Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Magyarok és turisták

Magyarok és turisták

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Következő kis írásom talán több olvasói levélnél, de kevesebb publicisztikánál. Kéretik így olvasni.

A 24.hu, közelebbről Nagy József]]> interjút készített Pető Ivánnal]]>, amelyben a Magyar Narancs hajdani poszternaptárja is szóba kerül. Ehhez mások mellett Pető Iván is modellt állt a liberális hetilap fotósának lencséje előtt. Most adjuk át a szót Petőnek és a kérdezőnek :

„…Lett másik fotó: a fényképész, Déri Miklós a javaslatomra turistának öltözve örökített meg.

– Az a szandálos, rövidnadrágos portré is provokált, csak nem a konzervatívokat, hanem a szélsőjobbosokat froclizta.

– Igen, az akkoriban pólófeliratként terjedő ‘magyar vagyok, nem turista’ marhaságra rímelt a dolog. Azt sugallva, hogy magyar is vagyok meg turista, értsd: egy magyar világpolgár. Ez a póz is passzolt Déri koncepciójához, vagyis ahhoz, hogy mindenkit a saját maga számára extrém miliőbe helyezzen.”

Eddig az idézet.

Nos, mondom a lényeget. 

1993-ban sem Déri, sem Pető nem üzenhetett semmit a Magyar vagyok, nem turista feliratú pólókra reagálva. Ezek a feliratok ugyanis csak 1998-ban tűntek fel a nemzeti undergroundban, majd a jobboldali nyilvánosságban. A poén megszületése elválaszthatatlan a MIÉP százezres tüntetéseitől, a jobboldali-nemzeti jelképforradalomtól, amelynek 1993-ban még híre-hamva sem volt.

Hogy mi az eset tanulsága? 

Nem, nem az, hogy Pető hazudik. Higgyük el, hogy így emlékezett, összekeveredtek a fejében a dolgok. 

A tanulság az, hogy a rendszerváltozás már történelmi távlat, és a hajdani szereplők állításait, visszaemlékezéseit ugyanúgy forráskritika alá kell vetni, mint bármilyen más történelmi megemlékezést.

És ennek – bár a véleményem megvan róla – most tényleg semmi köze Pető Ivánhoz. 

Szenetsi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7725) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Kultúra (9) Mozi világ (440) Heti lámpás (322) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tereb (146) Vetítő (30) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Gazdaság (713) Autómánia (61) Nézőpont (1) Sport (729) Életmód (1) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>