Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
Nyerő páros

Nyerő páros

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyerőnek tűnő Trump–Vance páros helye biztos a szavazólapokon, de maradt a kérdés: vajon Biden nevét is rájuk nyomtatják-e?

 

onald Trump a jobb fülén kötéssel, de mégis megerősödve vesz részt a republikánus elnökjelölő konvención, csak napokkal azután, hogy orvlövész sebesítette meg egy kampányrendezvényen. Ez többszörösen igaz. Trump ereje és eltökéltsége egy túlélő erejévé és eltökéltségévé fokozódott, mögötte pedig – mint immár hivatalos elnökjelölt mögött – a korábbinál is összetartóbb jobboldali tábor sorakozik fel. Másrészt mostantól nincs egyedül a kampánypiramis csúcsán. Alelnökjelöltjének J. D. – papíron James David, de rendszerint csak „Dzséjdí” – Vance-t választotta. (Az amerikaiakra jellemző az effajta közéleti közvetlenség: az agg elnök például félhivatalosan Józsi, ma is élő elődeinek legidősebbike pedig matuzsálemként is Jaksi maradt.)
Mostantól ez már egy másik kampány a hátralévő hónapokra. Elsősorban persze a Trump elleni merénylet miatt, ami érdemben befolyásolhatja a korteskedést és a közhangulatot – különösen, ha „érdekes” részletek derülnek ki a merénylet hátteréről –, eldöntve azt is, hogy a további erőszak felé mozdulnak-e a magukat a politikai szekértáboraik­ba befészkelt amerikaiak, vagy a józan eszük kerekedik-e felül. Más lesz a kampány annyiban is, hogy innentől Trump mellett Vance is a demokrata párti ellenfelek céltáblája lesz – remélhetőleg nem szó szerint, hanem legfeljebb a politikai stratégák és a pártos média megszokott eszköztárát tekintve. (Joe Biden most bocsánatkérésre kényszerült, amiért Trumppal szemben a „céltábla” kifejezést használta előzőleg.)

Amerika jóindulatú része is szeretne minél többet megtudni az Ohió­ból származó, fiatal republikánus szenátorról. A kíváncsiság érthető. Szerencsés és szerencsétlen körülmények összejátszásakor akár bő fél év múlva az ölébe hullhat az elnöki hatalom. Persze csak szélsőséges esetben, noha a „Trumppal is történhet valami” kitétel a múlt hét óta még kevésbé üres frázis, mint előtte volt. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy Trump a Tegyük újra naggyá Amerikát! politikájának jövőjére is gondolhatott J. D. Vance kiválasztásakor, aki mellett olyanok is latba vetették befolyásukat, mint Tucker Carlson vagy Elon Musk. Trump a 2028-as elnökválasztáskor már 82 éves lenne, alelnökjelöltje még mindig csak 44. Ideális kor.

De egyelőre 2024-et írunk. A választás eredménye a tapasztalatok szerint féltucatnyi, billegőnek vagy csatatérnek nevezett szövetségi államban dől el. A kampányguruk elsősorban ott nézik a jelöltek támogatottságát. Trumpban megvolt a mersz, hogy a korszellemmel dacolva – meg talán látva Kamala Harris alelnök lehangoló ellenpéldáját – fehér férfit, mégpedig a keresztény meggyőződéséből fakadóan is élesen abortuszelleneset válasszon maga mellé. A külvilágnak az amerikai elnökválasztáson nem osztanak lapot; nyolc éve nagy derültséget keltett szerkesztőségünkben a hír, hogy a német közgazdászok 95 százaléka Hillary Clintont választotta volna Trump helyett… Persze, tetszik-e vagy sem, az amerikaiak ilyenkor részben a világ sorsáról is döntenek. J. D. Vance márpedig nemcsak elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról – akinek döntéseiből szerinte tanulhatnának az Egyesült Államokban –, de külpolitikai nézetei is közel állnak hozzánk. Általában sem híve annak, hogy Amerika – természetesen a demokrácia nevében – az egész világ csendőrének képzelje magát, de azokat a célokat kiváltképp nem látja teljesülni, amelyek indokolnák Ukrajna jelenlegi, kritikátlan támogatását, azaz lényegében a háború elnyújtását.
Szeptemberben kezdődik az előszavazás Amerikában. A nyerőnek tűnő Trump–Vance páros helye biztos a szavazólapokon, de maradt a kérdés: vajon Biden nevét is rájuk nyomtatják-e?

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Történelem (18) Autómánia (61) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Nézőpont (1) Életmód (1) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7719) Egészség (50) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Mozaik (83) Sport (729) Politika (1582) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2825) Heti lámpás (322) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>