Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
802100634d8e506595285abaefdcb4eb.jpg

Lancelot szerencsétlen utódai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Most végre valami nagy készült, szellemi és értelmiségi kívánalom, ahogy mondták, az elit krémje fog megszólalni. Most akkor elszavalhatnánk az Artúr király angol király léptet fakó lován kezdetű verset, de inkább ne mondjuk el, mert ilyen költemény nincs is.

Volt viszont (ha egyáltalán volt) Artúr király (így h nélkül), aki híres kerekasztalával (ha egyáltalán volt) lépett be az angol mondavilágba és a történelembe. A kerekasztal szimbóluma az volt, hogy nincs asztalfő, azaz hierarchia, tehát a körülötte ülő nemesek egyenrangúak, azaz egyenlők. De azért titokban minden lovag arra vágyott, hogy bekerülhessen a kerekasztal lovagjai közé, de ezt a megtiszteltetést csak nehezen lehetett kivívni.

Mindez csak arról jutott eszembe, hogy Demokratikus Kerekasztal néven a mai magyar baloldal négy lovagja, tisztelve és utánozva az angol mondavilágot, a minap ankétot szervezett. Igaz, a helyszínen a kerekasztalt egy pódiumi szokványos hosszú asztal helyettesítette - ennyit a hierarchiáról -, persze Lancelot, Galahad és a többi híresség nélkül.

A mi négy kezdeményező muskétásunk egy jócskán szépkorú marxista akadémikus hölgy, egy ismert múltú lelkész, egy volt adóhatósági munkatárs és egy szintén ismert múltú újságíró. Egyik sem egy Lancelot, de legalább volt bátorságuk erre a médiában jól beharangozott, világmegváltó szeanszra.

Már elfelejtettük a baloldali hiperaktivitás két esztendejét, a Műegyetem rakparti október 23-i ordibálást, a műanyag Orbán-szobor (pop-art) ledöntését és rugdosását, a demokratikus erők pártszékház előtti vandalizmusát, a mostanában már pár száz fős rendszerváltást akaró tüntetéseket és egyebeket. De most végre valami nagy készült, szellemi és értelmiségi kívánalom, ahogy mondták, az elit krémje fog megszólalni.

Hát megszólalt. Hogy mi és ki az elit, azt nem tisztem eldönteni. De ez a krém, ezek a zsenik, akik állítólag társadalmi és szakpolitikai párbeszéden alapuló fórumot akartak létrehozni, hogy közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról, semmi újat nem mondtak, sőt halálra unt és persze nem bizonyított kliséket ismételtek. Szeretnék, mint az elit krémje, a demokrácia és a köztársaság helyreállítását, új választójogi törvényt, továbbá a gyermekszegénység felszámolását és az ország anyagi javainak igazságosabb elosztását. A szív megszakad.

De a szellemi elit krémje itt még nem állt meg, bár némi lényegtelen zűrzavar azért érzékelhető volt. Egyikük, egy baloldali nyelvész azt mondta, hogy a DEKA-nak (unter uns gesagt Demokratikus Kerekasztal) egyesületet vagy pártot kellene alapítania, amely jelölteket is állíthatna a következő választásokra. Az akadémikus hölgy viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerekasztal létrehozásával ők nem egy új szervezetet alapítottak, hanem egy "beszélgető fórumot" nyitottak. Világos.

Az elit szellemi diszharmóniáját csak fokozta, hogy megszólalt egy mindig mosolygós, volt MDF-es szóvivő, majd frakcióvezető, aki valóságos belgyógyászati diagnosztikával lépett elő. Azt mondta, "egy beteg társadalom hibás terméke a Fidesz". Szerinte a változtatásért küzdőknek közös célokat kell kitűzniük, így például mindenekelőtt a jelenleg hatályos választójogi törvényt kell megváltoztatni, mert a jelenlegivel szerinte csak a Fidesz nyerhet. Ez is világos.

De aztán jött az újságíró, szintén a szellemi elit krémje, aki tavaly még a Szabadság téri kormányellenes tüntetéseket szervezte, majd kivándorolt Németországba, most hazatért és Magyarország sorsáért aggódik. A szív megint megszakad.

De nincs időnk az ellágyulásra, mert hamar kivillantotta foga fehérjét: "A diktátorral, Orbán Viktorral nincs tárgyalás. Amit mi kidolgozunk és tárgyalni szeretnénk, annak az első és alapfeltétele, hogy ő vagy lemond, vagy a mögötte állók eltávolítják a hatalomból, és erre tisztelettel kérjük, hogy március 15-ig kerüljön sor. Ha netán nem kerülne sor, lesz majd arra is javaslat, hogy mit tegyünk. Komoly forgatókönyvek vannak hosszabb távra".

A magabiztosság csimborasszója, hogy nem akar tárgyalni a miniszterelnökkel. Mintha a demokratikusan megválasztott és ezért legitim kormányfő erre vágyna, hogy ezzel a zavaros és gyülevész csoporttal, az elit krémjével egy asztalhoz - nem kerekasztalhoz - üljön.

De a helyzet azért szomorúbb. Ez már fenyegetés, ezek a többes számok ismerősek a történelemből. Az ne tévesszen meg senkit, hogy egy idióta újságíró mondja ezt. De azért izgalmas, hogy mire lesz javaslat és milyen forgatókönyvek vannak.

Mondtam már, a Tenkes kapitánya és az SZDSZ nem alszik.

(szék)

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (17) Politika (1582) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2778) Mozi világ (440) Egészség (50) Flag gondolja (36) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (310) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Vetítő (30) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Tereb (146) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>