Ma 2024 október 02. Petra napja van. Holnap Helga napja lesz.
Kirobbant a botrány a fogyásra használt injekció körül

Kirobbant a botrány a fogyásra használt injekció körül

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Figyelem! Ez nagyon durva!

A dán Novo Nordisknek több mint 21 millió fontjába került két év alatt Nagy-Britanniában, hogy kedvezően befolyásolja az elhízás elleni szervezetek és szakemberek véleményét. Mindez szerintük nem számít jogsértésnek – írja a Guardian.

Nemrég kiderült, hogy a fogyást elősegítő injekciók egyik gyártója, a dán Novo Nordisk az elmúlt években több mint 21 millió dollárt fordított arra Nagy-Britanniában, hogy kedvezően befolyásolja a szakemberek és egészségügyi szervezetek véleményét – írja a ]]>Guardian]]> az Observer tényfeltáró cikke alapján.

Az angol gyógyszerészeti szervezet vizsgálata fényt derített arra, hogy a Novo Nordisk egy másik fogyasztószerrel összefüggésben hétszer is megsértette az iparági etikai kódexet burkolt reklámozás miatt. A dán vállalat 2019 óta 3500 esetben adott pénzt adományok, eseményszponzorációk, ösztöndíjak és egyéb díjak formájában elhízás elleni szervezeteknek, orvosi kollégiumoknak, háziorvosoknak, egészségügyi oktatóknak és egyetemeknek.

A vállalat szerint nem történt jogsértés, és sosem vétett szándékosan az etikai és jogi normák ellen. Akik pedig juttatást kaptak tőlük, azzal védekeznek, hogy a véleményüket nem befolyásolták az anyagi előnyök.

 

A gyógyszerek mellékhatásai ráadásul nem kellően dokumentáltak, és még nem ismertek a hosszabb távú hatások sem. A készítményekről a ]]>Magyar Nemzet]]> korábban megírta, hogy nem fogyasztó hatású terméknek fejlesztették ki őket, hanem a 2-es típusú ]]>cukorbetegség kezelésére]]>. A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid az agynak azokat a területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat is.

A gyógyszer hiába vényköteles, sokan így is gond nélkül hozzájuthatnak. Emiatt azonban világszerte hiánycikké vált, ezért a hatóságok felszólították az orvosokat, hogy hagyjanak fel a receptek kiadásával.

Borítókép: A Novo Nordisk injekciója (Fotó: AFP/Joel Saget)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Autómánia (61) Életmód (1) Politika (1582) Tereb (146) Belföld (11) Jobbegyenes (2849) Sport (729) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (327) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7854) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gazdaság (716) Vetítő (30) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>