Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
hungarian-prime-minister-viktor-orban-reuters.jpg

Orbán Viktor: a szabadság és függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A miniszterelnök szerint a 48-as magyarság „az itt honos gondolatokból és a magyar szabadságvágyból épített országot magának”, mert tudta, hogy a „szabadság és a függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház”.

A kormányfő hétfőn, a „magyar szabadság születésének napja” alkalmából honfitársainak címzett levelében írt erről, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-nek.

Orbán Viktor kiemelte: 1848. március 15-én egy nemzet született újjá, amely „ütőképes hadsereg, megfelelő ipari háttér és szövetséges nagyhatalmak nélkül, kívül-belül körülkerítve fogott hozzá, hogy fordítson egyet sorsának kerekén”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a 48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett: császári önkény helyett felelős minisztériumot és törvény előtti egyenlőséget, a pénzügyi függés helyett nemzeti bankot, az elnyomás helyett szabadságot kívánt.

„Az azóta eltelt 168 év csak elmélyítette bennünk ezt a gondolatot” – húzta alá, majd megjegyezte, „törvényeinket, mindennapi életünket ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunka jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében”.

A miniszterelnök szerint „ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük: senki se vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat, és senki se sorozhassa be és küldhesse idegen háborúba fiainkat”.

„Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogy a márciusi ifjaktól tanultuk: egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal” – fogalmazott Orbán Viktor, aki levelét „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” felkiáltással zárta.

MTI - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (145) Kultúra (6) Egészség (50) Sport (729) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Gazdaság (689) Irodalmi kávéház (530) Autómánia (61) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Politika (1581) Mozaik (83) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7110) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (276) Jobbegyenes (2685) Flag gondolja (34) Életmód (1) Történelem (16) Belföld (10) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>