Ma 2024 szeptember 01. Egyed, Egon napja van. Holnap Rebeka, Dorina napja lesz.
Keménykednek

Keménykednek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A háborúk története zseniális taktikai húzások és súlyos stratégiai hibák, szándékolt és nem szándékolt következmények, becsapások és önbecsapások története is.

Kurszk fogalom az orosz hadtörténelemben – már nem először. Főleg a második világháború nagy német–szovjet páncélosütközetéről ismert, de erről az orosz városról kapta a nevét az az atom-tengeralattjáró is, amely az ezredfordulón teljes személyzetével együtt elsüllyedt a Barents-tengeren. A tregédia a Putyin-korszak legelején történt, de Jelcin az egész országot, benne a haditechnikát is lezüllesztő örökségének részeként. A Kurszk alighanem azon szavak egyike, amelyek a legfájdalmasabban csengenek a Kreml ura számára. A hetek óta tartó kurszki ukrán betörés mérlegét csak utóbb vonhatjuk meg; ehhez előbb látnunk kell, milyen irányt vesz még az immár két és fél éve tartó háború. Kurszk egyelőre a kérdőjelek sorát gyarapítja. Márpedig minden további kérdőjel újabb és újabb kockázatot rejt magában. Mi – a világ józanabbik fele – márpedig nem kérdőjeleket, hanem békét, legalább tartós tűzszünetet szeretnénk.

A hadiszerencse forgandó. A háborúk története zseniális taktikai húzások és súlyos stratégiai hibák, szándékolt és nem szándékolt következmények, becsapások és önbecsapások története is. Közös jellemzőjük, hogy emberek halnak meg bennük. Biztonságos változatuk, amikor a szőnyegen, zokniban ülve játsszuk stratégiai játékként. Enyhén szólva is kevésbé biztonságos, ha valós katonák, valós fegyverekkel „játsszák” mondjuk épp a kurszki nukleáris erőmű közelében. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is ezen aggódik. Puskaport is szagolt szakértők szerint pedig Ukrajnának taktikai, nem pedig stratégiai célja lehet a kurszki vonallal. Zelenszkij azt mondja, Kurszkot „bevinné” Bidenhez – ehhez az egyre bénább kacsához – egy rendezési csomagba, abban a reményben, hogy előnyöket tud majd vele kicsikarni Moszkvával szemben.

Keménykednek. Mind ezt teszik. Sokszor szavakkal, mint amikor atomháborúval fenyegettek, máskor tettekkel. Keménykednek az oroszok és a Nyugat is. Napirenden vannak a felhatalmazások, amelyeket a nyugati országok adnak Ukrajnának nagy hatósávolságú fegyvereik bevetéséhez a mélységi orosz területek megtámadására. Most éppen Hollandia bólintott rá F–16-osainak ilyen felhasználására. Brüsszel is támogatja ezt a politikát: az ukrán védelmi képességek erősítése szerinte így életeket ment! Még jó, hogy „életmentő” matricát nem nyomtatnak ezekre a vadászgépekre. Orwelli gondolat lenne? Elvégre Hirosima lakóinak is azt magyarázták, milyen jó, hogy az amerikai atombomba megmentett egy csomó emberéletet – csak fájdalom, nem az ő városukban…

Lehet persze, hogy mégiscsak a béke felé haladunk. Igaz, akkor nagyon girbegurba úton tesszük, mert nem látszanak a jelei. Sajnos nagy az esélye, hogy megint távolodtunk tőle. Nem valószínű, hogy Putyin néhány F–16-ostól megrettenve barna foltot ejtene az alsóneműjén, az már annál inkább, hogy Ukrajna nyugati felfegyverzése alátámasztja a háborúról 2022 óta hirdetett orosz narratívát, a kurszki betörés pedig feltüzeli az orosz közvéleményt és hadsereget. A második világháború óta most először dübörögtek német harckocsik orosz földön; ezzel vissza is kanyarodtunk az 1943-as kurszki páncéloscsatához. Aki azt hiszi, hogy az ilyesmi vicc az orosz néplélekben, az kérjen karácsonyra könyvtári olvasójegyet.
Wesley Clark volt amerikai tábornok és NATO-főparancsnok azt mondta korábban: ha Ukrajnát megfelelő támadófegyverekkel szerszámozzák fel, a Krímet is visszaszerezheti. Miért is ne? Ha lúd, legyen kövér! Márki-Zay Péter pedig azzal dicsekedett, Clark a tanácsadója volt 2022-ben. Igazán megnyugtató. Clark Arkansasban él, mi meg itt. A kurszki atomerőmű pedig nincs sokkal messzebb Csernobilnál.

Borítókép: Illusztráció – Egy amerikai vadászrepülő egy JASSM nagy hatótávolságú rakétát indít egy hadgyakorlat során (Fotó: AFP)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Sport (729) Autómánia (61) Jobbegyenes (2838) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (714) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mondom a magamét (7794) Belföld (11) Politika (1582) Heti lámpás (323) Tereb (146) Tv fotel (65) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>