Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
a595b01643e0b817d8d159c81a8fe020.jpg

Borókai Gábor: Valami elveszett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hová tűnt a Fidesz-szavazók fele? A veszprémi választás után ez itt a kérdés. A válasz akár egyszerű is lehet: az otthon maradókat semmi sem biztatta felkerekedésre.

A kormányt nem kellett megmenteni, győzelemhez pedig nem kívánták segíteni. Sokan figyelmeztetni szerettek volna arra, hogy a kormányzás együttműködés a választópolgárokkal, amelyben az emberek éppoly rosszul érzik magukat, ha a kormány hagyja figyelmen kívül a véleményüket, mint a kormány, ha az emberek nincsenek tekintettel az érdekeire.

Múlt vasárnap a kormány száguldó autója karambolozott a választók véleményével. Ennyi.

De van még valami a felszín alatt, amit érdemes felfejteni. Ez pedig a „polgári Magyarország” ideájának leértékelődése, amire G. Fodor Gábor minapi nyilatkozata irányította a reflektorokat. A Századvég politikai gondolkodója azt állította, hogy a „polgári Magyarország” hívószó politikai termék volt csupán. Amelynek értelmiségi felemlegetése, örökös számon kérése szimpla nyavalygás. És tény, hogy az új fogalmat a kilencvenes évek hiánygazdálkodása hívta életre, szoros együttműködésben a Fidesz vezérkarával és Wermer András kommunikációs szakemberrel.

A meghirdetett új világ olyan otthonként tűnt fel, amelynek lakói karakterükben jelentősen különböztek a szocializmus embertípusától, és tapasztalhatóan nemcsak megjelenésükkel vagy gondolkodásukkal tértek el az addig megszokottól, de ideáikkal új irányt is szabtak. A „polgári Magyarországba” mindenki polgárként láthatta bele önmagát, saját fontosságát, tudásának, teljesítményének, véleményének a tiszteletét. Ezért is fordulhatott elő, hogy 2002-re a támogatók köre olyannyira megnövekedett, hogy kis híján győzni tudtak az országgyűlési választásokon.

Kis híján. Merthogy a „polgári Magyarország” 2002-ben kisebbségben maradt. Akkor a Fidesz vezérkara arra a következtetésre jutott, hogy a csekély polgári hagyományú Magyarországon ez a hívószó belátható időn belül nem jut többséghez. Megszólították hát azokat is, akik valamiféle távoli idea felé sosem menetelnének, mert létük nagyon is jelen idejű problémáktól terhelt. Szélesítették a bázist. Születtek új és új üzenetek, új és új politikai termékek.

G. Fodor Gábor igazat mond, mégis téved, amikor a „polgári Magyarországot” éppolyan egyszer használatos eszközként említi, akárcsak a rezsicsökkentést. A „polgári Magyarország” ugyanis túlnőve politikai termék természetén önálló életre kelt. Vággyá, hitté, értelmezési keretté vált. A hatalom ígéretéből a választó elvárásává. A kormányon lévőknek ugyanis mindig képviselniük kell valamit. Nemcsak aktuálisan, de tendenciaszerűen is.

Mi más lenne tőle számonkérhető?

A fideszes múlt és jelen csatájában sok minden eltűnik. Súlyos veszteség lenne, ha a „polgári Magyarországot” is kiselejteznék. A maradandó értékeket és a nyilvánvaló teljesítményeket a nagy fel- és leszámolások közepette is meg kellene őrizni, függetlenül attól, hogy azok a múlthoz vagy a jelenhez köthetőek.

Nyugodtak nem lehetünk. Amikor a veszprémi időközi választás után az hallatszik ki tanulságként a Fidesz belső köreiből, hogy „nem szabad hátradőlni”, a „munkát el kell végezni”, olyan érzésünk támad, mintha a pártból hiányozna a hallás képessége, a fogadókészség a választói figyelmeztetésre. Mert az elmúlt fél évben nem az látszott bajnak, hogy a kormányzati alkotó megpihent. Dehogy. Nagyon is zakatolt. Csak kevéssé keresve a választók kegyeit, és alig igényelve mások tudását, tapasztalatát.

Az országgyűlési választások óta az anyagi körülmények kicsit sem romlottak az országban. A Fidesz-szavazók fele mégis eltűnt.

Valami a lelkekben változott meg.

Valami elveszett.

Meglehet, mindez nem független a „polgári Magyarország” szem elől tévesztésétől.

Ahhoz kellene visszatalálni.

Borókai Gábor, főszerkesztő - Heti Válasz - ]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (702) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Sport (729) Mozi világ (440) Történelem (17) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Mozaik (83) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Heti lámpás (310) Politika (1582) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Életmód (1) Jobbegyenes (2778) Mondom a magamét (7501)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>