Ma 2024 augusztus 07. Ibolya napja van. Holnap László napja lesz.
Bayer Zsolt: Hol vannak a nagyobb gazemberek? (3. rész)

Bayer Zsolt: Hol vannak a nagyobb gazemberek? (3. rész)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fejezzük be a mérlegelést, és azonnal zárjuk el az áramot Ukrajna felé. S gázolajat se kapjanak többet tőlünk és a szlovákoktól.

 

Láttuk tehát: a brüsszeli és washingtoni gazemberek („a vadast is megette, a bort is megitta, föl se akasztják – egy brancs maguk”) hatalmas üzletet csinálnak a hadiiparuknak az oroszokkal a háború kitörése óta is. Zavartalanul, soha nem látott mértékben vásárolják továbbra is az orosz olajat, földgázt és LNG-t, legfeljebb átcímkéztetik egy harmadik országban. Veszik a titánt az oroszoktól, mint a cukrot, veszik a műtrágyát számolatlanul, az amerikaiak soha annyi dúsított uránt nem vettek még az oroszoktól, mint a háború kitörése után és óta. 

Egy-egy világos pillanatukban az elemzőik bevallják – be merik vallani –, hogy az egész szankciós politika egy kudarctörténet, és az oroszok röhögnek rajta. A németek lábon lőtték magukat leválásukkal az olcsó orosz energiáról (persze valójában le sem váltak, kapaszkodnak vissza) és azzal, hogy bezárták az atomerőműveiket, szép lassan tönkreteszik a gazdaságukat. A brüsszeli gazemberek a washingtoni gazemberek utasításait követve tönkreteszik az egész európai gazdaságot és mezőgazdaságot. 

A francia kommunisták összevissza beszélnek Oroszországról, Putyinról, Ukrajnáról és a háborúról, neves professzorok mondják el, hogy ezt a háborút igazából az amerikaiak provokálták ki, többek között azért, hogy gennyesre keressék magukat az egészen, miközben farizeus pofát vágva hazudoznak összevissza erkölcsről meg demokráciáról. S még azt is láthattuk, hogy ezek embertömegek életét is semmibe vették, csak azért, hogy a kínai és az orosz vakcinák helyett a sajátjukkal árasszák el a világot, ennek érdekében a legaljasabb, legundorítóbb titkosszolgálati dezinformációs propagandaháborúra is hajlandók voltak. Közben persze naponta elmondták, hogy az oroszok rettenetes propagandaháborút folytatnak minden vonalon.

Na, és ezek szóltak le most a piros telefonon Kijevbe, hogy zárják el a Magyarország és Szlovákia felé jövő orosz olajat, ma még „csak” a Lukoil olaját, holnap meg az összeset.

A ]]>nagyobb gazemberek]]> Brüsszelben (és Washingtonban) vannak, a végrehajtó, pitiáner gazemberek meg ott ülnek Kijevben, zsebükben az amerikai útlevelekkel meg a CIA-igazolványaikkal.

Ami történt, ami történik jogtalan, törvénytelen, aljasság, vérlázító disznóság. De mi más lenne? Ezek nem adhatnak mást, csak mi lényegük, persze Lucifer eleganciája és éles elméje nélkül. Ezek ócska, csaló, hazug lókupecek csupán, kiemelkedő teljesítményt kizárólag árulásban és gátlástalan hazudozásban képesek felmutatni.

Ezért mondják bele a világba szemrebbenés nélkül, hogy „ugyanannyi olaj érkezik Ukrajnából, mint eddig”, továbbá, hogy „ez a lépés nem veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát”, valamint hogy a „kieső mennyiséget lehet pótolni az Adria-vezetéken keresztül”.

Tényleg? De ha ugyanannyi az ugyanannyi, akkor mit kell pótolni? S miért is kellene nekünk a horvátok által hirtelen ötszörösére emelt tranzitdíjért (erre mondja Kohn bácsi, hogy „hű, de ügyes!”) bármit is pótolni. 

És honnan is kellene pótolni? Csak nem jó kis amerikai LNG-t, szintúgy nagyjából ötször annyiért? Vagy esetleg ugyanazt az orosz urali olajat vehetnénk meg az amerikaiaktól, csak immár átcímkézve, megutaztatva, szintúgy legalább ötször annyiért? Felrémlik A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső ikonikus párbeszédeinek egyike, amelyik Rory Breaker és Nick, a görög között zajlik, imigyen:

„Nick, a görög: Ha?
Rory Breaker: Ne dadogj, görög köcsög! Hogy gondolhatták azok a ferde észjárású komisz kölykök, hogy ellopják az én cannabisomat? Majd eladják nekem? Ezt tekintsem hadüzenetnek? Vagy valami b…zi fehér vicc, amit fekák nem értenek? Mert kurvára nem röhögök, Mikulás!”

