilyen típusú megméretésnél tisztességesnek számító egyharmados részvétel mellett a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok több mint felét begyűjtve nyerte el a polgármesteri széket, az MSZP-s versenyző alig harminc százalékkal maradt el tőle, a jobbikos 14, a független aspiráns 11 százalékot kapott.

Hódmezővásárhely esetében egyedi és általános belpolitikai jelenségek egyaránt tanulmányozhatók. Itt 1990 óta minden választást a jobboldal nyert meg, az államtitkári megbízatása miatt a polgármesterségről leköszönt Lázár János tíz éve bírja a helyi választók többségének bizalmát. Így akár el is lehetne intézni a mostani szavazást azzal, hogy egy jobboldali fellegvárban eleve nem is születhet más eredmény. Csakhogy elég nehéz baloldali fellegvárnak nevezhető nagyobb települést, választókerületet találni egy olyan országban, ahol a legutóbbi, még nem a Fidesz által alkotott szabályok szerint lebonyolított parlamenti választáson a jobboldali pártszövetség a 176-ból 173 egyéni mandátumot vitt el. A baloldal Magyarországon hosszú évek óta nem nyert semmilyen komoly téttel bíró választást.

A múlt vasárnapi voksolás azon ritka alkalmak egyike, amikor két általános választás között a felméréseknél hitelesebb képet kaphatunk arról, hogyan is áll a pártok örök versenyfutása. Hódmezővásárhelyen valóban nem az volt a kérdés, az MSZP megveri-e a Fideszt, hanem hogy az eredmény alapján elmozdultak-e bármerre az erőviszonyok. Nos, nem mozdultak el. A szocialisták arra hivatkoznak, hogy jelöltjük nagyot nőtt két év alatt, ám most sem bontják ki az igazság minden elemét. 2010-ben a Zöld Baloldal nevű formáció is szorítóba lépett: kapott is 12 százalékot az MSZP nyolcával szemben. Most az MSZP jelöltje úgy tornázta fel 22-re az eredményét, hogy a baloldalt egyedül képviselte. Az LMP nem is állított jelöltet, ami sajátos döntés egy olyan párttól, amely pólust szeretne képezni a politikai erőtérben. Így most az összefogástól elzárkózó lehetséges partnerek sem okolhatók azért, hogy még csak megközelítenie sem sikerült az MSZP-nek a kormánypártokat. A Jobbik maradt, ahol volt, így sok mindenről lehet beszélni a hódmezővásárhelyi választás kapcsán, ellenzéki áttörésről bizonyosan nem.

A baloldal sikertelensége különösen figyelemre méltó akkor, amikor a kormányzás nem éppen diadalmenet, a közhangulat borús, a kilátások bizonytalanok, a csúcsra járatott ellenzéki propaganda pedig sorra üti le a magas labdákat, legyen szó recesszióról, diplomáciai botrányt kavaró kiadatásról, bármiről. Az MSZP-től a balliberális sajtón át az internetes közösségi felületekig tapasztalható, mértéket nem ismerő, olykor gyűlöletorgiába átcsapó kormánybírálat kétségkívül befolyásolja a közhangulatot, politikai fordulatnak azonban nyoma sincs. Hódmezővásárhelyen, Magyarországon a helyzet változatlan. A Fidesz–KDNP sok szavazót veszített, de választást továbbra sem.

Nem csoda, hogy a kormány bukását naponta kétszer magabiztosan bejelentő ellenzék soraiban már unortodox választási eszközök alkalmazásán (lásd bojkott) is gondolkodnak.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tereb (146) Politika (1582) Kultúra (7) Egészség (50) Mondom a magamét (7549) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2789) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Sport (729) Vetítő (30) Történelem (18) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>