Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
7c74b26c684de90dfe17ac82f80b9ebf.png

Magyarországi választások – 2010 – Állam? Adósság?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A klasszikus példa szerint, ha Pekingben egy lepke meglebbenti a szárnyát, Európában akár vihar is törhet ki. Globalizált világunkban különösen igaz ez, vagyis minden mindennel összefügg.

De ma már nem a pillangók miatt lesz vihar, hanem a bankok tevékenysége okoz globális problémákat. Bedől New Yorkban egy bank és Magyarországon családok mennek tönkre... 

Persze a családok nem véletlenül adósodtak el akár Amerikában, akár nálunk... Ahogy az Állam eladósodottsága is félelmetes méreteket öltött.
 
Évtizedeket kell szemlélnünk. S még a kommunizmus idején kezdődött e lejtmenet. S máig oda jutottunk, hogy évente 1200 milliárd forintot költünk csak kamatfizetésre. Így mennyi esélyünk van arra, hogy a tőkét visszafizessük? S lehet, hogy tönkremegy az egészségügy, hogy nincs munka, hogy éheznek gyerekek, felnőttek, az adósságot minden áron fizetjük azoknak, akik milliárdos prémiumokat tesznek el.
 
 
Van megoldás?
 
Ha sikerül felszámolni (mérsékelni?) a korrupciót, a suskus kifizetéseket, ha a gazdaság ésszerűbben működhetne, kevesebb adóteherrel megteremthető a költségvetés egyensúlya. Ezzel megállítható lenne az eladósodási folyamat. Ráadásul félidejénél járunk a jelenlegi uniós költségvetési időszaknak. Közgazdászok szerint minden, támogatásként megkapott pályázati forint 3-4 Ft-ot mozgat meg. De Magyarországon sokkal több uniós pályázati forrást ki lehetett volna osztani... Van még tartalék...
 
Nemzeti elkötelezettségű politikusok szerint szükség lenne az adósság szintjének kiszámítható leépítéséről törvényt alkotni. Hogy egy kormány se kalózkodhasson felelőtlen hitelfelvételekkel.
 
Radikálisan felül kellene vizsgálni az eddig folytatott államadósság-politikát, beleértve visszamenőleg a ’70-es évektől felvett hitelek feltételeit is, a felelősök megnevezésével együtt.
 
Haiti a földrengés után haladékot kapott hitelei kifizetésére. Kérdés, hogy az egy millió földönfutó országa, ahol összeomlott a közigazgatás, mikor is lenne képes bármit is visszafizetni. Több ország jelezte, akár elengedné Haiti adósságát is.
 
Amikor összeomlott a kommunista blokk, leomlott a berlini fal, egy olyan történelmi lehetőség volt, hogy a Nyugat elengedte volna sok adósságunkat. Nem éltünk sem akkor, sem később a lehetőséggel. Meg kellene próbálni tárgyalásos úton átütemezni az adósságot, mérsékelni a kamatokat és a többszörösen visszafizetett adósság egy részét talán el is engednék.
 
 
Ezzel az ország gazdasága hatalmas lélegzethez juthatna.
 
2010 áprilisában választunk. Arról is szavazunk, hogy nőjön tovább az adósságspirál, vagy kialakulhat egy normális, fenntartható gazdaság, ahol minden dolgozni akaró állampolgár megtalálhatja a számítását.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Történelem (18) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2788) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1582) Autómánia (61) Kultúra (7) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7546) Gazdaság (705) Sport (729) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>