Na hát, erről lenne szó? Ne dadogj, deep state, ne dadogj Brüsszel, te meg végképp ne, Kijev! Ez valami b…zi brüsszeli meg washingtoni vicc, amit a közép-európaiak nem értenek? Mert nagyon nem röhögünk Pressman, Leyen, Weber, Zelenszkij – és hadd ne soroljam fel az összes gazembert…

Amúgy hírlik – s ez lenne a lényeg! –, hogy „az M1 információja szerint a magyar–szlovák egyeztetéseken felvetődött, hogy ha Ukrajna nem biztosítja az olajszállítást Magyarország és Szlovákia felé, akkor válaszlépésként nem zárható ki az a lehetőség, hogy korlátozzák vagy felfüggesszék az Ukrajna felé menő áramszolgáltatást” – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek déli Híradójában.

Az M1-nek szakértők megerősítették, hogy szlovák–magyar koordinálással elvileg ez megvalósítható. Ukrajna áramimportjának nagyjából 40 százaléka az ukrán–magyar határon megy keresztül.

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a műsorban elmondta: ma Ukrajnának a legnagyobb energetikai problémája a villamosenergia-rendszerben van. A háború kezdete óta az ország elveszítette a saját villamosenergia-termelő kapacitásának háromnegyedét, ezért időről időre hosszan tartó, nem tervezett áramszüneteket kell tartaniuk.

 

Mint magyarázta, az előbbi problémát a villamosenergia-import felpörgetésével képesek valamelyest kezelni. „Az ukrán importban a Magyarországon keresztül érkező villamos energia aránya számos időszakban meghaladta a 40-42 százalékot” – mondta Hortay Olivér, rámutatva: tehát ennek a mennyiségnek a kiesése nagyon súlyos következményekkel járhatna Ukrajna ellátására nézve.

Mint a Híradóban elhangzott, a szabolcsbákai MAVIR-állomás az egyik fő csomópontja az európai és az ukrán villamosenergia-rendszernek. Ez az egyetlen olyan magyarországi és uniós alállomás, ahol vannak 750 kV-os rendszerelemek. Ukrajna áramimportjának nagyjából 40 százaléka megy itt keresztül.”

Nos, erőteljes javaslatom a következő: fejezzük be a mérlegelést, és azonnal zárjuk el az áramot Ukrajna felé. S gázolajat se kapjanak többet tőlünk és a szlovákoktól, egy cseppet se. És akkor majd Zelenszkij a sötétben tologathatja a tankjait és brummoghat hozzá. Hogy Washington meg Brüsszel sipákolni fog? Na pont az nem számít semmit sem, tehetnek nekünk egy szívességet! 

Hogy miért? Ismételjük meg, hogy soha el ne felejtsük:

„Mint ismert, Ukrajna az olajszállítás leállítását helyezte kilátásba. A magyar és szlovák aggodalmakra a brüsszeli bizottság úgy reagált, hogy szerintük Ukrajna lépése nem veszélyezteti a két ország ellátását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította az uniós érvelést és Horvátországot nem megbízható tranzitországnak nevezte. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón méltánytalannak és az uniós megállapodásokkal ellentétesnek nevezte, hogy Ukrajna a békepárti álláspontja miatt zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Jelezte: ez rendkívüli veszélyt jelent az ellátásbiztonság szempontjából – emlékeztettek.

Hortay Olivér mindezek kapcsán arról beszélt: a társulási megállapodásban – amelyre hivatkozva Magyarország és Szlovákia eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál – „szó szerint szerepel az, hogy a felek nem korlátozhatják egymás importját, exportját és nem korlátozhatják a tranzitot”.

Innentől kezdve magától értetődő, hogy Ukrajna lépése jogellenes és az Európai Bizottságnak azonnal konzultációs fórumot kellene összehívnia. A bizottság ezt csütörtöki információk alapján mégsem kezdi meg, arra hivatkozva, hogy nem áll fenn közvetlen ellátásbiztonsági kockázat, továbbá a két ország az orosz olajat képes lenne helyettesíteni a Horvátországon keresztül érkező Adria-vezetéken – mondta.

Hortay Olivér kifejtette: egyrészt a Lukoil biztosítja a százhalombattai finomító olajigényének harmadát, a pozsonyi finomító igényének pedig 45 százalékát. „Ha ennek kiesése nem okoz ellátásbiztonsági kockázatot, akkor nem világos, hogy mi okozna” – fogalmazott.

Hortay Olivér megjegyezte azt is, hogy az Adria-vezeték elméleti maximum kapacitása évi 11 millió tonna, és a két ország együttes igénye 12 millió tonna, továbbá Csehországba is kellene jutnia olajnak. A horvát vezetés valamilyen kémiai eljárásra hivatkozva 14 millió tonnáról beszélt, de nem tiszta, hogy pontosan hogyan gondolják ezt megvalósíthatónak – tette hozzá.

