Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
77cf1bb45e3dd4be75819e5a0ca88fdd.jpg

Jeszenszky: Nem hagyom magam

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Háttér

]]>Martonyi János]]> szerint nincs rasszista utalás Jeszenszky Géza jegyzetében. A külügyminiszter a Hír TV Kontraszt című műsorában megvédte az oslói magyar nagykövetet.

Az oslói nagykövet korábban a Hír TV Rájátszás című műsorának azt mondta: ]]>nem mond le a nagyköveti posztról]]>, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-i, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt ]]>levelében]]> azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Kiálltak Jeszenszky mellett

Az eset után ]]>a Professzorok Batthyány Köre mellett]]> Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem professor emeritusa is kiállt Jeszenszky Géza mellett.

Jeszenszky Géza szerint nem lehet rasszizmussal vádolni egyetemi jegyzete miatt. Az oslói magyar nagykövet a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta: sokat vitatott mondatát kiragadták egy kontextusból, és szerinte inkább a komoly problémákkal kellene foglalkozni.

Higgadtabb hangnemre számított az egyetemi jegyzete kapcsán rendezett megbeszélésen Jeszenszky Géza. Az oslói magyar nagykövet a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt a Roma Club Alapítvány első nyilvános ]]>konzultációján]]> elhangzottakról. Mint ismert, Jeszenszky írásának egy mondata nagy port kavart az utóbbi hetekben. A diplomata ugyanis azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Jeszenszky sajnálja, hogy a komoly problémák nem kerültek napirendre

Jeszenszky úgy vélekedett, azt sajnálja, hogy a találkozón, ahol nagy többségben romák vettek részt, nem jutottak el a komoly problémák megbeszéléséig. Az idézett mondattal kapcsolatban hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy azt kiragadták egy kontextusból.

A diplomatának egyébként az a benyomása, hogy vannak, akiknek nem tetszik, hogy ő kiáll Magyarországért. Példaként említette, hogy nemrégiben az egyik norvég újság közölt egy írást, melyben Magyarország kapcsán azt írták, hogy hazánkban üldözik a romákat. Jeszenszky az íráshoz fűzött reagálásában pedig azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon igenis sokat tettek, tesznek a cigányok helyzetének javításáért, példaként említette az uniós romastratégiát.

Megfogalmazás és tartalom

A sokat vitatott mondatra visszatérve Jeszenszky azt mondta: azt a részt egy angol nyelvű forrásból vette át, amely a cigányság jellemzőinek összefoglalása volt. Szerinte szét kell választani a megfogalmazást és a tartalmat.

Jeszenszky szerint a Külügyminisztérium megfelelően reagált a kialakult helyzetre, és sokra értékeli, hogy olyanok is kiálltak mellette, illetve nem támadták, akikkel egyébként politikai nézeteik nem egyeznek. Úgy gondolja, őt nem lehet rasszizmussal vádolni. „Harcos ember vagyok, nem hagyom magam” – jelentette ki.

Mint mondta: ha megvan az akarat a politikában és megvan az akarat az adott közösségben is, akkor lehet előrelépést elérni az ügyekben.

mno.hu - hirtv.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozaik (83) Politika (1582) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Sport (729) Tereb (146) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (310) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7501) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>