Legyen végre világos: nem tartozunk ezeknek a gazembereknek semmiféle lojalitással, és nem szabad arra várnunk, hogy ha mindig megpróbálunk valamiféle kompromisszumra törekedni, akkor majd úriemberként vagy legalább némi tisztességgel fognak viszonyulni mihozzánk. Ezek ilyesmire képtelenek, mert pont olyanok, mint Moszkva volt negyven évig. Elviselhetetlenek, impertinensek, gátlástalanok, aljasok, antidemokraták – miközben reggeltől estig a demokráciáról pofáznak –, és még végtelenül ostobák is.

S ha mindezt sikerült megérteni, összerakni fejben, ha végre mindez egy helyen van és mindig visszakereshető, akkor már csak tényleg néhány apróság, néhány semmiség van hátra:

Orbán azonnali és feltételek nélküli béketárgyalásokat javasol?

Szörnyűség, Ukrajna és Európa elárulása, Putyin pincsije!

Aztán:

Alexander Stubb finn elnök előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürget Ukrajna és Oroszország között, míg Ukrajna Kínát és más országokat is bevonva keresi a diplomáciai megoldásokat.

„A finn elnök, Alexander Stubb a Le Monde-nak adott interjújában arra biztatta Ukrajnát, hogy kezdjen előfeltételek nélküli béketárgyalásokat Oroszországgal, anélkül, hogy az orosz csapatok kivonását követelnék a megszállt területekről. Stubb szerint a békéhez vezető út világos: Oroszországnak távoznia kell, de ezt nem tekinthetjük előfeltételnek. A finn elnök hozzátette, hogy Kína erős pozícióban van Oroszországgal szemben, és sokat tehet a háború befejezéséért.”

Fantasztikus ötlet! Ez a finn egy zseni! Mindenki párás szemmel néz a távolba…

Orbán Kínába utazik?

Szörnyűség, Európa és a Nyugat elárulása, Orbán kiszolgáltatja Magyarországot Kínának!

Aztán:

„Sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie az olasz miniszterelnöknek és a kínai elnöknek. Giorgia Meloni és Hszi Csin-ping megvitatta az olasz–kínai kapcsolatokat. Meloni nem győzte méltatni a kínai elnököt, azt is mondta, hogy ő az az ember, aki békét hozhat Ukrajnába.

Az olasz miniszterelnök szerint Hszi Csin-ping lehet az az ember, aki elhozza a békét Ukrajnába. Giorgia Meloni Pekingbe utazott, hogy szorosabbra fűzze az olasz–kínai kapcsolatokat. Meloni korábban még arról beszélt, hogy Peking és Oroszország gazdasági kapcsolata egy súlyos súrlódási pont Kína és a Nyugat között, a Hszi Csin-pinggel tartott közös sajtótájékoztatón már a kínai közvetítő szerep fontosságát hangsúlyozta az orosz–ukrán háborúban. „Hiszem, hogy Kína kulcsszereplő lehet egy igazságos béke megteremtésében” – mondta Meloni az első kínai miniszterelnöki útján. Hozzátette, hogy Kína számára mindig is kulcsfontosságú volt a szuverenitás és a területi integritás elve, így hiszi, hogy Peking teljes mértékben átérzi Ukrajna helyzetét. 

Az olasz kormányfő kínai útja egyértelműen azért indult el, hogy megmentse a kétoldalú kapcsolatokat országa és Kína között. Az Európai Unió egyre inkább elhidegül Kínától, amiért Peking támogatja Oroszországot, viszont Rómának szüksége van a kínai kereskedelmi kapcsolatokra. Egy neve elhallgatását kérő olasz tisztviselő azt mondta a Bloombergnek, hogy Rómában sokan aggódtak Meloni útja miatt. Többen úgy gondolták, hogy az olasz miniszterelnök nem tud majd segíteni a két ország közötti helyzeten, sőt az is lehetséges volt, hogy Hszi végül nem is ül le vele tárgyalni. A tárgyalás után Meloni azt mondta, hogy őszinte és tiszteletteljes megbeszélést folytatott a kínai elnökkel, valamint megállapodtak, hogy országaik kormányfői évente egyszer találkozni fognak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében.”

Fantasztikus ötlet! Ez az olasz egy zseni! Mindenki párás szemmel néz a távolba…

És így tovább, a végtelenségig.

Mindezek után tényleg mondja már meg valaki: mi dolgunk nekünk ezekkel a gazemberekkel?

Na ugye. És akkor itt és most be is fejezhetjük végre.

(Vége)

A sorozat első része]]> ITT]]>, a második ]]>ITT]]> olvasható el.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (323) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Sport (729) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Politika (1582) Mozaik (83) Történelem (18) Tereb (146) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Vetítő (30) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2833) Mondom a magamét (7757)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>